Γιατί ο τελευταίος υπουργός άμυνας του Τραμπ αντιπαθούσε το F-35 και δεν ήταν ο μόνος

Freepen.gr - Ο τελευταίος από πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ που επικρίνουν το μεγαλύτερο πρόγραμμα όπλων στον κόσμο, ο τελευταίος κάτοχος της θέσης του Υπουργού Άμυνας υπό τον Πρόεδρο Donald Trump, Christopher C.Miller, δεν ήταν καθόλου θετικός για το stealth μαχητικό F-35. Ένας πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ο Miller διορίστηκε στη θέση του στις 9 Νοεμβρίου 2020 και δήλωσε σχετικά με το F-35 όπως αναφέρει το militarywatchmagazine.com:

"Θα ήθελα πολύ να είχα εμπλακεί στη διαδικασία απόκτησης και να προσπαθήσω... ξέρετε, να μιλήσω για το πρόβλημα. Ήθελα να το πάρω αυτό....F-35, είναι περίπτωση μελέτης (case study). Αν και, πρέπει να σας πω, χθες μιλούσαμε με κάποιον τύπο, κάποιον Αντισυνταγματάρχη, ή συνταγματάρχη, είπα  τι πετάς; Είπε F-35. Σα είναι ένα κομμάτι...και ήταν σαν...και γέλασε, και ήταν σαν;;; Όχι σοβαρά, πες μου γι 'αυτό,και αυτός ήταν...ένας τύπος των F-16. Το, F-35, είπε ... απίστευτο αεροσκάφος, δεν είμαι ... εγώ ... αυτή η επένδυση, για ... αυτή η ικανότητα, που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν, πρέπει να αποτρέψουμε, blah blah blah blah ... είμαστε πέμπτη γενιά; Ξέρετε...νομίζω ότι είναι ξεκαρδιστικό, ξέρετε, αυτή τη στιγμή, ξέρετε...λοιπόν πρέπει να επενδύσουμε στην έκτη γενιά, είναι σαν, έχουμε δημιουργήσει ένα τέρας, αλλά το ξέρετε αυτό. Το F-35 είναι ένα κομμάτι του…".

Ο Υπουργός Άμυνας δεν ολοκλήρωσε την πρόταση, (που δε βγάζει και ιδιαίτερο νόημα σε πολλά σημεία), τουλάχιστον σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή που δημοσιεύθηκε, αλλά εμφανίστηκε απογοητευμένος που τόσο πολύ επενδύθηκαν τόσα σε ένα μαχητικό που ήταν πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα, πολύ πάνω από τον προϋπολογισμό και αντιμετώπισε συνεχιζόμενα σοβαρά ζητήματα επιδόσεων όταν ένας πολύ ανώτερος μαχητής έκτης γενιάς ήταν ήδη πολύ υπό ανάπτυξη.

Το F-35 έχει επικριθεί από αρκετούς αξιωματούχους στο παρελθόν, με την αμφισβητήσιμη αξιοπιστία του, τις πολύ υψηλές απαιτήσεις συντήρησης και το υψηλό λειτουργικό κόστος να αποτελούν κοινούς στόχους για κριτική. Αν και δηλώθηκε combat ready το 2015 και στα τέλη του 2014 για την παραλλαγή F-35B που χρησιμοποιείται από το Αμερικανικό Ναυτικό Σώμα, το stealth μαχητικό είναι ακόμα πολύ μακριά από το να χαρακτηριστεί έτοιμο για μάχη υψηλής έντασης και δεν είναι πιθανό να είναι έτσι για πολλά χρόνια. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας John McCain αναφέρθηκε προηγουμένως στο F-35 ως "παράδειγμα εγχειριδίου" του χαλασμένου αμυντικού συστήματος εξοπλισμού της χώρας". Είχε δηλώσει περαιτέρω σε μια ενημέρωση προς τη Γερουσία: "το αρχείο επιδόσεων του προγράμματος F-35 ήταν τόσο σκάνδαλο όσο και τραγωδία σε σχέση με το κόστος, το χρονοδιάγραμμα και την απόδοση". Η υποαπόδοση της πλατφόρμας επικρίθηκε από ένα ευρύ φάσμα πηγών από στρατιωτικές δεξαμενές σκέψης όπως το NSN και η RAND Corporation, σε οργανισμούς όπως το έργο για την κυβερνητική εποπτεία (POGO)109 και άτομα όπως ο επικεφαλής ελεγκτής όπλων του Πενταγώνου Michael Gilmore και ο ναυτικός καπετάνιος Dan Grazier. Το ίδιο το Πεντάγωνο έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το F-35 έχει υποφέρει από κακή αξιοπιστία και ότι το υψηλό λειτουργικό κόστος του αεροσκάφους θα μπορούσε να το καταστήσει απρόσιτο στους αριθμούς που αρχικά προορίζονταν να αγοραστούν. Οι τεχνικές προκλήσεις έχουν επανειλημμένα καθυστερήσει τη χορήγηση έγκρισης από το Πεντάγωνο για μαζική παραγωγή του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail