Τούρκοι υπουργοί φαγώνονται μεταξύ τους για χρήστη του Twitter που συνελήφθη δύο φορές για σχόλια

Freepen.gr - Ένας Τούρκος ο οποίος φέρεται να προσέβαλε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης συνελήφθη με εντολή δικαστηρίου την Παρασκευή, δύο ημέρες μετά τη σύντομη κράτηση του για φερόμενη προσβολή του υπουργού Εσωτερικών Süleyman Soylu στο ίδιο φόρουμ, ανέφερε η εφημερίδα Sözcü.

Ο άνθρωπος, που προσδιορίζονται ως Erdal Ε., συνελήφθη την Τετάρτη λόγω του ότι φέρεται να προέβη σε προσβλητικά σχόλια σε μια φωτογραφία του Soylu και της μητέρα του στο Twitter από τον Bahar Ayvazoğlu, ένα βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Έτσι, ο Soylu τα έβαλε με το δικαστικό σώμα στα κοινωνικά μέσα μετά την απελευθέρωση του χρήστη του Twitter και τη θέση του υπό δικαστική εποπτεία, αντί να συλληφθεί:

"Η μητέρα μου βρίσκεται στο νοσοκομείο για 45 ημέρες και ο αλήτης που μας ορκίστηκε [σε ένα σχόλιο] κάτω από τη φωτογραφία μας απελευθερώνεται υπό δικαστική εποπτεία. Τι να κάνω τώρα; Τι σημασία έχει που είμαι υπουργός; Τι σημαίνει, ότι δεν μπορώ να προστατεύσω την τιμή της μητέρας μου ενώ ασχολούμαι με τις κρατικές υποθέσεις;".

Ο Erdal E. συνελήφθη ξανά αργότερα την Τετάρτη, αυτή τη φορά με την κατηγορία της προσβολής του Προέδρου Ερντογάν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και συνελήφθη από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Σε ανοικτή αναφορά στις παρατηρήσεις του Σόιλου, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντούλχαμιτ Γκιούλ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα λάβει εντολές για σύλληψη ανθρώπων.

"Απευθύνομαι σε όσους μου δίνουν εντολές να συλλάβω ανθρώπους στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης: η τουρκική δημοκρατία είναι κράτος δικαίου", δήλωσε ο Γκιούλ.

Συνολικά 27.717 άτομα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων 903 νέων ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες για προσβολή του Ερντογάν από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά το 2014, αποκάλυψε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Özgür Özel τον Δεκέμβριο. Περίπου 9.556 άτομα έχουν καταδικαστεί για αυτές τις κατηγορίες, σημείωσε επίσης ο βουλευτής.

Στην Τουρκία, η προσβολή του προέδρου αποτελεί αδίκημα, σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα (TCK). Όποιος προσβάλλει τον πρόεδρο μπορεί να αντιμετωπίσει έως και τέσσερα χρόνια φυλάκισης, μια ποινή που μπορεί να αυξηθεί εάν το έγκλημα διαπράχθηκε μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail