Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ: Η Τουρκία λειτουργεί ως hub του ISIS!

Freepen.gr - Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εξακολουθεί να βασίζεται σε "υλικοτεχνικούς κόμβους" εντός της Τουρκίας για τα οικονομικά του, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε έκθεση αυτό το μήνα.

Το ISIS "συχνά συγκέντρωνε και έστελνε κεφάλαια σε μεσάζοντες στην Τουρκία που διακινούν λαθραία τα μετρητά στη Συρία ή στέλνουν τα χρήματα σε hawala (ανεπίσημα συστήματα μεταφοράς χρημάτων) που λειτουργεί στο στρατόπεδο", ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών.

Η δέσμευση της Άγκυρας για την καταπολέμηση του ISIS υπήρξε σημείο συζήτησης εδώ και αρκετό καιρό. Ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για να καταπολεμήσει την απειλή που θέτει η ομάδα, πολλοί παρατηρητές διαφωνούν. "Το ISIS συνέχισε να χρησιμοποιεί επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών χρήματος, συμπεριλαμβανομένης της hawala, για να μεταφέρει κεφάλαια μέσα και έξω από το Ιράκ και τη Συρία, συχνά στηριζόμενη σε υλικοτεχνικούς κόμβους στην Τουρκία και σε άλλα οικονομικά κέντρα", ανέφερε η έκθεση στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση των οικονομικών του ISIS.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν επιδρομή στη βορειοδυτική επαρχία Idlib της Συρίας για να δολοφονήσουν τον ηγέτη του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi τον Οκτώβριο του 2019, ο νεοδιορισθείς συντονιστής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Brett McGurk έγραψε ένα op-ed για την Washington Post, επισημαίνοντας ότι το κρησφύγετο του al-Baghdadi ήταν κοντά σε μια μεγάλη τουρκική στρατιωτική θέση και ότι η Άγκυρα είχε "κάποιες εξηγήσεις να δώσει". Ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τους Κούρδους της Συρίας "για κάποια υποστήριξη που ήταν σε θέση να δώσουν" στην ίδια επιχείρηση.

Το ISIS "πιθανότατα έχει μέχρι και 100 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα σε ταμειακά αποθέματα διασκορπισμένα σε ολόκληρη την περιοχή", έγραψε ο Διευθυντής Ελέγχου Gregory Sullivan στην έκθεση του Treasury, που δημοσιεύθηκε στις. Ωστόσο, πρόσθεσε, η αμερικανική κυβέρνηση δε γνώριζε το ποσό των χρημάτων που διανέμονται.

Ο πρεσβευτής McGurk, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης τον Ιανουάριο του 2019, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην Άγκυρα, επειδή "το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που έρχεται να τροφοδοτήσει τη μηχανή του ISIS, ειλικρινά, ερχόταν πέρα από τα σύνορα από την Τουρκία στη Συρία ... ήταν πολύ απογοητευτικό γιατί η Τουρκία δεν έλαβε μεγάλη δράση στα σύνορα".

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι οι υποστηρικτές του ISIS χρησιμοποίησαν όλο και περισσότερο κρυπτοσυχνότητες, ενώ εξακολουθούσαν να βασίζονται σε "παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς κεφαλαίων στο Ιράκ και τη Συρία. Τα μέλη του ISIS στο Ιράκ μεταβίβασαν κεφάλαια σε μέλη του ISIS στη βορειοανατολική Συρία, μεταξύ άλλων σε εσωτερικά εκτοπισμένα στρατόπεδα, όπως το al-Hawl".

Η έκθεση υποβλήθηκε σε απάντηση σε έρευνες από τον επικεφαλής Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Ανέφερε ότι το ISIS συνέχισε να συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω εκβιασμών δικτύων λαθρεμπορίου πετρελαίου στην ανατολική Συρία, απαγωγών για λύτρα, στόχευσης μη στρατιωτικών επιχειρήσεων και πληθυσμών, λεηλασίας και ενδεχομένως λειτουργίας μπροστινών εταιρειών. Το ISIS συνέχισε επίσης να χρησιμοποιεί δίκτυα ταχυμεταφορών για να διακινεί λαθραία μετρητά μεταξύ Ιράκ και Συρίας, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail