Ο τρομερός Μάρτης του ’87: Οι 15 μέρες του πιο ψυχρού μήνα στην ιστορία της Ελλάδας, που άφησαν άφωνους τους μετεωρολόγους

Φαινομενική για τα ελληνικά δεδομένα αναμένεται να είναι η ένταση της κακοκαιρίας που θα πλήξει από την Παρασκευή τη χώρα, κυρίως λόγω της διάρκειας που θα έχει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων.

Από: menshouse.gr

Ο Γιάννης Καλλιάνος έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «πιθανή κατάβαση Ψύχους – Τέρατος», αυτό όμως συνέβη τη Δευτέρα και το πιθανή δεν ισχύει πια. Είναι βέβαιη.

Το κύμα κακοκαιρίας θα είναι σφοδρότατο και θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα, έχοντας θέσει σε κατάσταση συναγερμού τα τμήματα πολιτικής προστασίας των κατά τόπων αρχών. Η πρόβλεψη είναι ότι θα σημειωθούν σφοδρές χιονοπτώσεις ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων. Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, τόνισε ότι η υποχώρηση του «πολικού ψύχους» αναμένεται από το επόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ στη βορειοδυτική Ελλάδα δεν αποκλείεται να κατρακυλήσει ο υδράργυρος έως και στους -18 βαθμούς Κελσίου!

Με λίγα λόγια οι ειδικοί περιμένουν ανάλογες συνθήκες με αυτές του Μαρτίου του 1987, οπότε το κύμα ψύχους και η επέλαση του χιονιά στην Ελλάδα είχαν πρωτοφανή διάρκεια και ένταση στη σύγχρονη ελληνική εποχή.

Τι είχε γίνει άραγε τότε; Ο Μάρτης εκείνος ήταν πράγματι φοβερός και τρομερός κλιματολογικά και έχει μείνει αξέχαστος, ιδίως σε όσα παιδιά ηλικίας δημοτικού είδαν για πρώτη φορά στη ζωή τους χιόνι. Η κακοκαιρία είχε διαρκέσει σχεδόν δύο εβδομάδες και είναι χαρακτηριστικό ότι εντός αυτής της περιόδου χιόνισε 8 φορές μόνο στην Αθήνα (από τις 4 έως τις 9 Μαρτίου και ξανά από 11 έως 13)!

Τα σχολεία φυσικά είχαν κλείσει, καθώς από τη Στερεά Ελλάδα και πάνω χιόνιζε σχεδόν ασταμάτητα σχεδόν επί μία εβδομάδα. Χρειάστηκαν πολλές ημέρες για να λιώσουν και τα τελευταία χιόνια, σε αυτό το Μάρτη που (αν και άνοιξη εποχιακά…) έμεινε στο θυμικό των πρεσβύτερων ως «Ο χειμώνας του ’87».

Η ισχυρότερη χιονόπτωση είχε σημειωθεί την 9η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία το ύψος του χιονιού σε Θεσσαλία και Εύβοια είχε φτάσει στα πεδινά το ένα μέτρο. Σε πολλές πόλεις σημειώθηκαν ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών (κάποια «αντέχουν» έως σήμερα), από τότε που τηρούνται αρχεία. Ενδεικτικά, στη Λαμία ο υδράργυρος έφτασε στο -7, στη Λήμνο στο -6, στο Άργος στο -5 και στη Νέα Φιλαδέλφεια στο -3,6! Στην τελευταία, η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Μάρτιου 1987 ήταν 11,6 βαθμοί και η μέση ελάχιστη 3,3.

Ρεκόρ είχαν σημειωθεί ακόμα και στον αριθμό των ημερών με ολικό παγετό. Στη Κοζάνη εννιά, στη Φλώρινα οχτώ, σε Λάρισα, Τρίκαλα, Κύμη έξι και σε Τανάγρα, Τρίπολη πέντε. Από το σκηνικό του χιονιά και του παγετού δεν εξαιρέθηκε ούτε η Κρήτη, στην οποία σημειώθηκαν αλλεπάλληλες χιονοπτώσεις από την 3η έως και τη 12η του μήνα. Για πολλούς Κρητικούς ισχύει το «θυμάμαι τι έκανα το Μάρτη του ‘87», καθώς έκτοτε δεν έχει υπάρξει ξανά χιονόστρωση στα βόρεια παράλια του νησιού και στις πόλεις του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου. Σε δύο ημέρες εκείνης της περιόδου η θερμοκρασία στο Ηράκλειο έπεσε στους μηδέν βαθμούς.

Ο Μάρτιος του 1987 ήταν για πολλές περιοχές της χώρας ο ψυχρότερος Μάρτιος τουλάχιστον των τελευταίων 60 ετών. Παράλληλα και ο ψυχρότερος μήνας γενικώς, με βάση τη μέση θερμοκρασία των πρώτων 15 ημερών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail