Διαμάχη Περού με Pfizer για τη νομική ασυλία και τις παρενέργειες του εμβολίου

Reuters / Ivan Alvarado
Freepen.gr - Το Περού έχει φτάσει σε αδιέξοδο με την Pfizer καθώς διαπραγματεύεται μια συμφωνία για το εμβόλιο του Covid-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Pilar Mazzetti αναφέροντας μια σύγκρουση σχετικά με τη νομική ασυλία για τη φαρμακευτική εταιρεία που θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυριαρχία του Περού, μεταδίδει το Russia Today.

Ενώ οι αξιωματούχοι παρέμειναν σε "συνεχή επαφή" με την Pfizer από το καλοκαίρι, οι συνομιλίες αντιμετώπισαν προβλήματα τον περασμένο μήνα εν μέσω "διαμάχης" σχετικά με ορισμένες ρήτρες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με την τιμολόγηση και την παράδοση, καθώς και νομικές ασυλίες για τον φαρμακευτικό γίγαντα στην περίπτωση που ο εμβολιασμός του οδηγεί σε θάνατο ή τραυματισμό, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας στους νομοθέτες την Τρίτη.

"Με την Pfizer υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες όπου δεν υπάρχει συμφωνία", δήλωσε ο Mazzetti, προσθέτοντας ότι "αυτό έχει να κάνει με τις τιμές και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης" καθώς και "την παραίτηση από σημαντικά στοιχεία όπως ... δικαιοδοτική ασυλία".

"Είναι αλήθεια ότι κάποιος χρειάζεται το εμβόλιο, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν πτυχές που σχετίζονται με πτυχές της κυριαρχίας μας που πρέπει να προστατεύσει η χώρα ... έχει να κάνει με τον κίνδυνο για τις μελλοντικές γενιές" δήλωσε ο Mazzetti. 

Ο επικεφαλής της υγείας σημείωσε ότι δεδομένου ότι οι περισσότερες πτυχές των διαπραγματεύσεων προστατεύονται βάσει συμφωνίας εμπιστευτικότητας, δεν θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται. "Ελπίζουμε ότι η διαμάχη θα επιλυθεί, ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε πότε θα φτάσει το εμβόλιο", συνέχισε.

Αν και η χώρα ανακοίνωσε μια τελική συμφωνία με την Pfizer για σχεδόν 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στα τέλη Νοεμβρίου, ο Mazzetti δήλωσε ότι η διαδικασία σταμάτησε αφού ορισμένες ρήτρες της συμφωνίας απαιτούσαν "πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση" για να διαπιστωθεί εάν είναι συμβατές με τη Περουβιανόή νομοθεσία.

Το λατινοαμερικανικό έθνος δεν είναι το πρώτο που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την παραίτηση από νομική ευθύνη στις συνομιλίες του με τη φαρμακευτική εταιρεία, με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro να παρατηρεί τον περασμένο μήνα ότι "είναι σαφές ότι δεν ευθύνονται για παρενέργειες. Αν γίνεις αλιγάτορας, είναι δικό σου πρόβλημα". Αξιωματούχοι στην Αργεντινή έχουν εγείρει παρόμοιες ανησυχίες.

Καθώς οι ανησυχίες για την ευθύνη αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για ορισμένα έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε την Τρίτη ότι συνεργάζεται με περισσότερες από 100 χώρες για να αντιμετωπίσει το ζήτημα, είτε μέσω τοπικών νομοθετικών προσπαθειών είτε άλλων διαδικασιών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail