Η αινιγματική ιστορία πίσω από τα μυθικά, τεράστια κτίρια στη Νότια Εύβοια

Υπάρχει ένα μέρος στην Εύβοια άκρως αινιγματικό που σε αυτό κρύβονται μυστήρια αιώνων, τα οποία εξάπτουν τη φαντασία και προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Αυτό δεν είναι άλλο από τα μυθικά «Δρακόσπιτα», ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα, ένα σύμπλεγμα τεράστιων, πέτρινων κτισμάτων, η εικόνα των οποίων στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.

Από: newsbeast.gr

Διάσπαρτα στην περιοχή, τα γιγαντιαία κτίσματα προκαλούν απορία και εντύπωση, τόσο για τον τρόπο που κατάφεραν οι τότε κάτοικοι της περιοχής να τα χτίσουν, όσο για τη χρήση τους. Ο θρύλος, λοιπόν, λέει ότι σε αυτά κατοικούσαν δράκοι (εξ ου και η ονομασία τους), μυθικά πλάσματα που τρόμαζαν τους κατοίκους της περιοχής, ενώ για την δημιουργία τους υπάρχουν δύο θεωρίες. Η μία θέλει να έχουν δημιουργηθεί τον 12ο αι. π. Χ. και η δεύτερη κατά τον 6ο αιώνα π.Χ.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι το γεγονός ότι μοιάζουν σαν φυσική συνέχεια των απόκρημνων πλαγιών στις οποίες εντοπίζονται, ενώ στα σημαντικότερα σημεία αναφοράς τους η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους.

Τα Δρακόσπιτα έχουν δημιουργηθεί από τεράστιους λίθους σε ορθογώνιο σχήμα, οι διαστάσεις τους κυμαίνονται από 5- 13 μέτρα και έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τους την πυραμοειδή σκεπή. Το γεγονός ότι δεν διαθέτουν θεμέλια και παράθυρα, ωστόσο, δυσκολεύει την κατανόηση της χρήσης τους. Αναφορικά με την χρησιμότητά τους, πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν προς τιμή των Θεών, ενώ το γεγονός ότι βρίσκονται κοντά στα αρχαία λατομεία της περιοχής εντείνει την εκδοχή που θέλει να κατασκευάστηκαν από λατόμους ως ιερά προς τιμή του Ηρακλή, θεού προστάτη τους.

Το πιο χαρακτηριστικό όλων είναι κείνο που συναντάται στην κορυφή του όρους Όχη, πάνω από την Κάρυστο, σε υψόμετρο 1.398 μ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail