Ισραήλ: «Τι κρύβεται πίσω από το κύμα παραγγελιών για το ραντάρ Iron Dome από την Ανατολική Ευρώπη»

Μέσα σε ένα χρόνο, εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τρεις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μέλη του ΝΑΤΟ, αποκτούν ραντάρ από την «Israel Aerospace Industries- IAI», γράφει η ισραηλινή εφημερίδα «Calcalist».

Από: echedoros-a.gr 
 
Ο Δρ Γκάσπαρ Μαρούτ, υπεύθυνος για τις προμήθειες στον τομέα της άμυνας στην Ουγγαρία, εξηγεί πώς συνέβη αυτό, ποιες είναι οι δυσκολίες σε τέτοιες αγορές και αποκαλύπτει τις συμφωνίες που βρίσκονται εν εξελίξει.

Μέσα σε ένα χρόνο, τρεις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ανακοίνωσαν την απόκτηση ραντάρ από την IAI. Χθες, ανακοίνωσε η Σλοβακία, ακολουθώντας την απόφαση της Ουγγαρίας πριν από ένα μήνα και την Τσεχική Δημοκρατία στα τέλη του 2019. Και οι τρεις χώρες αγοράζουν τον τύπο του Ραντάρ που χρησιμοποιείται στο σύστημα Iron Dome.

«Η Ουγγαρία έχει αγοράσει προηγουμένως οπλικά συστήματα από το Ισραήλ, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αγοράσαμε ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας», λέει ο Μαρούτ.

«Ως μέλος της Βόρειας Ατλαντικής Συμμαχίας έχουμε δεσμευτεί να υποστηρίζουμε τις δραστηριότητες του οργανισμού και ως συνοριακό κράτος έχουμε μια ειδική δέσμευση να συμβάλουμε στην ετοιμότητα του ΝΑΤΟ. Γι 'αυτό αναβαθμίζουμε το σύστημα αεροπορικής άμυνας με σύγχρονα ραντάρ».

Για την προμήθεια ραντάρ υπήρξε ανταγωνισμός με ευρωπαϊκές εταιρείες, γιατί επιλέχθηκε το ισραηλινό ραντάρ;

«Έχουμε λάβει ειδική έγκριση από το κοινοβούλιο για άμεσες αγορές από το Ισραήλ. Έχουμε μεγάλη εκτίμηση για την ισραηλινή τεχνολογία και την απόδοση του συστήματος Iron Dome. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει ενίσχυση των επιχειρήσεων με τοπικές εταιρείες στην Ουγγαρία και συνεργασία με νεοσύστατες επιχειρήσεις ασφαλείας. Εκτιμούμε το ισραηλινό μοντέλο κυβερνητικών επενδύσεων. Εξετάζουμε επίσης πρόσθετες εξαγορές από τις αμυντικές σας βιομηχανίες».

Όπως;

«Είμαστε επίσης σε επαφή με τις Rafael και Elbit. Εξετάζουμε, για παράδειγμα, την αγορά αντιαεροπορικών πυραύλων από τη Rafael, για τη χρήση αντιαεροπορικών πυροβόλων όπλων και πιθανώς και ελικοπτέρων. Από την Elbit, εξετάζουμε τα UAV «Hermes»


Η Reinmatal Canada συμμετέχει επίσης στη συμφωνία. Ποιο θα είναι το ρόλο της;

«Πριν από 15 χρόνια αγοράσαμε για πρώτη φορά ραντάρ από έναν δυτικό προμηθευτή και είχαμε παρατεταμένες δυσκολίες στην ενσωμάτωσή τους στα υπόλοιπα συστήματά μας. Αυτή τη φορά θέλαμε να συμπεριλάβουμε στη συμφωνία μια εταιρεία που έχει ήδη εμπειρία στην ενσωμάτωση του ραντάρ MMR με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Τα πρώτα ραντάρ θα παραδοθούν στον ουγγρικό στρατό το 2023, θα τεθούν σε λειτουργία ένα χρόνο αργότερα και η παράδοση θα λήξει το 2027. Από το 2025, το ραντάρ θα περιλαμβάνουν εξαρτήματα που κατασκευάζονται από ουγγρικές εταιρείες.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail