Την απόκτηση συλλογών για εννιά τάνκερ Αirbus A330 θέλει η Τουρκία… Θα το επιτρέψουμε ως ΕΕ;

 

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ πρόκειται να δημιουργήσει το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της τουρκικής Αεροπορίας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των ιπτάμενων τάνκερ, των αεροσκαφών δηλαδή εναέριου ανεφοδιασμού. Σύμφωνα με τον Τούρκο στρατιωτικό αναλυτή Tolga Ozbek αυτή την περίοδο η τουρκική Αεροπορία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κρατική εταιρεία THY για την αγορά εννιά επιβατικών αεροσκαφών τύπου Αirbus A330 και την μετατροπή τους στο 2ο Κέντρο Υποστήριξης και Συντήρησης Αεροσκαφών στην Καισάρεια (2st Air Supply and Maintenance Center), σε ιπτάμενα τάνκερ τα οποία θα αντικαταστήσουν τα γηραιά KC-135R Stratotanker.

Από: defence-point.gr

Ως εδώ όλα καλά. Αυτό που όπως όμως διαφαίνεται, η υπόθεση λογικά θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, η πρόθεση των Τούρκων να αγοράσουν από την ευρωπαϊκή εταιρεία Airbus τις συλλογές για την τροποποίηση των εννιά Αirbus A330 σε ιπτάμενα τάνκερ, τα οποία και θα αντικαταστήσουν τα εφτά παλαιά KC-135R Stratotanker.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος θα επαύξανε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της τουρκικής Αεροπορίας αφού πρώτα από όλα εννιά Αirbus A330 θα αντικαταστήσουν εφτά KC-135R Stratotanker, άρα προκύπτει αριθμητική ενίσχυση του στόλου.

Όπως επίσης γίνεται αντιληπτό, τα εννιά Αirbus A330 θα είναι πιο σύγχρονα και με μεγαλύτερες δυνατότητες από τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη που σήμερα κατά παράβαση της συμφωνίας που υπήρχε, χρησιμοποιούνται δυτικά της Άγκυρας.


 
Τα ιπτάμενα τάνκερ αποτελούν το βασικό υποστηρικτικό μέσο για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Τουρκίας, την προβολή ισχύος και την εμπλοκή των αεροπορικών της δυνάμεων στην βόρεια Αφρική και την Αν Μεσόγειο.

Ουσιαστικά αποτελούν ένα από τα βασικά μέσα προβολής της τουρκικής στρατιωτικής ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου συμβάλλοντας στην υλοποίηση της αποσταθεροποιητικής πολιτικής του Ερντογάν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τουρκικά ιπτάμενα τάνκερ μπορούν να μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις προσωπικό και στρατιωτικό υλικό, φέροντας σε πέρας δύο αποστολές εφόσον χρειαστεί, του εναέριου ανεφοδιασμού και της μεταφοράς στρατιωτικού υλικού.

Επιπλέον τα ιπτάμενα τάνκερ επιτρέπουν στην Τουρκική Αεροπορία να συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο, αφού τα τουρκικά μαχητικά που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο μπορούν να επιχειρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα ελληνικά μαχητικά χάρις στους εναέριους ανεφοδιασμούς που μπορούν να πραγματοποιήσουν.

Όπως αποδειχτεί στην πράξη, όταν τα ελληνικά μαχητικά αποσύρονται από την περιοχή όπου έχει πραγματοποιηθεί εμπλοκή με τα τουρκικά μαχητικά και επιστρέφουν στις βάσεις τους για ανεφοδιασμό, τα τουρκικά μαχητικά επιστρέφουν στον τουρκικό εναέριο χώρο για ανεφοδιασμό από τα ιπτάμενα τάνκερ και μετά από λίγα λεπτά επιστρέφουν στον ελληνικό εναέριο χώρο παραβιάζοντάς αυτόν. Άρα αποτελούν βασικό παράγοντα διατήρησης των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, ενάντια σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.

Εάν τελικά η ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus αποφασίσει να κατασκευάσει και να εγκαταστήσει τις αναγκαίες συλλογές για την μετατροπή των επιβατικών Αirbus A330 σε ιπτάμενα τάνκερ θα έχουμε ακόμη μια πώληση στρατιωτικού υλικού στην Άγκυρα από ευρωπαϊκές χώρες που θα μπορούσε να θίξει τα ελληνικά συμφέροντα και να επαυξήσει τις τουρκικές προκλήσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει τώρα και όχι όπως έπραξε με τα γερμανικά υποβρύχια Type 214 μετά από 11 χρόνια. τα υποβρύχια παραγγέλθηκαν το 2009 και βρίσκονται υπό ναυπήγηση, οι συλλογές έχουν παραδοθεί, οπότε οι εκκλήσεις για… εμπάργκο είναι μάλλον για την “τιμή των όπλων”. Άμεση κινητοποίηση λοιπόν για να σταματήσει πιθανή παραγγελία των συλλογών μετατροπής των Αirbus A330 σε ιπτάμενα τάνκερ.

Με σωστή προετοιμασία από τα υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στην Airbus και στις κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Ισπανίας τις συνέπειες για την Ελλάδα από την πώληση των συλλογών μετατροπής των επιβατικών αεροσκαφών και να απαιτήσει να μην προχωρήσει σχετική σύμβαση με την Τουρκία.

Εάν η Ελλάδα κινηθεί τώρα και γρήγορα οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα μπορούν να προβάλουν την δικαιολογία ότι η σύμβαση έχει υπογραφεί όπως συνέβη με τα υποβρύχια και ότι υλοποιείται. Τουναντίον, θα κριθεί εάν θα δείξουν κατανόηση, συνεργασία και αλληλεγγύη σε έναν εταίρο Και όχι μόνον…

Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά και χώρες όπως η Γαλλία που είναι μέλος της κοινοπραξίας Airbus. Τα τουρκικά ιπτάμενα τάνκερ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση των σχεδίων της Τουρκίας στη Λιβύη και την Ανατ. Μεσόγειο, τα οποία πλήττουν ευθέως τα συμφέροντα της Γαλλίας, ενώ κάτι παρόμοιο ισχύει και για την Ιταλία.

Επομένως, εάν δεν θέλουμε να τρέχουμε ξανά την τελευταία στιγμή για να ακυρώσουμε ένα ευρωπαϊκό εξοπλιστικό συμβόλαιο της Τουρκίας χωρίς πιθανότητα επιτυχίας ας σπεύσουμε εγκαίρως αυτή τη φορά να οργανωθούμε και να προετοιμαστούμε για μια επιθετική εκστρατεία παρεμπόδισης ορισμένων κρίσιμων τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ας κινητοποιηθούμε προτού είναι για άλλη μια φορά αργά. Όχι κινήσεις για το θεαθήνα…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail