Ελληνικές και Γαλλικές βολίδες σάρωσαν τους ελληνικούς ουρανούς στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα

Από την Δευτέρα 01 Φεβρουαρίου 2021 έως την Πέμπτη 04 Φεβρουαρίου 2021 διεξήχθη η Διεθνής Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας «SKYROS-21».

Σκοπός της «SKYROS-21» ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων επιχειρήσεων, ημέρα και νύχτα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), των Ειδικών Δυνάμεων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ) και της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας (FAF), καθώς και η περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.

Στην Άσκηση συμμετείχαν αεροσκάφη Mirage 2000 και F-16 της ΠΑ, η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΣΑΛΑΜΙΣ και το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΜΠΛΕΣΣΑΣ του ΠΝ, καθώς και τέσσερα αεροσκάφη RAFALE, δύο μεταγωγικά A400M Atlas και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Α330 MRTT της FAF.

 

Στα σενάρια της Άσκησης περιλαμβάνονταν εικονικές αερομαχίες, αποστολές προστασίας εναέριων μέσων υψηλής αξίας (Ηigh Value Airborn Asset – HVΑΑ), τακτικές προσβολής και προστασίας ναυτικών μονάδων επιφανείας, καθώς και επιχειρήσεις προσβολής χερσαίων στόχων κατόπιν υπόδειξης από Τμήμα Ειδικών Δυνάμεων της ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ (Joint Terminal Attack Controller – JTAC).

Επιστέγασμα της ανωτέρω εκπαιδευτικής δραστηριότητας ήταν η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) που έλαβε χώρα την Πέμπτη 04 Φεβρουαρίου 2021, στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, η οποία προσέλαβε ιδιαίτερη σημασία λόγω και της πρόσφατης υπογραφής συμφωνίας πρόσκτησης 18 αεροσκαφών RAFALE από τη χώρα μας.

Στην DV-DAY της εξαιρετικά πετυχημένης Άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 χωρών παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Patrick Maisonnave, o Γενικός Γραμματέας του ΥΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, οι Ακόλουθοι Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Σαουδικής Αραβίας, Ισπανίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ηνωμένου Βασιλείου, Αιγύπτου και ο Αεροπορικός Ακόλουθος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καθώς και Έλληνες και Γάλλοι δημοσιογράφοι.

Κατά τη διάρκεια της τελετής τηρήθηκαν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας COVID-19.










Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail