Πέφτουν οι υπογραφές για τα Rafale – Πότε θα έρθουν στην Ελλάδα τα πρώτα υπερσύγχρονα μαχητικά

Τόσο η Γαλλική πλευρά όσο και η Ελληνική επιθυμούν να δώσουν πανηγυρικό χαρακτήρα στην υπογραφή της συμφωνίας, η οποία θα είναι μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault.

Από: newpost.gr

Με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού Αθήνα και Παρίσι θέλουν να σφραγίσουν τη μεγάλη συμφωνία για την απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία των 18 μαχητικών Rafale. Η συμφωνία ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και απομένει η τυπική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να ανάψει το "πράσινο" φως για να "πέσουν" οι υπογραφές με τους Γάλλους.

Τόσο η Γαλλική πλευρά όσο και η Ελληνική επιθυμούν να δώσουν πανηγυρικό χαρακτήρα στην υπογραφή της συμφωνίας, η οποία θα είναι μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο η συμφωνία να μην υπογραφεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στην αίθουσα "Καποδίστριας", αλλά να καθυστερήσει και να πραγματοποιηθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, η οποία θα αποτελέσει τη "φωλιά" των Rafale. Και μάλιστα να συνδυαστεί με την παρουσία των τεσσάρων Γαλλικών μαχητικών Rafale τα οποία πρόκειται να μετασταθμεύσουν εκεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου προκειμένου να λάβουν μέρος σε συνεκπαίδευση με τα Ελληνικά "γεράκια". 

Με την υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας παρουσία του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί μπροστά από το νέο απόκτημα της HAF Αθήνα και Παρίσι επιθυμούν να εκπέμψουν ένα ισχυρό συμβολισμού μήνυμα για την στρατιωτική αλλά και ευρύτερη στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η σκέψη για πτήση Γαλλικών μαχητικών πάνω από την Αθήνα την 25η Μαρτίου.

Rafale και Viper «οχυρώνουν» τους ελληνικούς αιθέρες

Rafale και Viper δεν θα αποτελέσουν μόνο τα μαχητικά τα οποία θα κάνουν τη διαφορά απέναντι στα σαφώς υποδεέστερα Τουρκικά F-16. Αλλά θα λειτουργήσουν ως πλατφόρμες οι οποίες σε συνδυασμό με τα επίγεια ραντάρ, τα ιπτάμενα ραντάρ Erieye, τα ραντάρ των πλοίων-ειδικά αν αποκτηθούν  φρεγάτες με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής- θα μπορούν να κυριαρχήσουν απόλυτα σε ένα κορεσμένο περιβάλλον δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα τουρκικά μαχητικά να κινδυνεύουν ακόμα και όταν τροχοδρομούν πριν καν απογειωθούν ενώ κάθε High Value στόχος ακόμα και σε μεγάλο βάθος από τις Τουρκικές ακτές θα είναι ευάλωτος στα εξελιγμένα Ελληνικά όπλα. Οι πύραυλοι Meteor δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα Τουρκικά μαχητικά ενώ οι Scalp θα αποτελούν τον εφιάλτη των Τουρκικών αεροδρομίων, ναυστάθμων και βάσεων.

Ήδη η Πολεμική Αεροπορία έχει φροντίσει μαζί με κάθε Rafale το οποίο θα παραλαμβάνει να έχει στη διάθεσή της και το σύνολο των όπλων τα οποία μπορεί να μεταφέρει. Έτσι τα Γαλλικά μαχητικά θα είναι από την πρώτη στιγμή έτοιμα να επιχειρήσουν και να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. Ταυτόχρονα στόχος είναι να προχωρήσει άμεσα και η απόκτηση όπλων για τα F-16 όπως τα Ισραηλινά Rampage και Spice αλλά και τα Αμερικανικά Harpoon, Harm και AIM-120 C7 Amraam.

Πάντως η τουρκική πολεμική αεροπορία γνωρίζει από το 2015 τι μπορούν να κάνουν τα Rafale με τα ραντάρ Spectra, τα ηλεκτρονικά αντίμετρα και τους φονικούς Meteor στα μαχητικά της. Ήταν η άσκηση «Tiger Meet»  στο Ικόνιο όταν τέσσερα Γαλλικά Rafale προχώρησαν στην απόλυτη συντριβή οκτώ Τουρκικών F-16 με ισάριθμα εικονικά kill σε όλα τα μαχητικά των γειτόνων και μάλιστα χωρίς την παραμικρή απώλεια.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.