Και τώρα οι...Πρέσπες του Κυπριακού

Μέχρι σήμερα η πάγια πολιτική της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η άρνηση της ύπαρξης του ψευδοκράτους σαν ανεξάρτητη κρατική οντότητα, πολιτική που είχε επιτυχία καθώς καμία χώρα δεν το είχε αναγνωρίσει παρά τις προσπάθειες τη Άγκυρας.

Από: nikosxeiladakis.gr - Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Για τον λόγο αυτό υπήρχε άρνηση αποδοχής μιας πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, δηλαδή μιας διεθνούς διάσκεψης μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Μεγάλης Βρετανίας, Κύπρου και ψευδοκράτους, γιατί έτσι το ψευδοκράτος γίνονταν ισότιμος συνομιλητής σε διεθνές επίπεδο με την αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία.

Τώρα και σε αυτό το σημείο υπήρξε ιστορική υποχώρηση και αποδοχή αυτή της πενταμερούς που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό έχουμε συνεχείς διπλωματικές επαφές και έντονη κινητικότητα από Δένδια, Ράαμπ, Τσαβούσογλου και Ακάρ ενόψει της Πενταμερούς για το Κυπριακό αλλά και του επόμενου γύρου των διερευνητικών συζητήσεων Ελλάδας – Τουρκίας

Όπως αναφέρεται εβδομάδα κρίσιμων επισκέψεων και έντονης κινητικότητας σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται αυτή που ξεκινάει και με την προσοχή να στρέφεται σε Δένδια, Ράαμπ, Τσαβούσογλου και Ακάρ. Επισκέψεις που έχουν άρωμα Πενταμερούς, για το Κυπριακό, η οποία αναμένεται να οριστεί για τις αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, αλλά και διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας που επανεκκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου, με την Άγκυρα να έχει στραμμένη την προσοχή της και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Μαρτίου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήγε στην κατεχόμενη Κύπρο για επαφές με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και άλλους αξιωματούχους του ψευδοκράτους, προκειμένου να καθοριστεί η «γραμμή» που θα ακολουθήσουν Άγκυρα και Κατεχόμενα στο Κυπριακό.

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας προσγειώθηκε στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση με το βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ, με την ατζέντα να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τόσο το Κυπριακό όσο και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην προσέγγιση της Αθήνας εντάσσονται οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Τη συνάντηση Ράαμπ και Δένδια στις 2 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κυπριακή Δημοκρατία με θέμα τη σχεδιαζόμενη πενταμερή, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Ο Ράαμπ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και τον Ερσίν Τατάρ, ενώ στο πρόγραμμά του είναι και συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ, στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η ιστορία γράφει για άλλη μια φορά μια ανάλογη συμφωνία των Πρεσπών, αυτή την φορά με επίκεντρο το Κυπριακό, καθώς πάνε περίπατο οι αποφάσεις του ΟΗΕ ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου κράτους μέλους του ΟΗΕ και όλες οι διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων ετών.

Σίγουρα θα τρίζουν τα κόκαλα του Τάσου Παπαδόπουλου!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail