Εθιζόμαστε στο σύνδρομο του Τιτανικού...

aitoff / pixabay
Τα μεγέθη της σιωπής σε τούτο τον τόπο είναι γεωμετρικά σχήματα που πανικοβάλλουν με την απεριόριστη αυξομείωση των διαστάσεων, παρόλον ότι διαπερνούν σκληρότατα την κοινωνία. Είναι οι τάφοι της κοινωνίας και χάρις στη σιωπή δεν είναι κενοί. 

Του Στέλιου Συρμόγλου

Όλα τα δεχόμαστε και πάντα αρνούμαστε ότι τα δεχόμαστε. Η σιωπή μας είναι το μέγιστο και το ελάχιστο για κάθε ερμηνεία των όσων βιώνουμε. Και η κοινότοπη ρήση ο "λαός είναι σοφός" μπορεί να παρηγορεί τους πολλούς των ψευδαισθήσεων και των άγονων προσδοκιών και να αποτελεί λεκτικό άλλοθι των πολιτικών της φυγής, αλλά δεν απηχεί την πραγματικότητα.

Πολλοί παράγοντες επενεργούν για να "σμιλεύεται" κατά το δοκούν η "σοφία" του λαού. Ο παράγων της ψυχοτροπίας του λαού, άλλωστε, δεν μπορεί να αγνοηθεί. 

Αποφεύγοντας την αυτοκριτική, εθιζόμαστε στο σύνδρομο του Τιτανικού. Μας εγκλωβίζουν στο ψέμα και στην προσδοκία, ακόμη και στις ενοχές με προεξέχοντα το φόβο και πολλά εκβιαστικά διλήμματα, μας εγκλωβίζουν στην απελπισία και μας στέλνουν στην κόλαση, αλλά πολλοί εξ' ημών αδημονούμε να αρχίσει το ταξίδι.

Όσο για τις κολακείες που ακούμε να εκστομίζονται από χείλη μεγαλοσχημόνων, ενίοτε με ύφος συγκινητικό, ότι δηλαδή ως λαός έχουμε συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων, ότι κατανοούμε την αναγκαιότητα των "μέτρων" για τη δημόσια υγεία ή των "μεταρρυθμίσεων" για τη σωτηρία του τόπου, κι άλλα ευτράπελα και επιχρυσωμένα λόγια των πολιτικών καιροσκόπων, νομίζω η ρήση του Βλαδίμηρου Ιλιτς Λένιν, μας ταιριάζει απόλυτα: "Πες μου ποιος σε παινεύει, να σου πω τι λάθη έκανες!..".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail