Οι προσδοκίες της Άγκυρας σε σχέση με την ΕΕ είναι προφανείς - Σε τι ελπίζει ο Ερντογάν

Οι προσδοκίες της Άγκυρας σε σχέση με την ΕΕ είναι μάλλον προφανείς. Η ανανέωση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση, σε συνδυασμό ίσως με διευκολύνσεις θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες και ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Τουρκίας μέσω ανανεωμένων εμφανίσεων σε συγκεντρώσεις της ΕΕ. 

Δημήτρης Τσαϊλάς

Έτσι, ελπίζει ο Ερντογάν, ότι θα καθησυχάσει την αυξανόμενη λαϊκή απογοήτευση με την κυβέρνησή του στο εσωτερικό και θα ενθαρρύνει την αισιοδοξία μεταξύ των οικονομικών παραγόντων ότι τα πράγματα έχουν επιστρέψει στο δρόμο μέχρι να ξεπεράσει επιτυχώς τις εκλογές. Ένας άλλος λόγος της χαλάρωσης των εντάσεων με την Άγκυρα θα ανοίξει το δρόμο για την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για την ενημέρωση της τελωνειακής ένωσης και των συμφωνιών παράνομης μετανάστευσης μεταξύ των δύο πλευρών. 

Άμεσος στόχος της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο για να αποφευχθεί πιθανή ένταση μεταξύ Τουρκίας και μελών της ΕΕ, Ελλάδας, Κύπρου ή Γαλλίας. Εν ολίγοις, το βασικό κίνητρο πίσω από τις φιλοδυτικές κινήσεις της Άγκυρας φαίνεται να σχετίζονται με το εσωτερικό και τις εκλογές. 

Από τη μία πλευρά, ο Ερντογάν απορρίπτει τις αυξανόμενες εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές, αλλά από την άλλη, προσπαθεί να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάσες για να βάλει τις πιο βολικές προϋποθέσεις για την επανεκλογή του. Το αν οι υποσχέσεις της στροφής του Ερντογάν και οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να του δώσουν το χώρο που χρειάζεται είναι ένα ερώτημα που οι δυτικές πρωτεύουσες πρέπει να συλλογιστούν περισσότερο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail