Οι αμερικανικές κυρώσεις χαλάνε τα σχέδια του Ερντογάν – Ζημιά δισεκ. δολαρίων που προβληματίζει την Άγκυρα

 

Οι γείτονες αντιμετωπίζουν δυσκολίες αναφορικά με τις φρεγάτες κατηγορίας Istanbul, το υπερηχητικό μαχητικό Hurjet και το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς TFX.

Από: newpost.gr

Σοβαρά προβλήματα σε τουρκικά προγράμματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων δημιουργούν οι κυρώσεις που επέβαλαν στην Άγκυρα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι οι γείτονες αντιμετωπίζουν δυσκολίες αναφορικά με τις φρεγάτες κατηγορίας Istanbul, το υπερηχητικό μαχητικό Hurjet και το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς TFX.

Να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ επέβαλε κυρώσεις εναντίον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, εξαιτίας της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400. Οι κυρώσεις θεσπίστηκαν βάσει του αμερικανικού νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Η Άγκυρα ελπίζει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το τουρκικό S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και έτσι δεν θα αποτελέσει απειλή για τη Συμμαχία στο σύνολό της.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της Ελλάδας ως το κύριο επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και έχει υποβάλλει αίτηση για την αγορά μαχητών F-35 όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χρησιμοποιούν ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας όπως οι S- 300, oι Tor-M1″ και τα Osa-AKM, που αγοράστηκαν την περίοδο 1996-2004.

ΗΠΑ σε Τουρκία για τους S-400: Να μην τους διατηρήσετε στα εδάφη σας


Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου η νέα αμερικανική ηγεσία έδειξε τις προθέσεις της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν κάλεσε την Άγκυρα να μη διατηρήσει στα εδάφη της το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση, ο Μπλίνκεν εξέφρασε την υποστήριξή του στις εν εξελίξει διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία.

Να σημειωθεί πως λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Μπλίνκεν είχε τηλεφωνικές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας Νίκο Δένδια.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:


«Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα. Ο υπουργός τόνισε τη μακροχρόνια σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας, το κοινό μας ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών, της διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία και να υποστηρίξουν μια πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία. Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε συλλυπητήρια για τους θανάτους Τούρκων ομήρων στο βόρειο Ιράκ και επιβεβαίωσε την άποψή μας [σ.σ. των ΗΠΑ] ότι οι τρομοκράτες του ΡΚΚ φέρουν ευθύνη. Ο υπουργός Μπλίνκεν προέτρεψε την Τουρκία να μην διατηρήσει [σ.σ. η Τουρκία] το ρωσικό σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400. Ο γραμματέας εξέφρασε επίσης υποστήριξη για συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail