«Η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Πακιστάν μπορεί να αναμορφώσει την περιοχή»

WΑSΕΕM ΚΗΑΝ/RΕUΤΕRS
Freepen.gr - Η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν έχει τη δυνατότητα να αναμορφώσει τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία, ανέφερε την Πέμπτη η Jerusalem Post σε άρθρο του Τζόναθαν Σπάιερ.

Οι δύο χώρες ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα, σε μια σειρά πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνεργασίας.

Τον Ιανουάριο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και ο Πακιστανός ομόλογός του Shah Mehmood Qureshi δήλωσαν ότι οι χώρες τους, μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, θα υποστηρίξουν ο ένας τους ισχυρισμούς του άλλου σε περιοχές εδαφικών διεκδικήσεων, κυρίως στην Κύπρο και το Κασμίρ.

Οι αυξανόμενες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν καθοδηγούνται από ένα κοινό αίσθημα αλληλεγγύης το οποίο έχει δει τα συμφέροντά τους να ευθυγραμμίζονται, ανέφερε το άρθρο.

"Η συνένωση δύο μεσαίου μεγέθους κρατών που τείνουν προς τις εκδόσεις του σουνιτικού πολιτικού Ισλάμ και αναζητούν σημαντικές αναθεωρήσεις της τρέχουσας ισορροπίας εξουσίας στις αντίστοιχες γειτονιές τους, προς όφελός τους, έχει λογική εξήγηση".

Η σχέση ενισχύθηκε από μια σειρά συμφωνιών πώλησης όπλων, μεταξύ των οποίων τέσσερις κορβέτες MILGEM και 30 ελικόπτερα T129 ATAK, καθιστώντας την Τουρκία την τέταρτη μεγαλύτερη πηγή στρατιωτικού εξοπλισμού του Πακιστάν.

"Η (Τουρκία) διαθέτει τόσο τη βούληση όσο και τις πρώτες ύλες για την ανάπτυξη πυρηνικής ικανότητας. Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει μόνο τις απαιτούμενες γνώσεις για να το πράξει. Το Πακιστάν, το οποίο δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, διαθέτει αυτή τη γνώση" σημειώνει το άρθρο και συνεχίζει:

Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία συνεργασίας για τα πυρηνικά όπλα, ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υπαινιχθεί ότι η χώρα του μπορεί να επιδιώξει να αποκτήσει την τεχνολογία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail