Ιστορικό ορθόδοξο μοναστήρι του 6ου αιώνα βομβαρδίστηκε και λεηλατήθηκε στην Τιγραία

Freepen.gr - Το Μοναστήρι του Debre Damo που βρίσκεται στην επαρχία Tigray (Τιγραία της Αιθιοπίας) και ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα, καταστράφηκε εν μέρει στις αρχές Φεβρουαρίου από στρατεύματα της Ερυθραίας. Ένας μοναχός φέρεται επίσης να δολοφονήθηκε σύμφωνα με το fr.aleteia.org.

Οι σπάνιες ειδήσεις από την περιοχή Tigray στη βόρεια Αιθιοπία γίνονται όλο και πιο οδυνηρές κάθε μέρα. Οι ανθρώπινες απώλειες προστίθενται τώρα στις πολιτιστικές απώλειες. Αρκετές πηγές αναφέρουν ότι το Μοναστήρι του Debre Damo καταστράφηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από στρατεύματα της Ερυθραίας. Αφού βομβάρδισαν το μοναστήρι, φέρεται να ανέβηκαν στο κτίριο για να λεηλατήσουν τα χειρόγραφα και τα αρχεία.

Ένα Αιθιοπικό Ορθόδοξο μοναστήρι, το Debre Damo ιδρύθηκε τον έκτο αιώνα σε μια βραχώδη περιοχή σε πάνω από 2.200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι προσβάσιμο μόνο με σχοινιά. Το ίδρυσε ο ιερομόναχος Za-Mikael Aragewi, έναν από τους εννέα αγίους που ήρθαν από τη Ρωμαϊκή (βυζαντινή) Αυτοκρατορία για να ευαγγελίσουν το Βασίλειο του Ακσούμ.

Στην πόλη Adigrat, που βρίσκεται επίσης στο Tigray, οι ληστές έχουν επωφεληθεί από το χάος που βασιλεύει σήμερα για να λεηλατήσουν την αποστολή των ιεραποστόλων της Αφρικής, αναφέρει η Ένωση SOS Chrétiens d'orient που εργάζεται μαζί τους για δύο χρόνια. Ένας από τους ορθόδοξους ιερείς της αφρικανικής ιεραποστολικής Κοινότητας ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας μοναχός από τον Debre Damos δολοφονήθηκε.

Το Tigray υπήρξε το σκηνικό των συγκρούσεων από τότε που ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση στις 4 Νοεμβρίου εναντίον των δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Tigray (TPLF), ενός κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα για πολλά χρόνια και είχε αμφισβητήσει την ομοσπονδιακή εξουσία για αρκετούς μήνες λόγω των εκλογών που δεν έγιναν. Ενώ η Ερυθραία και η Αιθιοπία αρνούνται ότι οι Ερυθραίοι στρατιώτες εμπλέκονται στη σύγκρουση Tigray, η παρουσία τους έχει αναφερθεί από τους ντόπιους, τους εργαζόμενους στην παροχή βοήθειας και ακόμη και μερικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail