ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ στα όπλα για τα Mirage 2000EG/BG: Τα διδάγματα που ζοριζόμαστε να αφομοιώσουμε

Οι πρόσφατες διευκρινίσεις που παρείχε ο ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, σχετικά με την προμήθεια σχετικά με την πρόθεση προμήθειας 40 μαχητικών μέχρι το έτος 2025, συμπεριέλαβαν και αναφορά στο τι ακριβώς θα γίνει με τα 19 εναπομείναντα παλιά Mirage 2000. 17 μονοθέσια Mirage 2000EG και δύο διθέσια Mirage 2000BG.

Από: defence-point.gr - Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κου Παναγιωτόπουλου, τα αεροπλάνα θα πουληθούν στην κατασκευάστρια Dassault Aviation, έναντι τιμήματος το οποίο δεν έχει ακόμη καθοριστεί, καθώς η αποτίμηση της αξίας τους θα γίνει από επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό. Επίσης, όπως διευκρινίστηκε, δεν θα υπάρξει συμψηφισμός με το ποσό που θα καταβληθεί από την ελληνική πλευρά για τα Rafale και τα γαλλικά αερομεταφερόμενα όπλα.

Δηλαδή τα χρήματα της πώλησης των Mirage 2000EG/BG θα καταβληθούν στο ελληνικό Δημόσιο, από την Dassault Aviation. Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως λογική από τη στιγμή που αν δεν πουληθούν, τα μαχητικά αυτά θα πρέπει είτε να αποσυρθούν, είτε και εκσυγχρονιστούν. Κάτι που, εφόσον είναι δυνατόν να γίνει, συνεπάγεται υψηλό κόστος…

Το μέλλον των Mirage 2000EG/BG είχε προδιαγραφεί πριν από 15 χρόνια…
Η ιστορία των τελευταίων 20 ετών που αφορά τον στόλο των μαχητικών Mirage 2000, είναι ο λόγος για τον οποίο τασσόμαστε ανεπιφύλακτα σήμερα, υπέρ του εκσυγχρονισμού των F-16C/D Block 50.

Η διαδικασία του εκσυγχρονισμού ενός τύπου μαχητικού αεροπλάνου, εξοικονομεί σημαντικούς πόρους για τον χρήστη του και παρατείνει την αξιόμαχη επιχειρησιακή του ζωή, εφόσον υλοποιηθεί όταν πρέπει και περιλάβει τα συστήματα, τα απάρτια και τα όπλα που πρέπει.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, με την προαίρεση (option) της σύμβασης του Αυγούστου του 2000 (για τα Mirage 2000-5Mk.2 και τα όπλα τους…) να είναι ακόμα σε ισχύ, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να πράξει το αυτονόητο… Αρνήθηκε δηλαδή να καταβάλει το τίμημα των 19 εκατομμυρίων ευρώ ανά μονάδα τότε, προκειμένου να εκσυγχρονίσει το σύνολο των Mirage 2000EG στο επίπεδο -5Mk.2. Παρά το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία είχε δει ήδη τις φοβερές δυνατότητες του μαχητικού αυτού.

Αποτέλεσμα 1ο: Από το 2010 και μετά, η απαξίωση των παλιών Mirage 2000 που δεν εκσυγχρονίστηκαν, ήταν ταχύτατη. Τα παλιά όπλα που έφεραν, όπως οι πύραυλοι αέρος – αέρος BVR τύπου Super 530D της Matra, έπαψαν να υποστηρίζονται, με αποτέλεσμα να βγουν εκτός ενεργείας. Το ίδιο συνέβη λίγα χρόνια αργότερα και με τους μικρής ακτίνας R550 Magic II καθώς και με τους αντιπλοϊκούς ΑΜ-39 Exocet. Που σήμερα, μέσω της σύμβασης για τα Rafale, αναβαθμίζονται (ψηφιοποιούνται για την ακρίβεια…) στο επίπεδο Block 2 Mod2.

Όταν χρειαστήκαμε τα Mirage 2000EG μαζί με τα -5Mk.2 και τα όπλα τους για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων το καλοκαίρι του 2020, ΔΕΝ τα είχαμε στη διάθεσή μας. Η άρνησή μας επομένως να εκσυγχρονίσουμε όλα τα Mirage και να προνοήσουμε για την υποστήριξή τους, είχε κυρίως επιχειρησιακό αντίκτυπο. Και μάλιστα ζωτικής σημασίας…

Αποτέλεσμα 2ο: Σπατάλη πολύτιμων πόρων… Πολλοί θα υποστηρίξουν, ως συνήθως, ότι το κόστος ήταν απαγορευτικό για τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των Mirage 2000EG στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000. Ουδέν ΑΝΑΛΗΘΕΣΤΕΡΟΝ. Για να θέσουμε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις θα ξαναπάμε στη σύμβαση των Rafale. Για κάθε ένα από τα οποία καλούμαστε να πληρώσουμε σήμερα περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ!

Ναι μεν πρόκειται για ένα ικανότερο μαχητικό με σημαντικά μεγαλύτερες δυνατότητες από τα Mirage 2000-5Mk.2 αλλά… Τα -5 αξιοποιούν τα ίδια όπλα. Με βάση τη σύμβαση που πέρασε από τη Βουλή θα κληθούμε να καταβάλλουμε 1,92 δισ. ευρώ για 18 αεροπλάνα, συν την υποστήριξή τους για τέσσερα χρόνια. Ήτοι 106,66 εκατ. ευρώ για κάθε Rafale.

Δηλαδή ποσό πέντε περίπου φορές μεγαλύτερο από αυτό που θα πληρώναμε για να διατηρήσουμε πλόιμα και αξιόμαχα 40+ μαχητικά Mirage 2000-5Mk.2, για χρονικό διάστημα 15 περίπου ετών! Φανταστείτε ποια θα ήταν η αντιστοιχία, αν τα Rafale ήταν όλα καινούρια! Τα συμπεράσματα δικά σας λοιπόν…

Γιατί η προμήθεια των Rafale ήταν μονόδρομος για την Ελλάδα;
Όλα όσα προαναφέρθηκαν μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε τα 2,4 δισ. ευρώ της σύμβασης των Rafale και των όπλων τους και για να ανακτήσουμε επιχειρησιακές δυνατότητες που έχουμε χάσει εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον… Υπήρχε άλλη εναλλακτική; Θα μπορούσε κανείς εύλογα να αναρωτηθεί…

Σε ό,τι αφορά στα γαλλικά μαχητικά και στα όπλα τους, η απάντηση είναι, ξεκάθαρα όχι. Γράφαμε σε παλαιότερο αφιέρωμά μας, ότι το κόστος εκσυγχρονισμού των Mirage 2000EG, μαζί με αυτό της υποστήριξης μαχητικών του τύπου και των όπλων τους, υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Γράφαμε επίσης στο ίδιο αφιέρωμα, ότι το κόστος εκσυγχρονισμού των 17 Mirage 2000EG ανά μονάδα, ανέρχονταν σε 40 περίπου εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό προκύπτει από γαλλική επίσημη πρόταση που είχε κατατεθεί το 2017 στην Πολεμική Αεροπορία. Νούμερο φυσικά ασύμφορο για την ηλικία και το προσδόκιμο ζωής των εν λόγω μαχητικών.

Από που προέκυψε όμως αυτό το νούμερο; Γιατί οι γαλλικές εταιρείες δηλαδή ζήτησαν αυτά τα χρήματα (670 εκατομμύρια ευρώ) για 17 μονάδες; Η απάντηση βρίσκεται στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Mirage 2000H/TH της Αεροπορίας της Ινδίας. Το ίδιο ακριβώς πακέτο προσέφεραν και σε εμάς οι Γάλλοι. Κοστολογημένο με ακρίβεια.

Οι Ινδοί κατέβαλαν το βαρύτατο τίμημα των 45 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων ανά εκσυγχρονισμένο αεροπλάνο, για τον πολύ απλό λόγο ότι όταν την περίοδο 2011-2012, ζήτησαν την αναβάθμιση των δικών τους Mirage 2000 στο επίπεδο -5, οι γραμμές παραγωγής των συστημάτων του τύπου είχαν κλείσει προ πολλού… Από το 2006 για να ακριβολογούμε!

Παρόλα αυτά, υλοποίησαν το πρόγραμμα, πληρώνοντας αδρά την επαναλειτουργία των γραμμών παραγωγής των συστημάτων του -5. Η συγκεκριμένη λύση δεν ήταν συμφέρουσα για την Ελλάδα. Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μας άποψη και την έχουμε αιτιολογήσει.

Θα ήταν όμως μία λύση σημαντική και απόλυτα ικανοποιητική για την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι στο οποίο έχουμε επίσης με λεπτομέρειες αναφερθεί. Με δεδομένο βέβαια το αμερικανικό εμπάργκο όπλων που επί της ουσίας δεν έχει αρθεί για τη Μεγαλόνησο.

Από ό,τι φαίνεται όμως οι αδελφοί Κύπριοι τα έχουν ξεπεράσει προ πολλού αυτά τα αναχρονιστικά. Και έχουν στρέψει την προσοχή σε πιο αποδοτικές δραστηριότητες για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Ο καλός Θεός μαζί τους λοιπόν και ευχόμαστε ολόψυχα να δικαιωθούν από τις επιλογές τους…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail