Φεύγει η Repsol από την Ελλάδα – Θα μείνουμε … με τα πετρέλαια στο χέρι…

Η καθυστέρηση που υπήρξε και συνεχίζεται στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ίσως αποβεί μοιραία για την οικονομία της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

Από: cosmostatus.blogspot.com

Η καθυστέρηση που επιδεικνύει η Ελληνική κυβέρνηση στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ίσως αποβεί μοιραία.

Η Ισπανική εταιρεία πετρελαιοειδών Repsol φέρεται να αποχωρεί από την Ελλάδα και να εγκαταλείπει τα δικαιώματά της για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αιτωλοακαρνανία, που κατέχει μαζί με την Energean.

Η παραίτηση των εταιρειών Repsol και Energean από τα δικαιώματα στη χερσαία παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο πεδίο, οι δύο εταιρείες δεν είχαν ξεκινήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, οι οποίες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να αρχίσουν από τον Απρίλιο.

Η απόφαση των δύο εταιρειών για την αποχώρησή τους από την Αιτωλοακαρνανία αποδίδεται στη μεγάλη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, που καθιστά ασύμφορες τις επενδύσεις.

Ένας ακόμη λόγος για την απόφαση των δύο εταιρειών να παραιτηθούν από την παραχώρηση είναι ότι στην Αιτωλοακαρνανία οι έρευνες αφορούν στην εξεύρεση πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου, που θεωρείται μεταβατικό καύσιμο στο πλαίσιο της πολιτικής απόρριψης του πετρελαίου.

Η Ισπανική εταιρεία Repsol κινείται προς αποχώρηση και από το θαλάσσιο οικόπεδο στο Ιόνιο, όπου κατέχει κατά 50% με τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Το οικόπεδο του Ιονίου, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτό της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ούτε εκεί έχουν ξεκινήσεις τις σεισμικές έρευνες η Repsol με τα ΕΛΠΕ.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν πως η Repsol εξετάζει και την αποχώρηση και από το χερσαίο οικόπεδο στα Ιωάννινα, όπου κατέχει το 60% και η Energean το 40% των δικαιωμάτων.

Το περιθώριο για την απόφαση της διενέργειας της πρώτης γεώτρησης στα Ιωάννινα είναι μέχρι τον Απρίλιο.

Στο συγκεκριμένο οικόπεδο, η Repsol και η Energean έχουν ήδη δαπανήσει 30 εκατομμύρια ευρώ για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, οι οποίες είχαν καλά αποτελέσματα.

Πριν από περίπου τρεις μήνες η Repsol ανακοίνωσε το στρατηγικό επιχειρησιακό της σχέδιο για την περίοδο 2021 – 2025. Στο σχέδιο προβλέπεται η περικοπή 700 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τις επενδύσεις στην έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η Repsol θα επενδύσει μόνο 800 εκατομμύρια σε 5 χρόνια, ενώ το 2017 είχε ξοδέψει 700 εκατομμύρια. Η Ισπανική εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε 34 χώρες, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού της σχεδιασμού, δρομολογεί την αποχώρησή της από πολλές χώρες, με στόχο το 2025 να δραστηριοποιείται σε μόλις 14, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.

Ενδεικτική των τάσεων που επικρατούν στην διεθνή αγορά είναι και η απόφαση της BP να μειώσει το προσωπικό που ασχολείται με την έρευνα (γεωλόγοι, μηχανικοί, επιστημονικό προσωπικό) από 700 σε 100 άτομα. Ακόμη και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως θα στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σταδιακά σκοπεύει να εγκαταλείψει το πετρέλαιο.

Όπως φαίνεται, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που επέδειξαν όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι και σήμερα στην αξιοποίηση των μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν στο υπέδαφος της Ελλάδας, θα αποβεί μοιραία, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες προσπαθούν να συμμορφωθούν με την μόδα της εποχής που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εγκατάλειψη του πετρελαίου. Αυτή η τάση, σε συνδυασμό με τις σχετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου, θα κοστίσουν στην Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό έσοδα πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς τα πετρέλαια της χώρας θα μείνουν ανεκμετάλλευτα.

Εάν οι κυβερνήσεις της χώρας είχαν φροντίσει να προχωρήσουν στην γρήγορη αξιοποίηση των κοιτασμάτων από την δεκαετία του 1980 ή ακόμη και από τη δεκαετία του 2000, η χώρα δεν θα είχε χρεοκοπήσει και δεν θα κινδύνευε να μείνει … με τα πετρέλαια στο χέρι…
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.