Πως γίνεται κάποιος άγιος;

Πως γίνεται κάποιος άγιος; Μπορεί ο οποιοσδήποτε άνθρωπος να γίνει άγιος; Τι χρειάζεται για να μεταμορφωθεί ο άνθρωπος και να γίνει άγιος; Ποια είναι τα κριτήρια του Θεού για να δώσει στον άνθρωπο το χάρισμα της αγιότητας; Οι άγιοι έκαναν αμαρτήματα αν ναι, τότε πως έγιναν άγιοι; Πώς τους έδωσε αυτό το χάρισμα το Θεός; Άγιος είναι μόνο ο Θεός. Οι άνθρωποι που αξιώνονται αυτής της τιμής, ουσιαστικά μετέχουν κατά Χάριν Θεού στην αγιότητα του Θεού. 

Άγιος είναι ο καθαρός, ο αμόλυντος. Στην Παλαιά Διαθήκη η λέξη άγιος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ίδιο τον Θεό. Από την εποχή της Καινής Διαθήκης και έπειτα η λέξη «άγιος» χρησιμοποιείται ως όρος για τους αγίους, οσίους, μάρτυρες, οι οποίοι τήρησαν τις εντολές του Χριστού και διακρίθηκαν για την πίστη τους και την αγάπη τους στο πρόσωπο του Χριστού.

Άγιος είναι ο φίλος του Θεού, αυτός που από αγάπη έκανε υπακοή στον Θεό και τηρούσε τις εντολές Του, όχι από συμφέρον για να λάβει κάτι, αλλά από αγάπη. Σε κάθε εποχή, όπως μας έχει αποδείξει η ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, εμφανίζονται οι άνθρωποι που αναντίρρητα αγάπησαν και αφοσιώθηκαν στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν αγιοποιεί τους ανθρώπους, αλλά αναγνωρίζει την αγιότητά τους η οποία μαρτυρείται από το σύνολο της Εκκλησίας, δηλαδή στη συνείδηση του κλήρου και του λαού. 

Για να γίνει κάποιος άγιος και όχι μόνο, αλλά και να σωθεί, χρειάζεται να είναι ζωντανό μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, μετέχοντας σε όλα τα σωτήρια Μυστήριά της και το πιο σημαντικό να εκδηλώνει την αγάπη του προς το πρόσωπο του Χριστού και προς τους ανθρώπους. Αν λείπει αυτή η αγάπη, ό,τι και να κάνει στη ζωή του, τότε δύσκολα θα μετέχει στην αγιότητα του Θεού, διότι η αγιότητα στηρίζεται στην αγάπη.

Aπό το κανάλι του Γέροντα Νεκταρίου στο youtube

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail