Ουσιαστικές και όχι επικοινωνιακές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

al-grishin / pixabay
Σε σχέση με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταικούρα περί επικείμενης νέας μείωσης στον ΕΝΦΙΑ κατά 8%, που θα συνοδευτεί όμως, προφανώς, από αυξήσεις των τιμών ζώνης των ακινήτων βάσει στοιχείων που έχουν συλλεχθεί προ της πανδημίας και ως εκ τούτου δεν έχει ληφθεί υπόψη η σημερινή εντελώς διαφορετική πραγματικότητα στην κτηματαγορά, με επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τι πρέπει να προηγηθεί στις προγραμματιζόμενες αλλαγές ώστε να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η φορολογική δικαιοσύνη και λογική, αλλά και να εξασφαλίζεται η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ.

Στην επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

Τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Ενταύθα Αθήνα, 7.2.2021

ΘΕΜΑ: Οι αναγκαίες παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις στρεβλώσεις του Ν. 4389/2016.

Αξιότιμε κοι Υπουργοί

Σε σχέση με πρόσφατες δηλώσεις σας περί νέας μείωσης στον ΕΝΦΙΑ κατά 8%, που θα συνοδευτεί όμως, προφανώς, από αυξήσεις των τιμών ζώνης των ακινήτων βάσει στοιχείων που έχουν συλλεχθεί προ της πανδημίας και ως εκ τούτου ουδεμία σχέση έχουν με τη σημερινή πραγματικότητα στην κτηματαγορά, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι για την κατά το δυνατό αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και λογικής, στις αλλαγές που προγραμματίζετε, άποψή μας είναι ότι προέχουν τα εξής:

1. Η μη επαύξηση οποιασδήποτε τιμής ζώνης αστικών περιοχών που είναι ήδη ενταγμένες στο αντικειμενικό σύστημα αξιών του Υπουργείου σας, αλλά και η επανεξέταση των συντελεστών παλαιότητας και μεγέθους των κατοικιών και των επαγγελματικών ακινήτων. 

2. Η μείωση του ποσού του ΕΝΦΙΑ κατά δίκαιο και ίσο ποσοστό για όλους τους φορολογούμενους, γιατί είναι άδικο και παράλογο όποιος φέρει το μεγαλύτερο βάρος να λάβει τη μικρότερη μείωση.

3. Η άμεση κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη αλλά και τη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, έστω και σε δύο στάδια, ήτοι -50% για το 2021 και -50% για το 2022.

4. Η αποκατάσταση των σοβαρότατων στρεβλώσεων του ΕΝΦΙΑ που επέφερε ο νόμος 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε βάρος των ιδιοκτητών κενών και αναξιοποίητων ακινήτων και ακινήτων χωρίς εισόδημα. Συγκεκριμένα επ΄αυτού ζητούμε:

• Να επανέλθει η μείωση της φορολογητέας αξίας κατά 20% των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που ανήκουν σε φυσικά, αλλά και σε νομικά πρόσωπα.

• Να μειωθεί και να επανέλθει στο αρχικό ύψος η επιβάρυνση των αστικών οικοπέδων η οποία αυξήθηκε παράλογα και «τιμωρητικά» κατά 25%.

• Να μειωθούν στο αρχικό ύψος οι φορολογικοί συντελεστές του κύριου και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, οι οποίοι αυξήθηκαν δραματικά και παράλογα έως και +40%. 

• Να μειωθούν και να επανέλθουν οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου για τα νομικά πρόσωπα από το 5,5 ‰ στο 5 ‰ και για τα οριζόμενα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε.Ε.Α.Π. από το 3,5‰ στο 2,5 ‰.

• Να επανέλθει η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα τα οποία σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 1‰.

Μόνον έτσι, κοι Υπουργοί, θα αποκατασταθεί στοιχειώδης δικαιοσύνη και λογική στη φορολογία του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους από τη βαρειά αυτή ετήσια φορολογία, χωρίς να κινδυνεύουν από τις συνέπειες της αδυναμίας πληρωμής της.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΙΔΑ

Ο Πρόεδρος Στράτος Ι. Παραδιάς

 Ο Γεν. Γραμματεύς Τάσος Γ. Βάππας

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail