Έναρξη της κακοκαιρίας «Μήδεια» – Τα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα

Ξεκίνησε την επέλασή της η «Μήδεια», αφού από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 13/02 έχουν ξεκινήσει τα ασθενή φαινόμενα στα κεντρικά και βόρεια. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που σχετίζεται με την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα πλησιάζει τη χώρα μας. 

Από: meteo.gr - Σύνταξη άρθρου: Ι. Κωλέτσης, Χρ. Πετρόπουλος, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Στο Χάρτη 1, παρουσιάζεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού τις βραδινές ώρες, όπου θα επηρεάζεται το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, καθώς επίσης και το εκτιμώμενο ύψος υετού (βροχή/χιόνι) το αντίστοιχο τρίωρο.


 

Σχήμα 1. Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, που συνδέεται με την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» και το εκτιμώμενο ύψος υετού (βροχή/χιόνι) το διάστημα 23:00 του Σαββάτου 13/02 έως 02:00 της Κυριακής 14/02/2021, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.       

Κατά την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» (Σαββατοκύριακο 13/02 – 14/02/2021), αναμένουμε :

    Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία
    Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια το Σάββατο 13/02. Τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και στο Αιγαίο
    Πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο 13/02 αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας
    Πυκνές χιονοπτώσεις την Κυριακή 14/02 σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλά υψόμετρα. Χιονοπτώσεις και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
    Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία την Κυριακή 14/02 και στα κεντρικά

 
Με αφορμή της χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, στον παρακάτω Πίνακα παρουσιάζονται τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και οι απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τα τελευταία 110 χρόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, το σημαντικότερο επεισόδιο σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο.


 Πίνακας. Τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα τα τελευταία 110 χρόνια, καθώς επίσης και οι απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες, όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο. (*Τα ύψη χιονιού δίνονται κατ΄ εκτίμηση, αφού δεν διατίθεται τράπεζα δεδομένων χιονομέτρησης)      

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail