Η Κίνα έτοιμη να "ανταποκριθεί σε όλες τις απειλές και τις προκλήσεις" των ΗΠΑ στο Στενό της Ταϊβάν

REUTERS/Ahmad Masood
Freepen.gr - Το Πεκίνο δήλωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τους στρατιωτικούς ελιγμούς των ΗΠΑ κοντά στην κινεζική ηπειρωτική χώρα και την Ταϊβάν, προειδοποιώντας ότι η Κίνα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις αμερικανικές απειλές και προκλήσεις, γράφει το RT.

Μιλώντας την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Πεκίνο είχε παρακολουθήσει προσεκτικά το πέρασμα ενός πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ μέσω του στενού της Ταϊβάν νωρίτερα την ίδια ημέρα.

"Η Κίνα θα συνεχίσει να διατηρεί υψηλό επίπεδο συναγερμού ανά πάσα στιγμή, έτοιμη να ανταποκριθεί σε όλες τις απειλές και προκλήσεις ανά πάσα στιγμή και να υπερασπιστεί αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα", δήλωσε ο Wang.

"Ελπίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, όχι το αντίστροφο".

Την Πέμπτη, το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS John s.McCain έπλευσε μέσα από το Στενό της Ταϊβάν, στο πρώτο ταξίδι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ μέσω της πλωτής οδού το 2021.

"Η διέλευση του πλοίου μέσω του στενού της Ταϊβάν καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια ελεύθερη και ανοιχτή δίοδο του Ινδο-Ειρηνικού," δήλωσε ο εκπρόσωπος του 7ου Στόλου, Joe Keiley περιγράφοντας τον πλού ως "ρουτίνας" και "σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο".

Το Πεκίνο προέτρεψε επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να τηρήσει την αρχή της "μίας Κίνας" και να μην προβεί σε ενέργειες που θα έβλαπταν τις διμερείς σχέσεις , καθώς και την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν.

Παρ ' όλα αυτά, η Ταϊβάν διατηρεί την ανεξαρτησία της από την Κίνα και η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν επανέλαβε τη "σταθερή" δέσμευσή της για την άμυνα του νησιού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail