Υπουργικά μαχαιρώματα για τη διαχείριση της πανδημίας

Ένα πραγματικό αλαλούμ επικρατεί στην κυβέρνηση, αφού ο ένας μετά τον άλλο οι κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να βγουν από το κάδρο της κακοδιαχείρισης της πανδημίας προκειμένου να μην υποστούν τις πολιτικές συνέπειες. Με το δάχτυλο σηκωμένο, ο ένας υπουργός δείχνει τον άλλο ως υπεύθυνο για την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία και στην κοινωνία, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αρχίσει να μετρούν τις απώλειες στην εκλογική τους πελατεία. 

Aπό: topontiki.gr

Ο υπουργός Υγείας, ο υπουργός Ανάπτυξης και η υπουργός Παιδείας βρέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στα χαρακώματα καθώς ο καθένας απ’ αυτούς ήθελε να εμφανίζει ότι κάνει το καλύτερο για να λειτουργεί ο τομέας του. Κανένας δεν ήθελε να επωμιστεί το πολιτικό κόστος μιας απόφασης που θα εξόργιζε ακόμα περισσότερο τους γονείς των μαθητών, αλλά και τους επαγγελματίες.

Αγορά ή σχολεία;
Το δίλημμα ήταν σαφέστατο και πέρασε στην κοινωνία: Αγορά ή σχολεία. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επικοινώνησαν τις ενστάσεις τους και τις μάχες που έδωσαν προκειμένου να καρπωθούν τα πολιτικά οφέλη αυτής της ιστορίας.
Σε όλη αυτή την αντιπαράθεση η κάθε πλευρά σημείωσε τις μικρές της νίκες. Ο Γεωργιάδης κατάφερε, έστω και με το click away, να κρατήσει ανοικτά κάποια καταστήματα – περισσότερο τις μεγάλες αλυσίδες – ώστε να συνεχιστεί για ένα διάστημα ακόμη η λειτουργία της αγοράς, ενώ η Κεραμέως πέτυχε να μην κλείσουν τα σχολεία εξ αιτίας της αύξησης των κρουσμάτων, ώστε, έστω για λίγο, τα παιδιά να ανακτήσουν την επαφή με το σχολικό περιβάλλον.


Ένα επιπλέον στοιχείο που αφορά την εκπαίδευση είναι ότι η Κεραμέως δεν θα ήθελε να περάσει τις αλλαγές στην Παιδεία – με τις οποίες είναι σφόδρα αντίθετοι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και τα κόμματα, που τις χαρακτηρίζουν απαράδεκτες – με κλειστά τα σχολεία, αφού κάτι τέτοιο θα είχε έναν ιδιαίτερα αρνητικό συμβολισμό. 
Από την άλλη ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει γίνει ο δέκτης των περισσότερων αντιδράσεων, καθώς οι άνθρωποι της αγοράς εμφανίζονται οργισμένοι με τις σπασμωδικές κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση με το άνοιξε - κλείσε των καταστημάτων.

Σκληρό μέτωπο στην εστίαση
Η αγωνία του υπουργού Ανάπτυξης πάντως να δείξει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση κάνουν το καλύτερο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πανδημία τον έφερε αντιμέτωπο με τον χώρο της εστίασης, ο οποίος – συμβολικά βεβαίως – του έδωσε... τα κλειδιά στο χέρι. 
Ο Γεωργιάδης, αφού αναφέρθηκε στο τι έχει κάνει η κυβέρνηση για τους επαγγελματίες του χώρου – λες και τους έκανε χάρη –, στο τέλος τους ειρωνεύτηκε λέγοντας ότι, εάν είναι να κλείσουν τα μαγαζιά τους, αυτός θα πάρει τα κλειδιά. 


Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την εστίαση είναι ίσως η σοβαρότερη μέχρι στιγμής σύγκρουση που έχει να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου. Πολλοί μάλιστα συνδέουν και τη σπουδή της κυβέρνησης να πάει εσπευσμένα σε αυστηρότερο λοκντάουν με το γεγονός ότι οι άνθρωποι της εστίασης είχαν προαναγγέλλει για την ίδια μέρα κινητοποίηση, απειλώντας ότι θα άφηναν τα κλειδιά των εστιατορίων τους έξω από το Μαξίμου. 
Μια τέτοια εικόνα προφανώς και θα έκανε τον γύρο του κόσμου επιφέροντας ένα ακόμη χτύπημα στην εικόνα της κυβέρνησης μετά την ιστορία της Ικαρίας. Η καχυποψία υπάρχει επιπλέον καθώς οι πληροφορίες λένε ότι στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων της περασμένης Παρασκευής ο χρονικός ορίζοντας των μέτρων αφορούσε και την Τετάρτη, αλλά η κίνηση Κικίλια έγινε εσπευσμένα Τρίτη πρωί.

Όλοι ψάχνουν τον μουτζούρη

Παράλληλα άνοιξε ένα ακόμη μέτωπο, αυτή τη φορά μεταξύ του Αδώνιδος Γεωργιάδη με τον υπουργό Οικονομικών. Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης ότι η πέμπτη επιστρεπτέα προκαταβολή δεν κάλυψε πολλούς εστιάτορες εκνεύρισε ιδιαίτερα τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος θεώρησε ότι ο Άδωνις τον άδειασε στους επιχειρηματίες. Οι πληροφορίες λένε ότι η παλαιά αντιπαλότητα ανάμεσα στους δύο υπουργούς έχει φτάσει σήμερα στο αποκορύφωμά της.


Φυσικά σε αυτή την ιστορία τον τελευταίο λόγο είχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, μόλις είδε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να του «σκάσει στα χέρια» το ΕΣΥ – αφού οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα άδεια κρεβάτια στα νοσοκομεία είναι ελάχιστα –, άφησε στην άκρη τις συζητήσεις και ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας μάλιστα στα χέρια του την έκθεση του Σωτήρη Τσιόδρα.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Γεωργιάδης εμφανίστηκε εμβρόντητος να πληροφορείται ότι ο Κικίλιας εισηγήθηκε ολικό λοκντάουν στην Αττική «τύπου Μαρτίου».


«Εφόσον το είπε, τι να σχολιάσω εγώ;» ήταν η πρώτη αντίδραση του συνήθως λαλίστατου υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος φάνηκε να παγώνει όταν ρωτήθηκε σχετικά. Ο Γεωργιάδης δεν μπορούσε καν να απαντήσει στο ερώτημα αν το ζήτημα είχε συζητηθεί στην κυβέρνηση. «Μιλάτε οι υπουργοί;» ήταν η ερώτηση, με τον υπουργό να ψελλίζει: «Ότι τα κρούσματα είναι ανησυχητικά το ξέρουμε όλοι. Το ξέρατε και εσείς».
Την ίδια ώρα, με αφορμή τα όσα έγιναν στην Ικαρία, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ταραχή καθώς ο πρωθυπουργός εμφανίζεται εκνευρισμένος με τους συνεργάτες του. Με δεδομένο ότι το πρόγραμμά του ήταν γνωστό, θεώρησε πως οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω του θα έπρεπε να τον έχουν προστατεύει. Μοιραία λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση ο ένας δείχνει τον άλλο. Και όλοι μαζί ψάχνουν τον μουτζούρη...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail