KF-X Stealth Fighter: Το πέμπτο μαχητικο 5ης γενιάς "ετοιμάζεται" να πετάξει;

Freepen.gr - Η Korea Aerospace Industries (KAI) της Νότιας Κορέας αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα το πρώτο ολοκληρωμένο πρωτότυπο του KF-X πέμπτης γενιάς, με το αεροσκάφος να έχει αρχίσει να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο του 2020. Η συναρμολόγηση πραγματοποιείται στο τελικό κτίριο συναρμολόγησης στην έδρα της KAI στο Gyeongnam της Sacheon. Αντικατοπτρίζοντας τους περιορισμούς της βιομηχανικής βάσης της Νότιας Κορέας, το KF-X αναμένεται να βασιστεί σε μια σειρά ξένων τεχνολογιών - που κυμαίνονται από τον Ευρωπαϊκό πύραυλο αέρος-αέρος Meteor έως τα ισραηλινά συστήματα αποφυγής εδάφους (TF/TA) και τους αμερικανικούς κινητήρες F414, αναφέρει το militarywatchmagazine.com

Ο σχεδιασμός του μαχητικού δίνει μεγάλη έμφαση στις δυνατότητες στελθ και θα ενσωματώσει τα αυτόχθονα παράγωγα του πυραύλου κρουζ Taurus, που φέρουν επί του παρόντος τα κορεατικά μαχητικά F-15K. Η Νότια Κορέα είχε προηγούμενη επιτυχία στην ανάπτυξη ενός μαχητικού με το πρόγραμμα F/A-50, το οποίο έχει μετάσχει μάχες στο Ιράκ και τις Φιλιππίνες με τρομερά αποτελέσματα. Η εκπαιδευτική παραλλαγή του jet T-50 ήταν δημοφιλής σε μεγάλο μέρος του κόσμου και θεωρείται το πιο ικανό εκπαιδευτικό στον κόσμο που αναπτύχθηκε εκτός της Κίνας όσον αφορά τις ικανότητες μάχης.

Η έρευνα και η ανάπτυξη για το KF-X έχει κοστίσει περίπου 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια - το υψηλότερο για κάθε μαχητικό της γενιάς του που ολοκληρώθηκε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Νότια Κορέα αναμένεται να είναι μία από τις μόλις πέντε χώρες που θα αναπτύξουν έναν μαχητικό πέμπτης γενιάς, μόνο οι ΗΠΑ, Η Ρωσία και η Κίνα έχουν αναπτύξει αεροσκάφη με τέτοιες δυνατότητες. 

Τα αεροσκάφη αυτών των χωρών εισήλθαν για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 2005, το 2017 και το 2020 αντίστοιχα, ακολουθούνται από το KF-X της Νότιας Κορέας κι ένα άλλο δυνητικά ελπιδοφόρο πρόγραμμα επιδιώκεται από κοινού από το Πακιστάν και την Κίνα στο πλαίσιο του έργου AZM. Η Τουρκία έχει επίσης εξετάσει την ανάπτυξη ενός τέτοιου αεροσκάφους, αν και η πολύ περιορισμένη τεχνολογική της βάση και η έλλειψη σημαντικής εμπειρίας στον τομέα της στρατιωτικής αεροπορίας σημαίνουν ότι ο στόχος για την ανάπτυξη ενός αεριωθούμενου αεροσκάφους που μπορεί να ανταγωνιστεί με ξένα σχέδια είναι απίθανο να πραγματωθεί. Το KF-X αναμένεται να εξαχθεί ως πλατφόρμα χαμηλού κόστους, η οποία θα είναι ιδιαίτερα ελκυστική λόγω του χαμηλού λειτουργικού κόστους, με πολλούς από τους πελάτες που αγόρασαν τα F/A-50 και T-50 να αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον για το αεροσκάφος. Στην κορεατική υπηρεσία, το αεροσκάφος αναμένεται να αντικαταστήσει τις μονάδες F-4E Phantom και ένα σημαντικό τμήμα των μονάδων F-5E και F-16C.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail