Σχέδιο για μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ υπό όρους

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και ο χρόνος ολοκλήρωσης της άσκησης ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου στη σκακιέρα του ΕΝΦΙΑ. Ο δημοσιονομικός χώρος που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί από την εξίσωση των αντικειμενικών με τις τιμές της αγοράς και κυρίως με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα θα επιτρέψει τη νέα μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ που αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο «πάγωσε» με την επέλαση του κορωνοϊού μαζί με τις αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων.

Από: in.gr - Μαρία Βουργάνα 

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών «είναι μια άσκηση την οποία με πολλές δυσκολίες, αντικειμενικές δυσκολίες, προσπαθούμε να υλοποιήσουμε λόγω της υγειονομικής κρίσης» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Παραπολιτικά 90,2), προσθέτοντας ότι «αυτή προφανώς μπορεί να οδηγήσει σε αναπροσαρμογές του ΕΝΦΙΑ αλλά όχι σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες και τις γεωγραφικές περιοχές όπου θα πρέπει να υπάρχει αύξηση του ΕΝΦΙΑ». Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανοίγοντας το παράθυρο νέων μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι «υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου μπορεί και πρέπει να υπάρξει υψηλότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να κάνουμε ακόμα μία μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως είχαμε δεσμευτεί, κατά 8%».

Πότε και πώς

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν πως ο χρόνος εφαρμογής των νέων μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ συναρτάται με τον χρόνο ολοκλήρωσης της άσκησης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Η επέλαση της πανδημίας ανέτρεψε τους σχεδιασμούς προσαρμογής αντικειμενικών με τις εμπορικές εντός του 2020. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει μεταφερθεί τώρα για το καλοκαίρι του 2021. Και πάλι όμως οι ανατροπές στο μέτωπο της πανδημίας καθιστούν και αυτόν τον στόχο επισφαλή.

 

Με αυτά τα δεδομένα, εάν ολοκληρωθεί η άσκηση ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές μέσα στο επόμενο δίμηνο, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το υπουργείο Οικονομικών θα έρθει στη συνέχεια να τρέξει την άσκηση της προσαρμογής των νέων τιμών ζώνης πάνω στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων και στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν με τις νέες αντικειμενικές τιμές. Τα αποτελέσματα της άσκησης αυτής θα καθορίσουν και τις παρεμβάσεις στον φόρο ακινήτων. Εάν υπάρχει επαρκής χρόνος, υπάρχει πιθανότητα οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ να εφαρμοστούν από φέτος. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες εξαιτίας των υγειονομικών εξελίξεων, οι οποίες δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση του έργου. Στην περίπτωση που η ολοκλήρωση της άσκησης καθυστερήσει και οι νέες αντικειμενικές αξίες μεταφερθούν για το 2022, τότε και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα αναβληθούν για το 2022.

Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έρθει να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλο και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή, τον Ιούνιο του 2018. Επιβαρύνσεις όμως θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογουμένους οι οποίοι έχουν ακίνητα στις 3.000 νέες περιοχές και κυρίως στις περιοχές – φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές, που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Πρόκειται κυρίως για φορολογουμένους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι ή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ακριβώς πληρώνει και ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail