Γιατί οι κινεζικές θαλάσσιες βάσεις της Νότιας Κίνας μπορεί να είναι απροστάτευτες

Reuters
Όσο περισσότερες βάσεις δημιουργεί η Κίνα και πρέπει να υπερασπιστεί, τόσο περισσότερο οι δυνάμεις της θα εξαπλώνονται.

National Interest - Robert Farley / Παρουσίαση Freepen.gr

Βασικό σημείο: τα τεχνητά νησιά δεν είναι πάντα σταθερά και δεν είναι πάντα αρκετά κοντά για να τα προστατεύσει εύκολα το Πεκίνο. Μήπως η Κίνα πραγματικά πληγώνει τον εαυτό της με την οικοδόμηση τόσων πολλών;

Η Κίνα έχει χτίσει μερικά νησιά στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Μπορεί να τα προστατεύσει;

Κατά τη διάρκεια του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου Η Ιαπωνία διαπίστωσε ότι ο έλεγχος των νησιών προσέφερε κάποια στρατηγικά πλεονεκτήματα, αλλά όχι αρκετά για να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκκενώσουν κάθε νησί ξεχωριστά. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου τα νησιά έγιναν στρατηγική ευθύνη, καθώς η Ιαπωνία αγωνίστηκε να τα κρατήσει εφοδιασμένα με τρόφιμα, καύσιμα και εξοπλισμό. Τα νησιά στη θάλασσα της Νότιας Κίνας (SCS - South China Sea) βρίσκονται σε βολική τοποθεσία για την Κίνα, αλλά αντιπροσωπεύουν πραγματικά ένα πλεονέκτημα για τον στρατό της Κίνας; Η απάντηση είναι ναι, αλλά σε μια πραγματική σύγκρουση η αξία toy  θα μειωνόταν γρήγορα.

Οι εγκαταστάσεις

Η Κίνα έχει δημιουργήσει πολυάριθμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, κυρίως στα νησιά Spratly και Paracel. Στο Spratlys, η Κίνα έχει κατασκευάσει αεροδρόμια σε Subi, Mischief και Fiery Cross, μαζί με πιθανές υποδομές πυραύλων, ραντάρ και ελικοπτέρων σε αρκετούς μικρότερους σχηματισμούς. Στα Paracels, η Κίνα έχει δημιουργήσει μια σημαντική στρατιωτική εγκατάσταση στο νησί Woody, καθώς και εγκαταστάσεις ραντάρ και ελικοπτέρων σε αρκετές άλλες περιοχές. Συνεχίζει την κατασκευή σε ολόκληρη την περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στο μέλλον. Οι μεγαλύτερες βάσεις (Subi, Mischief, Fiery Cross και Woody Island) διαθέτουν υποδομή απαραίτητη για τη διαχείριση στρατιωτικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών και των μεγάλων περιπολικών σκαφών. Αυτοί οι πυραύλοι, τα ραντάρ και τα αεροσκάφη επεκτείνουν τη θανατηφόρα εμβέλεια του στρατού της Κίνας σε όλο το πλάτος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Πύραυλοι

Αρκετά από τα νησιά χρησιμεύουν ως βάσεις για τα συστήματα SAM (συμπεριλαμβανομένου του HQ-9, με εύρος 125 μιλίων και ίσως τελικά το ρωσικό S-400) και πυραύλους κρουζ (GLCMs) που εκτοξεύονται από το έδαφος. Αυτοί οι πυραύλοι χρησιμεύουν για να καταστήσουν τη θάλασσα της Νότιας Κίνας θανατηφόρα για αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη που δεν έχουν δυνατότητες στελθ ή που δεν απολαμβάνουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας. Οι εγκαταστάσεις SAM, που τροφοδοτούνται από δίκτυα ραντάρ, μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά την ικανότητα των εχθρικών αεροσκαφών να εισέλθουν στη θανατηφόρα ζώνη τους χωρίς σημαντική βοήθεια ηλεκτρονικού πολέμου. Το GLCMs μπορεί να προσθέσει ένα άλλο σύνολο εκτοξευτών στο δίκτυο A2/AD της Κίνας, αν και όχι απαραίτητα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τους πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια, πλοία ή αεροσκάφη.

Αλλά είναι ένα ανοιχτό ερώτημα πόσο επιβιώσιμες θα ήταν οι εγκαταστάσεις πυραύλων σε μια σύγκρουση. Οι χερσαίοι πυραύλοι επιβιώνουν από την αεροπορική επίθεση επειδή μπορούν να κρυφτούν ανάμεσα σε λόφους, δάση και άλλη φυσική κάλυψη. Όμως δεν υπάρχει αποτελεσματική φυσική κάλυψη στα νησιά που έχει δημιουργήσει η Κίνα και ακόμη και οι ανθρωπογενείς αμυντικές εγκαταστάσεις μπορεί να μην επιβιώσουν από συντονισμένη επίθεση. Επιπλέον, οι εκτοξευτές πυραύλων εξαρτώνται από ένα τουλάχιστον κάπως ισχυρό δίκτυο υλικοτεχνικής υποστήριξης για καύσιμα, ενέργεια και πυρομαχικά, τα οποία η Κίνα μπορεί να μην είναι σε θέση να τροφοδοτεί αξιόπιστα κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.

Αεροδρόμια

Οι τέσσερις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη SCS διαθέτουν εκτεταμένες εγκαταστάσεις για τη λειτουργία στρατιωτικών αεροσκαφών. Αυτό περιλαμβάνει προηγμένα μαχητικά, αλλά το πιο σημαντικό περιπολικά, ηλεκτρονικού πολέμου και προηγμένα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης. Η δυνατότητα χρήσης αυτών των αεροδρομίων επεκτείνει αποτελεσματικά την εμβέλεια της φούσκας A2/AD της Κίνας, επιτρέποντας τη μετάδοση δεδομένων στόχευσης σε εκτοξευτές πυραύλων στη θάλασσα και στην ηπειρωτική Κίνα. Τα ίδια τα μαχητικά αεροσκάφη χρησιμεύουν για να κάνουν τους ουρανούς πάνω από τη SCS ακόμα πιο θανατηφόρους από ό,τι διαφορετικά θα ήταν, καθώς και να απειλούν τα πλοία των ΗΠΑ σε απόσταση με πυραύλους κρουζ.

Αλλά σε μια σύγκρουση, η ανθεκτικότητα ενός αεροδρομίου εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα υλικών και εξοπλισμού για την εκτέλεση επισκευών μετά από επίθεση. Δεν είναι προφανές ότι τα νησιά που έχει δημιουργήσει η Κίνα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας θα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν μετά από αμερικανικές πυραυλικές και βομβιστικές επιθέσεις. Αν και τα μεγαλύτερα νησιά έχουν καταφύγια αεροσκαφών, είναι ανοιχτό το ερώτημα αν αυτά τα καταφύγια θα μπορούσαν να επιβιώσουν από μια συντονισμένη επίθεση των ΗΠΑ.

Ραντάρ

Τα SAMs, τα GLCMs και τα πολεμικά αεροσκάφη εξαρτώνται από ακριβή δεδομένα στόχευσης για αποτελεσματικότητα. Η σημαντικότερη συμβολή που μπορούν να προσφέρουν τα νησιά στη SCS στον κινεζικό στρατό είναι μέσω των εγκαταστάσεων ραντάρ που έχει δημιουργήσει η Κίνα σε πολλά από τα νησιά. Αυτές οι εγκαταστάσεις, ενώ είναι ατομικά ευάλωτες, συμβάλλουν στην παροχή μιας πολύ πληρέστερης εικόνας του χώρου μάχης από ό,τι θα απολάμβανε διαφορετικά η Κίνα. Μαζί, ενισχύουν σημαντικά τη θνησιμότητα των αμυντικών δικτύων της Κίνας.

Τούτου λεχθέντος, τα ίδια τα ραντάρ είναι ευάλωτα σε ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών επιθέσεων. Αυτές περιλαμβάνουν κινητικές μεθόδους όπως πυραύλους (που εκτοξεύονται από υποβρύχια, αεροσκάφη στελθ ή άλλες πλατφόρμες), ηλεκτρονικό πόλεμο, κυβερνοεπιθέσεις και ακόμη και επιδρομές Ειδικών Δυνάμεων. Σε μια σύγκρουση, η Κίνα θα μπορούσε γρήγορα να χάσει την πρόσβαση στο δίκτυο ραντάρ που έχει δημιουργήσει. Ακόμα, το δίκτυο προσφέρει έναν σχετικά χαμηλού κόστους τρόπο να περιπλέξει τη δουλειά που αντιμετωπίζει ο αμερικανικός στρατός στη διείσδυση του στη SCS.

Εφοδιαστική

Όλες οι στρατιωτικές δυνατότητες των νησιών στη SCS της Κίνας εξαρτώνται από την ασφαλή επικοινωνία με την ηπειρωτική Κίνα. Τα περισσότερα από τα νησιά που κατασκευάζονται από την Κίνα δεν μπορούν να υποστηρίξουν εκτεταμένα αποθέματα εφοδιαστικής ή να διατηρήσουν αυτά τα αποθέματα ασφαλή από την επίθεση. Σε έναν πόλεμο, η ανάγκη να διατηρηθούν τα νησιά εφοδιασμένα με καύσιμα, εξοπλισμό και πυρομαχικά θα γινόταν γρήγορα ευθύνη πιθανώς για τα πιο βαριά κινεζικά μεταφορικά περιουσιακά στοιχεία (assets). Υποθέτοντας ότι ο PLAN και η PLAAF θα είχαν ελάχιστο ενδιαφέρον για την επιδίωξη επικίνδυνων, δαπανηρών προσπαθειών για την ανεφοδιασμό των νησιών υπό συνθήκες προσβολής τους, η στρατιωτική αξία των νησιών της SCS θα ήταν σπατάλη περιουσιακού στοιχείου κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης. Δυστυχώς για την Κίνα, η ίδια η φύση του νησιωτικού πολέμου και η φύση των συγκεκριμένων σχηματισμών που η Κίνα έχει αποφασίσει να υποστηρίξει, καθιστούν δύσκολη τη διατήρηση των εγκαταστάσεων σε υπηρεσία σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πλοία εναντίον οχυρών

Όπως ο Λόρδος Horatio Nelson μπορεί να έχει πει αστειευόμενος "ένα πλοίο είναι ανόητο να πολεμήσει ένα φρούριο", υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα πλοία έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των οχυρών. Τα νησιά της Κίνας στη SCS δεν είναι κινητά και δεν είναι αρκετά μεγάλα για να κρύψουν πολλά με τον τρόπο του στρατιωτικού εξοπλισμού και του υλικού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να χαρτογραφήσουν σχολαστικά τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε κάθε ένα από τα νησιά της SCS και πιθανότατα θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν αποστολές στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά. Αυτό θα καταστήσει τα νησιά εξαιρετικά ευάλωτα σε επιθέσεις από πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη, καθώς οι πυραύλοι δεν θα απαιτούν δεδομένα στόχευσης σε πραγματικό χρόνο.

Ένα θετικό βήμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν να ανακληθεί η απόφαση να "αποσυρθεί" το προηγμένο σύστημα πυροβόλων όπλων στο καταδρομικό κατηγορίας Zumwalt. Η διάθεση πυρομαχικών για αυτό το όπλο θα επέτρεπε στα Zumwalts να χτυπήσουν κινεζικές νησιωτικές εγκαταστάσεις σε εμβέλεια, ενδεχομένως προκαλώντας σοβαρές, πρακτικά ανεπανόρθωτες ζημιές με σχετικά χαμηλό κόστος. Διαφορετικά, τα νησιά θα δεχθούν πυραύλους κρουζ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε πιο σημαντικούς στόχους.

Τα νησιά της SCS έχουν κάποια στρατιωτική σημασία, αλλά είναι πιο σημαντικά ως πολιτική αξίωση για τις πλωτές οδούς και τους υποθαλάσσιους πόρους. Στρατιωτικά, αντιπροσωπεύουν μια λεπτή κρούστα στο σύστημα A2/AD της Κίνας. Υπό ορισμένες συνθήκες, αυτο το λεπτό στρώμα θα μπορούσε να διαταράξει την ελευθερία δράσης των ΗΠΑ, αλλά δεν θα είναι δύσκολο για την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών να χτυπήσουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail