Ξεπερνώντας το ΝΑΤΟ από το νότο: Η ρωσική βάση στη Συρία θα φιλοξενήσει στρατηγικά πυρηνικά βομβαρδιστικά

Freepen.gr - Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στη Συρία το Σεπτέμβριο του 2015, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας επένδυσαν στην εκτεταμένη ανακαίνιση του αεροδρομίου Khmeimim της χώρας κοντά στη δυτική ακτή της Μεσογείου για να χρησιμεύσει ως σημαντική στρατιωτική βάση και θα χρησιμεύσει ως κέντρο για την πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εκτός της επικράτειας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από τη δεκαετία του 1980. 

Όπως σημειώνει το militarywatchmagazine.com, η αεροπορική βάση έχει φιλοξενήσει σχεδόν κάθε κατηγορία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών σε υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών Su-24M και Su-34 που ήταν υπεύθυνα για το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία, των μαχητικών υπεροχής Su-35 και Su-27SM3 που εξελίχθηκαν σε αποτρεπτικό παράγοντα κατά των επιθέσεων στις ρωσικές δυνάμεις από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ακόμα και των πρωτότυπων μαχητικών Su-57 επόμενης γενιάς που είδαν πολλαπλές σύντομες αναπτύξεις για σκοπούς δοκιμών μάχης. 

Η αεροπορική βάση σε μεγάλο βαθμό υπερασπίζεται από μια σειρά από συστήματα αεράμυνας, καθώς και πυροβολικού και αμα΄των μάχης στο έδαφος, και έχει δεχθεί σε πολλαπλές επιθέσεις από τζιχαντιστές αντάρτες που επιχειρούν κυρίως από βάσεις κοντά στις τουρκικές παραμεθόριες περιοχές.

Οι ρωσικές αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις στη Συρία έχουν κάνει πολύ περισσότερα από το να απωθήσουν τζιχάντ ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Al Nusra Front, με τη χώρα να είναι στήριγμα στην περιοχή που επιτρέπει  αποτελεσματικά να υπερφαλαγγίσει το ΝΑΤΟ από το νότο και να επιδείξει μια σειρά από νέες επαναστατικές επιθετικές δυνατότητες. Σε μια προφανή προσπάθεια να επεκταθεί η πιθανή χρήση της Αεροπορικής Βάσης Khmeimim, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Ρωσία έχει επεκτείνει τους δύο διαδρόμους στην εγκατάσταση κατά περίπου 300 μέτρα. 

Με το προηγούμενο μήκος που ήταν ήδη αρκετό για να φιλοξενήσει σχεδόν οποιοδήποτε είδος ρωσικού αεροσκάφους, ένας μακρύτερος διάδρομος πιθανόν σηματοδοτεί ένα σχέδιο για την πιθανή μόνιμη ανάπτυξη στρατηγικών πυρηνικών  βομβαρδιστικών στη Συρία. Οι βομβιστικές επιθέσεις στο συριακό θέατρο διεξήχθησαν κυρίως από ρωσικό έδαφος και κάποιες λίγες φορές από ιρανικό έδαφος χρησιμοποιώντας βομβαρδιστικά Tu-22M, αλλά η δυνατότητα ανάπτυξης τέτοιων αεροσκαφών στη Συρία θα ήταν δυνητικά πολύτιμο asset σε περίπτωση σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail