Το άνοιγμα της Αθήνας στον Αραβικό κόσμο και η απομόνωση της Άγκυρας - Η στρατηγική συνεργασία με τα ΗΑΕ

Οι άριστες διπλωματικές σχέσεις της Αθήνας με το Άμπου Ντάμπι αλλά και η στρατιωτική συνεργασία με τα ΗΑΕ αποτελούν συνέχεια στο ‘’άνοιγμα’’ που πραγματοποιεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τον Αραβικό κόσμο.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Στο Άμπου Ντάμπι βρίσκεται από χθες το μεσημέρι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού και ταυτόχρονα μήνυμα προς την Άγκυρα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ήδη συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου ενώ και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έγινε δεκτός από τον Εμιρατιανό ομόλογό του.

Αφορμή της επίσκεψης οι μεγάλες εκθέσεις αμυντικού υλικού ‘’IDEX2021’’ και ‘’NAVDEX 2021’’ οι οποίες φιλοξενούνται στην αραβική χώρα ωστόσο η επίσκεψη αποτελεί ουσιαστικά επισφράγιση της άριστης σχέσης Αθήνας και Άμπου Ντάμπι. Ήδη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στα ΗΑΕ με τη φρεγάτα ‘’ΥΔΡΑ’’ να έχει καταπλεύσει στον λιμένα Ζάγεντ στην πρωτεύουσα της χώρας αλλά και στελέχη της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων να βρίσκονται στα Εμιράτα και να εκπαιδεύονται στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης.

Τα ΗΑΕ είναι από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο οι οποίες διαθέτουν ‘’αεροσήραγγα’’ δηλαδή εξομοιωτή για την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης. Οι Άραβες κάλεσαν τους Έλληνες SOF οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να μεταβούν στα Εμιράτα και να εκπαιδευτούν μαζί με τους Εμιρατιανούς κομάντο σε ασφαλές και πλήρες ελεγχόμενο περιβάλλον. Την κοινή εκπαίδευση θα παρακολουθήσει μάλιστα ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Μέσα στο 2020 δύο φορές οι Εμιρατιανοί έστειλαν δυνάμεις στην Ελλάδα για συνεκπαίδευση και ταυτόχρονα μήνυμα στην Άγκυρα. Στη Σούδα μαχητικά F-16 block 60 και στην ανατολική Μεσόγειο Μονάδες οι οποίες έλαβαν μέρος στην άσκηση ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ’’. Η Αθήνα ανταποδίδει με την αποστολή της φρεγάτας ‘’ΥΔΡΑ’’ και των Ελλήνων κομάντος ενώ οι δύο Αρχηγοί σχεδιάζουν τους επόμενους μήνες νέες συνεργασίες.Έτσι δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι μαχητικά των ΗΑΕ να μετασταθμεύουν στην Ελλάδα αλλά και στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων για συνεκπαίδευση.

Οι άριστες διπλωματικές σχέσεις της Αθήνας με το Άμπου Ντάμπι αλλά και η στρατιωτική συνεργασία με τα ΗΑΕ αποτελούν συνέχεια στο ‘’άνοιγμα’’ που πραγματοποιεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τον Αραβικό κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στρατηγική πλέον σχέση την οποία έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, την μεγαλύτερη Αραβική χώρα της περιοχής. Η ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ’’ αποτελεί πλέον θεσμό ενώ Αθήνα και Κάϊρο προχωρούν σε περαιτέρω στρατηγική συνεργασία.
Επιπλέον η Ελλάδα προχωρά με άλματα την διπλωματική και στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ όπως επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ. Εταιρία του Ισραήλ απέκτησε την ‘’ΕΛΒΟ’’ ενώ αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη επένδυση που υπεγράφη για παραχώρηση του διεθνούς αεροπορικού κέντρου εκπαίδευσης της Καλαμάτας επίσης σε Ισραηλινή εταιρεία. Η Αθήνα ενδιαφέρεται για οπλικά συστήματα Ισραηλινής κατασκευής όπως το ‘’IRON DOME’’ και το ‘’SPIKE NLOS’’.

Σημαντική πρόοδο όμως έχει καταγραφεί και στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια να δηλώνει ότι η αποστολή του αντιαεροπορικού συστήματος ‘’PATRIOT” στην Αραβική χώρα θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Η συνεχής βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόσμου φαίνεται ότι έχουν ενοχλήσει την Άγκυρα. Βλέπει το ‘’άνοιγμα’’ της Αθήνας η οποία εμφανίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή ενώ αντίθετα η Τουρκία απομονώνεται ακόμα και από μουσουλμανικές χώρες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail