Η Τουρκία έθαψε έρευνα για διαρροή πληροφοριών σχετικά με αμερικανικά στρατεύματα κι όπλα στο Ιντσιρλίκ

A US Air Force F-15 Strike Eagle sits after landing at Incirlik Air Base, Turkey, to join OIR/Counter-ISIL missions (Photo by US Dept. of Defense)
Freepen.gr - Η τουρκική κυβέρνηση αποσιώπησε υπόθεση που αφορούσε Τούρκο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος διέρρευσε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με αμερικανικά στρατεύματα που αναπτύχθηκαν στην Αεροπορική Βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, αποκαλύπτουν έγγραφα που έλαβε το Nordic Monitor.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 από Τούρκο εισαγγελέα στη Σμύρνη, ο Gökhan Sayan, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταβίβασε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με Αμερικανούς στρατιώτες στη βάση Incirlik της Τουρκίας σε συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος το οποίο επιδίωκε να τις πουλήσει σε ξένη χώρα.

Οι αποκαλύψεις έγιναν όταν η τουρκική αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι της Κορκμάζ, βασικού υπόπτου του συνδικάτου, μόνο για να ανακαλύψει έναν σκληρό δίσκο με ένα αρχείο που απαριθμούσε τα ονόματα 279 στρατιωτικών αξιωματικών που παρασύρθηκαν σε συστήματα παγίδευσης δια του...ξελογιάσματος όπου οι γυναίκες ερχόντουσαν σε συνεύρεση μαζί τους με στόχο για να αντλήσουν πληροφορίες και να αποκτήσουν μυστικά έγγραφα.

Τα δεδομένα προφίλ που καταγράφηκαν δίπλα στο όνομα του Sayan στο κρυπτογραφημένο αρχείο που κατασχέθηκε από τον ύποπτο δήλωσαν ότι "[αυτός] έφερε πληροφορίες για το Αμερικανικό προσωπικό και τα όπλα". "Θα συλλέξει [περισσότερες] πληροφορίες για τον Incirlik και θα μας φέρει τις πληροφορίες", ανέφερε το σημείωμα γι ' αυτόν.

Περιγράφοντάς τον ως άνθρωπο που ήταν "πρόθυμος να κάνει ό, τι ζήτησε", ο ύποπτος σημείωσε ότι ο Sayan παρείχε επίσης ένα στρατιωτικό σχέδιο για τη συλλογή πληροφοριών για το έτος 2007 και υπογράμμισε ότι η ενημερωμένη έκδοση του σχεδίου για το 2010 πρέπει να ληφθεί και από αυτόν. Η οικογένεια του Σαγιάν είχε επίσης προφίλ στο σημείωμα, υποδεικνύοντας ότι ήταν παντρεμένος με μια γυναίκα από τη βορειοδυτική επαρχία της Προύσας της Τουρκίας και τονίζοντας το γεγονός ότι προσπαθούσε να βρει μια δουλειά ως δημόσιος υπάλληλος.

Την εποχή εκείνη ο Sayan υπηρετούσε στο αντιαεροπορικό τάγμα, μέρος της 10ης Διοίκησης βάσης τάνκερς στο Incirlik. Το σκάνδαλο, που εκτέθηκε στο δικαστήριο όταν ο εισαγγελέας υπέβαλε τις λεπτομέρειες των κατηγορητηρίων και των αποδεικτικών στοιχείων, αποσιωπήθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τελικά ο Sayan κατάφερε να ξεφύγει από τον έλεγχο και δεν αντιμετώπισε καμία νομική ενέργεια. Ο κατάλογος καθηκόντων του Γενικού Επιτελείου, που αποκτήθηκε από το Nordic Monitor, έδειξε ότι αργότερα υπηρέτησε στο κοινό κέντρο ραντάρ διοίκησης και ελέγχου (BIKIM) στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου ήταν κρίσιμος για την παρακολούθηση του τουρκικού εναέριου χώρου κοντά στα ιρανικά, Ιρακινά και συριακά σύνορα.

Η γυναίκα που κοιμήθηκε με τον Sayan παρέδωσε τα έγγραφα που έλαβε από αυτόν στους χειριστές της στην εγκληματική επιχείρηση και πρόσθεσε το όνομά του σε μια λίστα ανθρώπων που είχαν προφίλ στο αρχείο του συνδικάτου. 

Κατά τη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε ότι η έκταση της διείσδυσης της συμμορίας στον τουρκικό στρατό ήταν εκτεταμένη και ότι το είδος των διαβαθμισμένων εγγράφων που διέρρευσαν από τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό ήταν επιζήμιο. Έθεσαν σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια της Τουρκίας αλλά και την ασφάλεια της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Για παράδειγμα, ένας ύποπτος που ονομάζεται Aydın Şit, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, παρέδωσε αναλύσεις κατασκευής βόμβας του FBI στη συμμορία που εξήγησε πώς να κάνει χειροκίνητα αυτοσχέδιες βόμβες και πού πρέπει να τοποθετούνται σε ένα αυτοκίνητο . Ο ύποπτος Ερσίν Καπουτσού, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, αναγνωρίστηκε ως σημαντική πηγή δεδομένων ηλεκτρονικού πολέμου και πληροφοριών για το πώς χρησιμοποιείται στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία και το ΝΑΤΟ. Παρείχε 22 αρχεία παρουσίασης PowerPoint με ημερομηνία 2009. Ένα σημείωμα στο αρχείο του λέει ότι σύντομα αναμενόταν να προμηθεύσει κωδικούς πρόσβασης, για τους οποίους η συμμορία πίστευε ότι θα ήταν πολύ επωφελής.

Ο ύποπτος Nuri Dereli, υπολοχαγός, προμήθευσε τη συμμορία με ένα ευαίσθητο αρχείο που ονομάζεται " Tur_AEM_F16.pdf", το οποίο αποτελείτο από 954 σελίδες στα αγγλικά και ταξινομήθηκε ως "Secret Releasable to USA, TUR."Περιγράφει λεπτομερώς τα τεχνικά, τακτικά και διαδικαστικά δεδομένα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Το σημείωμα που επισυνάπτεται σε αυτό το αρχείο λέει ότι δεν πρέπει να ληφθεί από κανέναν άλλο. Προειδοποίησε μάλιστα ότι όταν είχε προηγουμένως διαρρεύσει ένα αρχείο παρόμοιας φύσης, δημιούργησε προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. "Επαναλαμβάνω, δεν πρέπει να διαρρεύσει για να μην αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με τις ΗΠΑ", πρόσθεσε το σημείωμα. 

Ομοίως, ο ύποπτος Okay Yalçın, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, διέρρευσε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος που κατασκευάστηκαν από τις ΗΠΑ, των μεσαίου βεληνεκούς Hawk, συμπεριλαμβανομένου ενός μυστικού εγγράφου 24 σελίδων με τίτλο "60G-2-2-70 σύστημα παθητικής εμπλοκής Hawk". Ένα άλλο έγγραφο εξηγεί πώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα πυρομαχικά που φορτώνονται στα F-16s και υπό ποιες συνθήκες. Αναφέρει ότι το έγγραφο αυτό δεν μπορεί να μεταφερθεί σε καμία άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Το κατηγορητήριο αναγνώρισε τον ηγέτη του συνδικάτου του εγκλήματος ως τον Bilgin Özkaynak, επιχειρηματία, με την Korkmaz ως βοηθό του. Ο εισαγγελέας ζήτησε ποινές ισόβιας κάθειρξης για 11 υπόπτους, μεταξύ των οποίων ο Özkaynak και η Korkmaz, με την κατηγορία της ίδρυσης και λειτουργίας μιας παράνομης οργάνωσης.την παράνομη απόκτηση μυστικών στρατιωτικών και προσωπικών πληροφοριών * την ανταλλαγή αυτών των πληροφοριών με τρίτους * και θέτει σε κίνδυνο την κρατική ασφάλεια.

Η ποινική υπόθεση εναντίον των μελών της συμμορίας ακυρώθηκε από τον Ερντογάν τον Φεβρουάριο του 2016 και όλοι οι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Πολλοί επέστρεψαν στα καθήκοντά τους στον τουρκικό στρατό, προχωρώντας στην ιεραρχία παρά τα αμφιλεγόμενα αρχεία τους. Οι εισαγγελείς και οι αρχηγοί της αστυνομίας που εξέθεσαν τη συμμορία και διερεύνησαν τις δραστηριότητές τους διώχθηκαν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail