«Συνταγή» Rafale αναζητά το Πολεμικό Ναυτικό - Η Γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες και η κλεψύδρα που αδειάζει

Η τελευταία πρόταση της Naval Group για πώληση τεσσάρων φρεγατών Belhara-δύο με διαμόρφωση FDI και ακόμη δύο με την ενισχυμένη διαμόρφωση που επιθυμεί το ΠΝ-τυγχάνει θετικής αντιμετώπισης από το Ελληνικό επιτελείο.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Έως τον Ιούνιο έθεσε από το κοινοβούλιο το χρονικό περιθώριο ο πρωθυπουργός για να δοθεί τέλος στο σήριαλ απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό. Με το χρόνο να κυλά εξαιρετικά γρήγορα ειδικά σε ζητήματα εξοπλισμών η κλεψύδρα έχει σχεδόν αδειάσει-κάποιοι εκτιμούν εδώ και χρόνια-και η απόφαση για ενίσχυση του Στόλου με καινούργιες μεγάλες Μονάδες επιφανείας όπως αντιλαμβάνονται πλέον και στην κυβέρνηση δεν χωρά περαιτέρω καθυστέρηση.

Το παράδειγμα απόκτησης των 18 Γαλλικών μαχητικών Rafale έδειξε πως όταν υπάρχει η βούληση μπορούν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να ‘’τρέξουν’’ συμφωνίες παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τον ‘’δύσκολο’’ νόμο περί προμηθειών. Τη Δευτέρα και με τη ‘’βούλα’’ η Πολεμική Αεροπορία αλλάζει εποχή με την υπογραφή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας της συμφωνίας για τις ‘’ριπές’’ και πλέον ξεκινά η άμεση υλοποίησή της με την εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών και στη συνέχεια την σταδιακή απόκτηση των μεταχειρισμένων αλλά και καινούργιων Rafale από την Armee D’el Air και την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault.

Οι πέντε μήνες αποτελούν αναμφίβολα ρεκόρ από την προαναγγελία που έκανε το Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έως τις υπογραφές της προσεχούς Δευτέρας. Ήταν ο ορισμός της Fast Track διαδικασίας την οποία πλέον επιθυμεί να αντιγράψει και να εφαρμόσει και το Πολεμικό Ναυτικό. Στο ζήτημα των Rafale οι Γάλλοι έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά και διάθεση να προχωρήσουν τη συμφωνία όπως και έγινε. Το ζήτημα όμως των φρεγατών είναι χωρίς αμφιβολία εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο. Ωστόσο το Παρίσι δείχνει αυτή τη στιγμή να αποτελεί το φαβορί τόσο εξαιτίας της δελεαστικής πρότασης την οποία θα κομίσει σύμφωνα με πληροφορίες η Γαλλίδα υπουργός άμυνας Φλοράνς Παρλί όσο και επειδή δείχνει ότι επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλο διεκδικητή να πάρει τη συμφωνία.

Η Γαλλία ήδη διαφημίζει την πώληση των Rafale στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για την πρώτη χώρα της Ευρώπης που αποκτά το μαχητικό αφού έως τώρα Rafale έχουν πουληθεί σε Ινδία, Αίγυπτο και Κατάρ. Μια πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα για πώληση φρεγατών Belhara με ταυτόχρονη παραχώρηση μεταχειρισμένων πλοίων από το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό θα αποτελούσε την καλύτερη συνέχεια στην προσπάθεια που κάνει το Παρίσι να αναπτύξει τη στρατηγική του συνεργασία με την Ελλάδα.


Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία πρόταση της Naval Group για πώληση τεσσάρων φρεγατών Belhara-δύο με διαμόρφωση FDI και ακόμη δύο με την ενισχυμένη διαμόρφωση που επιθυμεί το ΠΝ-τυγχάνει θετικής αντιμετώπισης από το Ελληνικό επιτελείο. Πρόταση που αγγίζει τα 3,5 δις για τα τέσσερα πλοία χωρίς τον οπλισμό. Στο ζήτημα αυτό μάλιστα οι Γάλλοι φέρονται να διαθέτουν ως κρυφό ‘’άσσο’’ τους στρατηγικούς Scalp Naval τους οποίους φέρονται επίσης να παραχωρούν ενώ δείχνουν διατεθειμένοι να συζητήσουν και το ζήτημα την κατασκευής πλοίων σε Ελληνικά ναυπηγεία υπό προϋποθέσεις.

Η πρόταση για παραχώρηση αναβαθμισμένων φρεγατών LaFayette η οποία φέρεται να βρίσκεται στις ‘’αποσκευές’’ της Φλοράνς Παρλί δεν εκτιμάται αρνητικά από την Αθήνα ωστόσο οι λεπτομέρειες της πρότασης όπως ο χρόνος παράδοσης, η αναβαθμίσεις και ποιόν θα επιβαρύνει το κόστος αποτελούν ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει το Παρίσι. Πάντως όπως τονίζουν με νόημα στο Ελληνικό επιτελείο μια Fremm μέσα στη συμφωνία ουσιαστικά θα σήμαινε και υπογραφές από την Ελληνική πλευρά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail