Πλώρη για πυρηνική ενέργεια από την Αίγυπτο: Συμφωνία που ζαλίζει με τη Μόσχα

Freepen.gr - Μια νέα παρτίδα διεθνών φοιτητών πυρηνικής μηχανικής, συμπεριλαμβανομένων Αιγυπτίων, έχει αποφοιτήσει από το ρωσικό Πολυτεχνείο του Τομσκ, ανακοίνωσε η Rosatom State Atomic Energy Corporation (ROSATOM), γράφει η egypttoday.com.

Η νέα φουρνιά περιλαμβάνει φοιτητές από την Αίγυπτο, το Βιετνάμ και το Καζακστάν, εκτός από τους Ρώσους φοιτητές, πρόσθεσε η εταιρεία σε δήλωση, σημειώνοντας ότι φέτος συνολικά 48 διεθνείς φοιτητές πυρηνικής μηχανικής αποφοίτησαν μετά από σπουδές για περισσότερα από πέντε χρόνια. Στους παραπάνω περιλαμβάνονται 13 Αιγύπτιοι, 10 Βιετνάμ, και 2 από το Καζακστάν, εκτός των 23 Ρώσων.

Τον Απρίλιο του 2020, η Rosatom, η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, υπέγραψε δεκαετή σύμβαση με την αιγυπτιακή αρχή Ατομικής Ενέργειας, για την προμήθεια εξαρτημάτων πυρηνικών καυσίμων χαμηλού εμπλουτισμού, συμπεριλαμβανομένου του ουρανίου και του αλουμινίου, για τον πυρηνικό αντιδραστήρα ETRR-2 που βρίσκεται βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κάιρο, δήλωσε η εταιρεία καυσίμων TVEL της Rosatom.

Ο ερευνητικός αντιδραστήρας πειραματικής εκπαίδευσης ETRR-2 στην επαρχία Sharqiya προμηθεύτηκε από την εταιρεία INVAP της Αργεντινής για την κατασκευή και την παράδοση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού το 1992.

Το 2014, η Αίγυπτος και η Ρωσία ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Στις 19 Νοεμβρίου 2015 υπογράφηκε τελικά συμφωνία μεταξύ Καΐρου και Μόσχας που επιτρέπει στη Ρωσία να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στη Μεσογειακή πόλη Dabaa, με τη Ρωσία να επεκτείνει δάνειο 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο για να καλύψει το κόστος κατασκευής. Το δάνειο θα καλύψει το 85 τοις εκατό του εργοστασίου, με την Αίγυπτο να χρηματοδοτεί το υπόλοιπο 15 τοις εκατό.

Με βάση τη συμφωνία, η Rosatom χρηματοδοτεί και κατασκευάζει τέσσερις αντιδραστήρες τρίτης γενιάς, χωρητικότητας 1.200 μεγαβάτ (MW) ο καθένας, για συνολικά 4.800 MW. Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί σε έκταση περίπου 12.000 φεδδάνιων και αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 50.000 ευκαιρίες απασχόλησης.

Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική κρίση που προκύπτει από ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail