Να ληφθεί υπόψη η γεωγραφία των νησιών για την ενέργεια

Στο πλαίσιο συζήτησης με την αρμόδια Επίτροπο για τον Ευρωπαικό Κανονισμό σχετικά με τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων (taxonomy), ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D), παρέθεσε τις σημαντικές ενστάσεις της Κύπρου, επειδή η προσέγγιση που ακολουθείται παραγνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιωτικών κρατών-μελών (π.χ. ενεργειακά απομονωμένα) με σοβαρές αρνητικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις για την χώρα μας.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης, ευχαρίστησε την Επιτροπή για την ανταλλαγή απόψεων σε ένα θέμα που αφορά το μέλλον και την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και ανέφερε:

«Ως θέμα αρχής, η κατηγοριοποίηση των πηγών ενέργειας με βάση τον βαθμό βιωσιμότητας τους εξυπηρετεί τον μακροπρόθεσμο στόχο και κατάληξη μας ως ΕΕ (προς την πλήρως βιώσιμη οικονομία του 2050). Με ικανοποίηση άκουσα την Επιτροπή να τονίζει ότι η μετάβαση στην πράσινη οικονομία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοικτή (inclusive), αλλά σε δύο θέματα η πολιτική της το ανατρέπει στην πράξη. 

Πρώτον, τα τεχνικά κριτήρια για τους ρύπους που προτείνονται από την Επιτροπή προαποκλείουν στην πράξη οικονομικές δραστηριότητες και έργα που αφορούν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Ωστόσο, τα όποια κριτήρια πρέπει να είναι τέτοια ώστε να συνάδουν τόσο με τις υφιστάμενες νομοθεσίες όσο και με τις υφιστάμενες πολιτικές της ΕΕ, που περιλαμβάνουν το φυσικό αέριο στις ενεργειακές πηγές χαμηλών ρύπων. Δεν μπορεί τα τεχνικά κριτήρια να ανατρέπουν όσα ήδη συμφωνήσαμε και που ορίζουν ότι το φυσικό αέριο μπορεί να συμπληρώνει τις ενεργειακές ανάγκες στο μεταβατικό στάδιο προς την βιώσιμη οικονομία του μέλλοντος. 

Δεύτερον, αυτά που η Επιτροπή προτείνει, παραγνωρίζουν την γεωγραφία και πώς αυτή επηρεάζει τα κράτη-μέλη και αναφέρομαι ιδιαίτερα στα απομονωμένα νησιωτικά κράτη-μέλη. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία αλλά μπορούμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας ώστε να λαμβάνουν υπόψη τη μειονεκτική θέση αυτών των κρατών-μελών. Επιπλέον, άλλα κράτη που έχουν ήδη υφιστάμενες δομές φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να τις λειτουργούν, έναντι των ήδη απομονωμένων κρατών-μελών που δεν θα μπορούν να επωφεληθούν ισότιμα από το φυσικό αέριο στο μεταβατικό στάδιο. Γι’ αυτό, επιβάλλεται όπως οποιαδήποτε νέα πολιτική ή νομοθεσία θα πρέπει να συνεχίσει στα συμφωνηθέντα, αναγνωρίζοντας την ιδιομορφία της γεωγραφίας εντός ΕΕ και όχι να τιμωρεί τα απομονωμένα νησιωτικά κράτη μέλη.»

Η Επιτροπή δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τα όσα ανέφερε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής και εξέφρασε τη διάθεση να συζητήσει περαιτέρω το θέμα ώστε η γεωγραφία και οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών κρατών να ληφθούν υπόψη, το οποία όπως δήλωσε θα τεθούν προς συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο. Τα τεχνικά κριτήρια που διέπουν τον σχετικό Κανονισμό και αφορούν το φυσικό αέριο αναμένεται να εγκριθούν τον Απρίλιο του 2021. Επισημαίνεται ότι η παρέμβαση του κ. Μαυρίδη έγινε με τη συμβολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΕΕ, με την οποία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail