Γιατί δεν πείθουν οι δημοσκοπήσεις. Η αθάνατη φλόγα του Έλληνα περιμένει έναν ηγέτη να τη «διεγείρει». Υπάρχει;

webandi / pixabay
Το επιπλέον ποσοστό που έλαβε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές σε σχέση με τις ευρωεκλογές, προέρχεται κατά πλειοψηφία από τη μετατόπιση ψηφοφόρων από μικρά πολιτικά κόμματα του λεγόμενου «δεξιού» χώρου που είτε δεν έλαβαν μέρος στις εθνικές εκλογές, είτε συρρικνώθηκε η εκλογική τους δύναμη σε αυτές. Η κινητήρια δύναμη της μετατόπισης ήταν η διασφάλιση της κυβερνητικής αλλαγής από την τότε «αριστερή» κυβέρνηση.

Το επιπλέον ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, προέρχεται κατά κύριο λόγο από αντίστοιχη μετατόπιση ψηφοφόρων μικρών κομμάτων του ίδιου ιδεολογικού χώρου, μαζί με ένα μέρος απογοητευμένων που είχαν επιλέξει το λευκό και το άκυρο αλλά ανήκαν στη λεγόμενη «αριστερά-κεντροαριστερά». Η προφανής αιτία ήταν η συσπείρωση απέναντι στον κίνδυνο έλευσης μίας «δεξιάς» κυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κυβερνητικό κόμμα της ΝΔ να μην έχει υποστεί σχεδόν καμία εκλογική φθορά. Κάτι το οποίο είναι παντελώς αδύνατο μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης και ειδικά έπειτα από α) την εγκληματική υγειονομική διαχείριση του κορωνοϊού, β) την ξεδιάντροπα υποκριτική της στάση στο Μακεδονικό ζήτημα, γ) τον εξευτελισμό της προάσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, δ) τις μειοδοτικές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ε) τη δίωξη των ορθόδοξων χριστιανών με αφορμή τον κορωνοϊό, στ) τον άθλιο χειρισμό των ζητημάτων της οικονομίας, με κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας, άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σπάσιμο κάθε ιστορικού προηγούμενου στο ύψος του δημοσίου χρέους, ζ) τη διαρκή καταστρατήγηση των ανθρωπίνων ελευθεριών στο όνομα του κορωνοϊού.

Το επιπλέον 6,70% που «χαριστικά» έλαβε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές σε σχέση με τις ευρωεκλογές είναι σχεδόν σίγουρο ότι της έχει εδώ και καιρό κουνήσει το μαντήλι του αποχαιρετισμού. Ταυτόχρονα, ένα άλλο, επιπρόσθετο ποσοστό «ψηφοφόρων» της είναι κατά πάσα πιθανότητα αρκετά δυσαρεστημένο, σε βαθμό που να σκέφτεται να μην την ξαναψηφίσει.



Πολιτικό κόμμα

Εθνικές εκλογές Ιούλιος 2019

Ευρωεκλογές Μάιος 2019

Διαφορά

ΝΔ

39,85%

33,12%

6,73%

ΣΥΡΙΖΑ

31,53%

23,75%

7,78%

ΚΙΝΑΛ

8,10%

7,72%

0,38%

ΚΚΕ

5,30%

5,35%

-0,05%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

3,70%

4,18%

-0,48%

ΜΕΡΑ25

3,44%

2,99%

0,45%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

2,93%

4,87%

-1,94%

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

1,47%

1,61%

-0,14%

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

1,24%

1,45%

-0,21%

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ

0,74%

0,69%

0,05%

ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ

0,50%

 

0,50%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

0,41%

0,64%

-0,23%

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

0,28%

0,56%

-0,28%

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

0,25%

0,52%

-0,27%

ΠΟΤΑΜΙ

 

1,52%

-1,52%

ΕΛΛΑΔΑ Ο ΆΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

 

1,24%

-1,24%

ΛΑΟΣ

 

1,23%

-1,23%

ΠΟΛΙΤΕΣ

 

0,91%

-0,91%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

 

0,87%

-0,87%

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

0,80%

-0,80%

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

 

0,73%

-0,73%

ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ

 

0,66%

-0,66%

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

 

0,57%

-0,57%

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

 

0,45%

-0,45%

ΛΕΥΚΑ

0,74%

1,53%

-0,79%

ΑΚΥΡΑ

1,34%

2,94%

-1,60%

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

57,78%

58,69%

-0,91%


Γενικότερα, οι Έλληνες που αισθάνονται από ουδετερότητα έως απέχθεια για το υπάρχον πολιτικό σύστημα της δεξιάς, της αριστεράς, του κέντρου, της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς, του ζαλιστήκαμε από το γύρω-γύρω όλοι και στη μέση ο ίδιος Μανώλης, είναι ίσως περισσότεροι από ποτέ και παράλληλα συνεχίζουν να πληθαίνουν. Όσο περνάνε όχι οι μήνες αλλά οι μέρες, οι «παραδοσιακοί» υποστηρικτές των πολιτικών κομμάτων ελαττώνονται.

Η παρούσα κατάσταση φανερώνει πως έχει καλλιεργηθεί το έδαφος για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Ο οποίος για να προσελκύσει αυτό τον κόσμο, δε θα πρέπει να διακατέχεται από παρελθοντικές πολιτικό-ιδεολογικές προκαταλήψεις και από γκεμπελικούς προσδιορισμούς πολιτικών κατευθύνσεων. Αλλά να έχει ως γνώμονα την αλήθεια, το δίκαιο, το βέλτιστο, τη δημοκρατία, όλους τους Έλληνες, όλη την Ελλάδα.

Κάποιοι θεωρούν ότι ένα μεγάλο μέρος πολιτών έχει εισέλθει σε κατάσταση ύπνωσης. Ίσως να έχουν δίκιο. Αλλά, ο Έλληνας έχει πάντα μέσα του το φιλότιμο. Αν δει έναν ηγέτη ειλικρινή, αν υπάρξει μία προσωπικότητα που του αγγίξει την ταλαιπωρημένη του ψυχή και τη ματωμένη του καρδιά, τότε η φλόγα που υπάρχει στα σωθικά του για δημιουργία και για την πατρίδα του, θα γίνει πυρκαγιά.

Υπάρχει ηγέτης ικανός να «διεγείρει» την αθάνατη φλόγα που υπάρχει στη ψυχή του Έλληνα;

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Λευκάδα, 19 Φεβρουαρίου 2020

www.eksadaktylos.gr

Υ.Γ.

Ψαλμός 11ος

2 Σώσε με Κύριε, διότι δεν έχει απομείνει πλέον άνθρωπος ενάρετος. Σπάνιοι είναι οι αληθινοί λόγοι μεταξύ των ανθρώπων.

3 Λόγια μάταια ανταλλάσσει ο καθένας με τον πλησίον του. Τα χείλη τους εκφράζουν τις δολιότητες της καρδιάς τους και κακία υπάρχει στην καρδιά τους.

4 Ο Κύριος θα εξολοθρεύσει όλα τα δόλια χείλη και τις πομπώδεις γλώσσες.

5 Εκείνους που είπαν “θα αναδείξουμε τη γλώσσα μας, τα χείλη μας είναι στην διάθεσή μας. Ποιος είναι Κύριος επάνω από ημάς;”

6 Ο Κύριος είπε “εξ αιτίας της καταδυναστεύσεως των πτωχών και των στεναγμών των πενήτων, αμέσως θα εγερθώ, θα τους θέσω σε σωτήριο τόπο και θα παρουσιαστώ σε αυτούς”.

7 Τα λόγια του Κυρίου, είναι αγνά, άργυρος που πυρακτώθηκε και χωνεύτηκε στη γη και είναι καθαρός επταπλασίως.

8 Εσύ Κύριε να μας προφυλάξεις, να μας προστατέψεις από αυτή τη γενεά στους αιώνας των αιώνων.

9 Τριγύρω μας περπατούν οι ασεβείς. Όσο είναι το ύψος της δόξας σου, τόση είναι και η φροντίδα σου για τους υιούς των ανθρώπων.


2 Σώσον με, Κύριε, ὅτι ἐκλέλοιπεν ὅσιος, ὅτι ὠλιγώθησαν αἱ ἀλήθειαι ἀπὸ τῶν υἱῶν τῶν ἀνθρώπων.

3 μάταια ἐλάλησεν ἕκαστος πρὸς τὸν πλησίον αὐτοῦ, χείλη δόλια ἐν καρδίᾳ, καὶ ἐν καρδίᾳ ἐλάλησε κακά.

4 ἐξολοθρεύσαι Κύριος πάντα τὰ χείλη τὰ δόλια καὶ γλῶσσαν μεγαλοῤῥήμονα.

5 τοὺς εἰπόντας· τὴν γλῶσσαν ἡμῶν μεγαλυνοῦμεν, τὰ χείλη ἡμῶν παρ᾿ ἡμῖν ἐστι· τίς ἡμῶν Κύριός ἐστιν;

6 ἀπὸ τῆς ταλαιπωρίας τῶν πτωχῶν καὶ ἀπὸ τοῦ στεναγμοῦ τῶν πενήτων, νῦν ἀναστήσομαι, λέγει Κύριος· θήσομαι ἐν σωτηρίῳ, παῤῥησιάσομαι ἐν αὐτῷ.

7 τὰ λόγια Κυρίου λόγια ἁγνά, ἀργύριον πεπυρωμένον, δοκίμιον τῇ γῇ κεκαθαρισμένον ἑπταπλασίως.

8 σύ, Κύριε, φυλάξαις ἡμᾶς καὶ διατηρήσαις ἡμᾶς ἀπὸ τῆς γενεᾶς ταύτης καὶ εἰς τὸν αἰῶνα.

9 κύκλῳ οἱ ἀσεβεῖς περιπατοῦσι· κατὰ τὸ ὕψος σου ἐπολυώρησας τοὺς υἱοὺς τῶν ἀνθρώπων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail