«Το Ιράν θα μπορούσε να είναι έτοιμο να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες μέσα σε λίγες εβδομάδες»

Freepen.gr - Μετά τις κινήσεις του Ιράν για την κατάργηση των ορίων εμπλουτισμού ουρανίου στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, η χώρα μπορεί να είναι απλώς "θέμα εβδομάδων" μακριά από τη συσσώρευση αρκετών σχάσιμων υλικών για την κατασκευή της πρώτης πυρηνικής κεφαλής — σύμφωνα με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken. Το Ιράν έλαβε μέτρα για να αυξήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου ως απάντηση στην απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) και την επακόλουθη επιβολή σκληρών μονομερών οικονομικών κυρώσεων στην Τεχεράνη, αναφέρει το militarywatchmagazine.com

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα απειλήσει να αποσυρθούν από τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, τον μοναδικό νομικό περιορισμό στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, εάν δεν χαλαρώσουν οι αμερικανικές οικονομικές πιέσεις. Η σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και άλλες πυρηνικές ένοπλες Δυτικές δυνάμεις οδήγησε σε εκκλήσεις εντός του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό αποτρεπτικό παράγοντα.

Οι ανησυχίες του Blinken ακολουθούν τις ισραηλινές εκθέσεις από τις αρχές του 2020 ότι το Ιράν θα μπορούσε να έχει αρκετό ουράνιο για την πρώτη κεφαλή του μέχρι το τέλος του 2020. Η προφανής προθυμία των διοικήσεων του Τζο Μπάιντεν να επικεντρώσουν εκ νέου την προσοχή της εξωτερικής πολιτικής προς την Ανατολική Ασία και μακριά από τη Μέση Ανατολή θεωρείται ότι επηρέασε την προθυμία της να επιστρέψει στο JCPOA, αν και το ίδιο το Ιράν απέρριψε τις εκκλήσεις για μονομερείς παραχωρήσεις.  

Οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι της Ουάσινγκτον ζήτησαν κυρίως την αναθεώρηση του JCPOA, που θα περιλάμβανε περισσότερα μέρη στη συμφωνία και θα επέβαλε δυτικούς περιορισμούς στην ανάπτυξη αποτρεπτικού παράγοντα βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν, αν και το ίδιο το Ιράν απέρριψε σθεναρά τέτοιες κλήσεις. Το Ιράν διαθέτει κυρίως ένα σημαντικό οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων κυρίως βορειοκορεατικής προέλευσης, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την παροχή πυρηνικών κεφαλών όπως το Musudan και το Shahab-3.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail