Η κόρη του Σαντάμ θέλει να επιστρέψει ως πολιτικός στο Ιράκ – Ο Σαντρ προειδοποίησε ότι θα πάρει τα όπλα

Ο σιίτης Ιρακινός θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης, Μουκτάντα Αλ Σαντρ, προειδοποίησε ότι οι Μπααθιστές (εθνικιστές αραβοσοσιαλιστές – κόμμα Μπάαθ), το κόμμα του Σαντάμ Χουσεΐν, προσπαθούν να επιστρέψουν στην ιρακινή πολιτική. Ο Σαντρ, ηγέτης του κινήματος των Σαντριστών, δήλωσε ότι θα αντισταθεί ένοπλα απέναντι σε μια τέτοια απόπειρα.

Από: tribune.gr

Η δήλωση έγινε αφού η 52χρονη Ραγκάντ, η μεγαλύτερη κόρη του ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, σε συνέντευξή της στο δίκτυο Al Arabiya δήλωσε ότι πιθανότατα μία ημέρα στο μέλλον να επιστρέψει στο Ιράκ για να συμμετάσχει στην πολιτική διαδικασία της χώρας.

Ο Σαντρ είπε ότι δεν υπάρχει θέση για τους Μπααθιστές στο Ιράκ, ακόμη κι εάν «μεταμφιέζονταν» και εμφανίζονταν στην ιρακινή πολιτική με άλλο όνομα.

Προειδοποίησε επίσης ότι θα καλέσει τους οπαδούς του να σηκώσουν τα όπλα και να πολεμήσουν εάν οι Μπααθιστές προσπαθήσουν να κινηθούν στο Ιράκ.

Η Ραγκάντ Σαντάμ Χουσεΐν ζει στην Ιορδανία από την ανατροπή του καθεστώτος του πατέρα της το 2003.

Οι κατά καιρούς δηλώσεις και συνεντεύξεις της ορισμένες φορές προκαλούν έντονες πολιτικές συζητήσεις και αντιδράσεις στο Ιράκ.

Ο πληθυσμός του Ιράκ είναι στην πλειονότητά του μουσουλμάνοι σιίτες, ιδίως στις ανατολικές επαρχίες.

Στις δυτικές επαρχίες, εκεί που είχε κυριαρχήσει το Ισλαμικό Κράτος, επικρατούν οι σουνίτες.

Σουνίτης ήταν και ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Το Ισλαμικό Κράτος ήταν ένα «πάντρεμα» της ιρακινής Αλ Κάιντα με στελέχη του Μπάαθ.

Πρώην στρατιωτικοί, αξιωματούχοι, αστυνομικοί και πράκτορες των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών του μπααθικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν οργάνωσαν και εκπαίδευσαν το Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν ήταν ένα «γιουρούσι» ατάκτων τζιχαντιστών. Έτσι έμοιαζαν λόγω αμφίεσης. Ήταν τακτική δύναμη, με στρατιωτικές, αστυνομικές και κρατικές δομές που επανδρώθηκαν με πρώην κρατικά στελέχη, για αυτό και δύσκολα ηττήθηκε στρατιωτικά, δεν εξοντώθηκε ποτέ και τώρα ανακάμπτει.

Οι Μπααθιστές σε όλο τον αραβικό κόσμο ήταν κοσμικά κινήματα. Μπααθιστής ήταν και ο Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας.

Ωστόσο, ο Σαντάμ Χουσεΐν, λίγο πριν την ανατροπή του, αναζητώντας απελπισμένα συμμάχους είχε κάνει άνοιγμα στην Αλ Κάιντα και σε άλλους τζιχαντιστές.

Μπααθιστές και τζιχαντιστές «ζυμώθηκαν» στις κοινές φυλακές που τους είχαν κρατήσει οι Αμερικανοί. Έτσι γεννήθηκε το Ισλαμικό Κράτος, ένα ιδιαίτερο κίνημα, που εκτός από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό είχε υιοθετήσει και μια «κοινωνική» αραβοσοσιαλιστική ρητορική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail