Η Άγκυρα έκανε τον ελιγμό και εταίροι μας τον υποδέχθηκαν

 

«ΕΠΙΑΣΑΝ» οι ελιγμοί της Άγκυρας. Αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη νέα διακυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και, για να αποφύγει τις όποιες συζητήσεις για ενδεχόμενες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε ανοίγματα προς τις Βρυξέλλες. Ζήτησε αναθέρμανση των σχέσεων με την Ε.Ε., επιδίωξε με επισκέψεις και μηνύματα επαναπροσέγγιση και αυτό βρήκε πρόσφορο έδαφος.

Από: philenews.com

Άλλωστε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην Ε.Ε., όχι όλοι βέβαια, ανέμεναν πώς και πώς να κάνει την κίνηση αυτή η Άγκυρα. Είναι οι ίδιοι που προστάτευσαν την κατοχική Τουρκία σε όλες τις συζητήσεις που προηγήθηκαν μέχρι σήμερα σε διάφορα επίπεδα στην Ένωση. Το θέμα της απόφασης για επιβολή κυρώσεων κατά της τουρκικής κατοχικής δύναμης αναβαλλόταν προσφέροντας χρόνο στην Άγκυρα. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής δεν απέδωσε ποσώς. Την περίοδο αυτή η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις της αγνοώντας τις υποδείξεις των Ευρωπαίων. Εκ του ασφαλούς βέβαια, καθώς γνώριζε η κατοχική δύναμη πως κάποιες δυνάμεις εντός της Ε.Ε. θα τη στήριζαν. Θα μπλόκαραν τις προσπάθειες για επιβολή κυρώσεων.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως κάποια κράτη-μέλη όπως και η Κομισιόν, η γραφειοκρατία της Ένωσης, στοχεύουν σε βήματα προσέγγισης σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα δεν έκανε οτιδήποτε για την αποκλιμάκωση της έντασης. Εκτός κι εάν θεωρούν πως η θετική απάντηση της για συμμετοχή στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό και στις διερευνητικές επαφές Ελλάδος και Τουρκίας και μόνο αποτελούν εχέγγυα ότι θα αλλάξει στάση και συμπεριφορά η κατοχική δύναμη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν έχουν ζητήσει από το καθεστώς Ερντογάν να υποχωρήσει από τις παράνομες και παράλογες επεκτατικές του βλέψεις. Ικανοποιούνται με την έναρξη διαδικασιών, ανεξάρτητα εάν δεν έχουν προοπτικές.

ΜΕΤΑ το πέρας του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε θετική την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Σημαντική η αναφορά του ότι η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας UNCLOS παρέχει την κατάλληλη βάση, καθώς, όπως είπε, «μιλάμε για την τήρηση του διεθνούς δικαίου» και «αυτή αποτελεί κομμάτι του διεθνούς δικαίου». Στο πρώτο μέρος της δήλωσης ο κ. Μπορέλ αναφέρει πόσο σημαντική είναι η έναρξη των διερευνητικών επαφών, χωρίς να ασχολείται με το αποτέλεσμα. Οι αναφορές στο Δίκαιο της Θάλασσας είναι θετικές.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ συναφώς ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα προέβη σε μια τοποθέτηση, αποκαλυπτική των προθέσεων του Βερολίνου. Ο Χάικο Μάας έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις, τις οποίες περιμέναμε εδώ και καιρό και οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με νέες κυρώσεις τώρα. Έχουμε την προσδοκία πως τα σημάδια από την Άγκυρα θα διατηρηθούν». Η τοποθέτηση αυτή τα λέει όλα! Και επιβεβαιώνει ότι όντως «έπιασαν» τόπο οι ελιγμοί της Άγκυρας, τους οποίους κάποιοι εταίροι μας ενθάρρυναν. Άλλωστε στο Βερολίνο ενθάρρυναν αυτόν τον ελιγμό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail