Η διάταξη των τουρκοκύπριων προ του 1974 και τι συμβαίνει σήμερα στα νησιά μας

Ο συνταγματάρχης ε.α., Νίκος Σκαρλάτος με μια ανάρτησή του στο facebook θυμίζει τη διάταξη που είχαν οι τουρκοκυπριακοί θύλακες προ του 1974 και ο Νίκος Τριάντης με ένα σύντομο σχόλιο κάνει τον παραλλήλισμο με το σήμερα.

Η ανάρτηση του κ. Σκαρλάτου:

Επειδή κάποιοι νεότεροι αγνοούν και κάποιοι παλαιότεροι έχουν ξεχάσει, κοινοποιώ αυτό τον χάρτη με τους Τ/Κυπριακούς θύλακες, που δημιουργήθηκαν μετά την αποστασία των Τ/Κυπρίων του 1964 και τις Ένοπλες Δυνάμεις που υπήρχαν σ΄ αυτούς πριν το 1974. Υπό ενιαία Κυβέρνηση η Κύπρος υπήρξε από το 1960 μέχρι τα Χριστούγεννα του 1963, που χαράχθηκε από τον Άγγλο Στρατηγό Πήτερ Γιάγκ, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Τ/Κύπριου Αντιπροέδρου Φεϋζάλ Κιουτσούκ η πράσινη γραμμή, που χώριζε την Λευκωσία σε δύο τομείς. Από το 1964 οι Τουρκοκύπριοι εγκατέλειψαν τα χωριά τους και μετακινήθηκαν σε θύλακες υπό Τ/Κυπριακή Διοίκηση, όσο συνεχίζονταν και οι Διακοινοτικές συνομιλίες μεταξύ Κληρίδη και Νενκτάς μέχρι τον Ιούνιο του 1974. Οι θύλακες αυτοί οργανώθηκαν και οχυρώθηκαν περιλαμβάνοντας τα ζωτικά εδάφη, που ήλεγχαν τις κύριες ακτές απόβασης. Ήλεγχαν επίσης από το 1964 τα κύρια δρομολόγια, που ένωναν την πρωτεύουσα με την Κερύνεια και την Αμμόχωστο, τον παραλιακό δρόμο δυτικά μεταξύ Μόρφου και Πάφου και Ανατολικά το δρομολόγιο μεταξύ Αμμοχώστου Καρπασίας. Στα κύρια αυτά δρομολόγια κατά την διέλευση από τους θύλακες τον έλεγχο ασκούσαν ένας Τ/Κύπριος και ένας άνδρας του ΟΗΕ. Οι Τ/Κύπριοι ήλεγχαν ακόμη τα δύο σημαντικά λιμάνια Αμμοχώστου και Λεμεσού, που ήταν στους τουρκικούς τομείς και το Αεροδρόμιο της Τύμπου. Στους θύλακες αυτούς απαγορεύονταν η είσοδος των Ε/Κυπρίων μέχρι την ημέρα της Τουρκικής εισβολής. Οι Δυνάμεις συνεπώς της Εθνικής φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, εκτός από την αντιμετώπιση των εισβολέων στα δύο προγεφυρώματα σε Κερύνεια και Κιόνελι είχαν και ως άμεση αποστολή να κάνουν περίσχεση ή να καταλάβουν και εκκαθαρίσουν αυτούς τους θύλακες μέσα στους οποίους υπήρχαν σημαντικές Τουρκικές και Τ/Κυπριακές Δυνάμεις, όπως φαίνεται στον χάρτη, για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια από εχθρικές ενέργειες στο εσωτερικό της νήσου!! 

Το σχόλιο του κ. Τριάντη: 

Για να αντιληφθούμε τον τρόπο που κινείται η Τουρκία. Ας διαβάσουμε τι γινόταν στην Κύπρο για να προετοιμαστεί η Εισβολή. Σήμερα γίνεται; Ναι με τους πρόσφυγες από διάφορες "υπάκουες" και συμμαχικές προς την Τουρκία χώρες. Σε συγκεκριμένα νησιά και σε συγκεκριμένες περιοχές της ενδοχώρας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail