Τα προσωρινά φορο-μέτρα που μονιμοποιούνται

Παράθυρο μονιμοποίησης  των  "προσωρινών" μέτρων που ελήφθησαν για το τρέχον έτος από την κυβέρνηση άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της εστίασης. Όπως όλα δείχνουν η ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία  ανεστάλη για το φέτος για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα θα μονιμοποιηθεί και ενδεχομένως να επεκταθεί σταδιακά στο δημόσιο και στους συνταξιούχους, ενώ ταυτόχρονα μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και δεν αποκλείεται η περαιτέρω μείωση και των εργοδοτικών εισφορών. 

Από: capital.gr - Του Προκόπη Χατζηνικολάου

"Οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές. Η πρόθεσή μας είναι τις εργοδοτικές εισφορές να δούμε πως μπορούμε να τις μειώσουμε κι άλλο, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή προσθέτουν σημαντικό κόστος ειδικά σε κλάδους οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας", ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Οι παρεμβάσεις που οδεύουν προς μονιμοποίηση:

1.Εισφορά Αλληλεγγύης. Η εισφορά που θεσπίστηκε στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων έχει ανασταλεί για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, από επιχειρηματική δραστηριότητα και  από κεφάλαιο (ενοίκια, μερίσματα).  Το μέτρο έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και ήδη πολλοί μισθωτοί έχουν δει αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές. Εξαιρούνται από την αναστολή, τα εισοδήματα από παροχή μισθωτών υπηρεσιών στο Δημόσιο και συντάξεις. Αυτό που μένει να γίνει γνωστό είναι εάν το μέτρο, θα αφορά το σύνολο των εισοδημάτων ή αν θα παραμείνει μόνο για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε εισοδήματα που ξεπερνούν ετησίως τα 12.000 ευρώ.

2.Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες θεωρείται εμβληματική κίνηση και δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί στο μέλλον. Εκτιμάται ότι θα δώσει ισχυρά κίνητρα στους εργοδότες εντός του 2021 να προχωρήσουν σε προσλήψεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς η αγορά εργασίας έχει πληγεί βαρύτατα από τις συνέπειες των παρατεταμένων lockdowns. Σύμφωνα δε με τους οικονομολόγους, αποτελεί την πλέον ρεαλιστική και αποτελεσματική πολιτική για ενίσχυση της απασχόλησης, αύξησης του εισοδήματος των εργαζομένων, μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και αποκλιμάκωση της ανεργίας. H αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά περισσότερους από 1,2 εκατ. φορολογουμένους οι οποίοι μετά μία δεκαετία θα δουν τους φόρους να μειώνονται. Όπως όλα δείχνουν, η αναστολή της εισφοράς στα εισοδήματα του 2021 θα μονιμοποιηθεί το 2022.

2. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ  στα ροφήματα ο ΦΠΑ εστίασης, στις μεταφορές φυσικών προσώπων και των αποσκευών τους, στο τουριστικό πακέτο, τα θέατρα και τους κινηματογράφους. O  πρωθυπουργός ανακοίνωσε την  παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση για καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως το τέλος Σεπτεμβρίου (λήγει στις 30 Απριλίου) και έως το τέλος του έτους για το τουριστικό πακέτο και τα εισιτήρια στις μεταφορές, θέατρα και κινηματογράφους. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η διατήρηση της  "έκτακτης" μείωσης του ΦΠΑ η οποία αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων που έχουν  χτυπηθεί ανελέητα από την επέλαση της πανδημίας και θα τις βοηθήσει να σταθούν όρθιες στην πορεία της επιστροφής προς την κανονικότητα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail