Χρειάζεται, όντως, όπως λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, manager, στις συντάξεις; Άλλο τον κόφτει!

Myriams-Fotos / pixabay
Με δεδομένη την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι βουλευτές και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το μεγάλο κοινό των, υπό συνταξιοδότηση, ασφαλισμένων και ύστερα, από μια μακάρια και συνάμα, εξαντλητική καθυστέρηση, που συνοδεύεται από τις καταστροφικές ρυθμίσεις του Ν. 4670/2020, με την καρικατούρα της, τυφλά, αντιγραφικής ένταξης του επικουρικού ΕΤΕΑΕΠ, στην άλλη καρικατούρα, αυτήν του υποτιθέμενου, ως ενιαίου ασφαλιστικού φορέα ΕΦΚΑ, που μετονομάστηκε, για λόγους εντυπωσιασμού και ουδόλως, ουσίας, σε ηλεκτρονικό "e-ΕΦΚΑ", ο πρωθυπουργός, πριν λίγες ημέρες, ανακοίνωσε την τοποθέτηση  manager, στον τομέα των συντάξεων, προκειμένου να επιταχυνθεί η λιμνάζουσα έκδοσή τους.

Από: tassosanastassopoulos.blogspot.com - Τάσος Αναστασόπουλος

Είναι, όμως, ο μάνατζερ, που τους λείπει, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα, το οποίο είναι ότι δεν είναι καθόλου επαρκής ο ρυθμός των εκδιδόμενων συντάξεων;

Στην πραγματικότητα αυτό, που λείπει, από την κυβέρνηση δεν είναι ο μάνατζερ. Είναι το σχέδιο, για την λύση του προβλήματος της επιτάχυνσης της έκδοσης νέων συνταξεων, γεγονός που συνδυάζεται με την βούλησή της, για τον μεσομακροπρόθεσμο περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης, τον οποίο έχει αναλάβει, ως μνημονιακή υποχρέωση, έναντι των ευρωθεσμών.

Βέβαια, υπάρχει και η δυσμενής συγκυρία, με την υγειονομική κρίση του COVID-2019 και το ακατανόητο και συνάμα, ανόητο μέτρο της μακρόσυρτης, εκ περιτροπής, εργασίας των υπαλλήλων, στους χώρους των δημοσίων υπηρεσιών και της παραμονής τους, στα σπίτια τους, που εμποδίζει και καθυστερεί επί πολύ, την επεξεργασία των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων. Και φυσικά, αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί, αλλά και πριν τον COVID-2019, το πρόβλημα παρέμενε υπαρκτό. Η υγειονομική κρίση, απλώς, το ενέτεινε.

Αλλά, πέραν, από αυτό το υπαρκτό πρόβλημα, που οι κυβερνώντες δημιούργησαν, τα κυριότερα προβλήματα τους είναι ότι δεν έχουν σχέδιο και ότι δεν έχουν - και κατ' ουσίαν, δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν - λεφτά, για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, που στοιβάζονται και διογκώνονται. 

Ο e-ΕΦΚΑ χρειάζεται, άμεσα, επενδύσεις, για ηλεκτρονικοποιήσει έναν τεράστιο και χαοτικό όγκο χειρόγραφου υλικού και για εκσυγχρονίσει τα ηλεκτρονικά του προγράμματα. Χρήματα, όμως, δεν είναι διαθέσιμα. 

Η ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχειώδους σχεδιασμού φάνηκε, πριν έναν χρόνο, όταν, με πρόχειρο και κατά κυριολεξία, γονατογραφικό τρόπο, ο ανεκδιήγητος Γιάννης Βρούτσης πέρασε στην βουλή, τον Ν. 4670/2020, με τον οποίο ενέταξε το ενιαίο επικουρικό ταμείο του ΕΤΕΑΕΠ, στον ΕΦΚΑ, ως χωριστή γενική διεύθυνση επικουρικής ασφάλισης, κρατώντας, όμως την εσωτερική διάρθρωση και δομή αυτής της γενικής διεύθυνσης, περίπου, έτσι όπως ήταν, πριν την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ. 

Με λίγα λόγια, αυτό που άλλαξε ήταν η ταμπέλα και σχεδόν τίποτε περισσότερο, αφού οι κύριες συντάξεις παρέμειναν, ανοήτως, χωριστές, από τις επικουρικές, την στιγμή, ακριβώς, που, με την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ, στον ΕΦΚΑ, θα έπρεπε να αναιρεθεί η καταστροφική πολιτική του διαχωρισμού των κύριων και των επικουρικών ασφαλιστικών οργανισμών, που προώθησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και να συγχωνευθούν όλες οι συντάξεις (κύριες και επικουρικές), προκειμένου να υπάρξει ένα γρήγορο παραγωγικό αποτέλεσμα. 

Κάπως έτσι, πέρασε ένας ολέθριος χρόνος απραξίας, ενώ ήλθε και η υγειονομική κρίση, για να ολοκληρώσει την καταστροφή. 

Και αφού συνέβησαν όλα αυτά, τα οποία έχουν επισημανθεί, στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε την καθιέρωση μάνατζερ, για τις συντάξεις. 

Μα, το πρόβλημά του δεν είναι ο μάνατζερ. Ο e-ΕΦΚΑ έχει εποπτεύον Υπουργείο και το κυριότερο, έχει Διοικητή, Υποδιοικητές και Γενικούς Διευθυντές, που θα μπορούσαν να κάνουν, κατ' ανάθεση, αυτή την δουλειά. 

Αν κρίνει ο πρωθυπουργός ότι κάποιοι, από αυτούς, δεν είναι επαρκείς, μπορεί να τους αλλάξει, όπως, σωστά, έπραξε, με τον αποτυχόντα Γιάννη Βρούτση. Και φυσικά, το ίδιο μπορεί να πράξει και με την διορισμένη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, η οποία και αυτή, προφανώς, δεν αποτελείται από ανθρώπους, που να είναι επαρκείς, αφού η κυβέρνηση κρίνει ότι χρειάζεται μάνατζερ, για να βγάλει τις εκκρεμότητες, στις συντάξεις. 

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όλοι τους οι ασκούντες εξουσία, είναι ανεπαρκείς. 

Αλλά, αυτό, περιμένοντας το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα παρουσιάσει, μέσα, στο τρέχον πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα συζήτηση, που θα την κάνουμε, στην ώρα της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail