Αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο - Rafale και Viper «οχυρώνουν» τους ελληνικούς αιθέρες

 

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δίνουν τεράστια πλεονεκτήματα σε κάθε μορφής επιχειρήσεις και κυρίως τη δυνατότητα για καίρια χτυπήματα αποτροπής.
 
Από: newpost.gr

Αλλάζει από τη βάση του ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων με την απόκτηση από την Πολεμική Αεροπορία των 18 Γαλλικών μαχητικών Rafale, η σταδιακή αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ σε Viper αλλά και των 38 F-16 block50 σε block 52+.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δίνουν τεράστια πλεονεκτήματα σε κάθε μορφής επιχειρήσεις και κυρίως τη δυνατότητα για καίρια χτυπήματα αποτροπής όχι μόνο πάνω από το Αιγαίο αλλά σε στρατηγικούς στόχους ακόμα και  βαθιά μέσα στην Τουρκική ενδοχώρα.

Rafale και Viper δεν θα αποτελέσουν μόνο τα μαχητικά τα οποία θα κάνουν τη διαφορά απέναντι στα σαφώς υποδεέστερα Τουρκικά F-16. Αλλά θα λειτουργήσουν ως πλατφόρμες οι οποίες σε συνδυασμό με τα επίγεια ραντάρ, τα ιπτάμενα ραντάρ Erieye, τα ραντάρ των πλοίων-ειδικά αν αποκτηθούν  φρεγάτες με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής- θα μπορούν να κυριαρχήσουν απόλυτα σε ένα κορεσμένο περιβάλλον δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα τουρκικά μαχητικά να κινδυνεύουν ακόμα και όταν τροχοδρομούν πριν καν απογειωθούν ενώ κάθε High Value στόχος ακόμα και σε μεγάλο βάθος από τις Τουρκικές ακτές θα είναι ευάλωτος στα εξελιγμένα Ελληνικά όπλα. Οι πύραυλοι Meteor δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα Τουρκικά μαχητικά ενώ οι Scalp θα αποτελούν τον εφιάλτη των Τουρκικών αεροδρομίων, ναυστάθμων και βάσεων.

Ήδη η Πολεμική Αεροπορία έχει φροντίσει μαζί με κάθε Rafale το οποίο θα παραλαμβάνει να έχει στη διάθεσή της και το σύνολο των όπλων τα οποία μπορεί να μεταφέρει. Έτσι τα Γαλλικά μαχητικά θα είναι από την πρώτη στιγμή έτοιμα να επιχειρήσουν και να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. Ταυτόχρονα στόχος είναι να προχωρήσει άμεσα και η απόκτηση όπλων για τα F-16 όπως τα Ισραηλινά Rampage και Spice αλλά και τα Αμερικανικά Harpoon, Harm και AIM-120 C7 Amraam.

Πάντως η τουρκική πολεμική αεροπορία γνωρίζει από το 2015 τι μπορούν να κάνουν τα Rafale με τα ραντάρ Spectra, τα ηλεκτρονικά αντίμετρα και τους φονικούς Meteor στα μαχητικά της. Ήταν η άσκηση «Tiger Meet»  στο Ικόνιο όταν τέσσερα Γαλλικά Rafale προχώρησαν στην απόλυτη συντριβή οκτώ Τουρκικών F-16 με ισάριθμα εικονικά kill σε όλα τα μαχητικά των γειτόνων και μάλιστα χωρίς την παραμικρή απώλεια.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.