Με την πρώτη τα drones της Τουρκίας κατέστειλαν και κατέστρεψαν τις ρωσικές αεράμυνες της Συρίας: εμπειρογνώμονας

Freepen.gr - Τα τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar TB-2 και Anka-S εκτελούσαν "καταστολή της αεροπορικής άμυνας του εχθρού (SEAD)" και "καταστροφή της αεροπορικής άμυνας του εχθρού (DEAD)" στη Συρία σε αποστολές που απαιτούν κανονικά F-16, αναφέρει το ινδικό defenseworld.net.

Το περιστατικό, που σηματοδοτεί την πρεμιέρα των drones για SEAD όσο και για DEAD, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Spring Shield – μια διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου 2020, από τον τουρκικό στρατό εναντίον του συριακού στρατού-σε αντίποινα για επίθεση που σκότωσε 33 Τούρκους στρατιώτες, δήλωσε ο Τούρκος αμυντικός αναλυτής Hakan Kılıç σε συνέντευξή του στην Daily Sabah. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που η Άγκυρα διοργάνωσε επιτυχημένο συντονισμό των μαχητικών αεροσκαφών, drones και των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (EW).

"Εάν τα τουρκικά F-16 δεν αναχαιτίζαν πολεμικά αεροσκάφη του Άσαντ με τους πυραύλους αέρος-αέρος πέραν της οπτικής εμβέλειας (BVRAAM) διεξάγοντας αποστολή πολεμικής αεροπορικής περιπολίας (CAP) κατά μήκος των συνόρων, τα τουρκικά UAVs Bayraktar TB-2 και Anka-S δεν θα ήταν σε θέση να λειτουργήσουν στην περιοχή", ανέφερε.

"Μέσω της συνεργασίας, αυτά τα δύο οπλισμένα UAV, που κατασκευάστηκαν από την Baykar Makina και την Turkish Aerospace Industries (TAI), πραγματοποίησαν μια πρώτη αποστολή στην ιστορία, με την υποστήριξη ηλεκτρονικών στοιχείων μπλοκαρίσματος. Εκτελούσαν αποστολές SEAD και DEAD που κανονικά απαιτούσαν F-16. Πολλά ρωσικά-κατασκευασμένα συριακά συστήματα πυραύλων αεροπορικής άμυνας καταστράφηκαν από τα drones με αυτόν τον τρόπο", εξήγησε ο Kılıç.

Ο Kılıç επεσήμανε επίσης ότι θα ήταν δύσκολο για τα αεροσκάφη να εκτελέσουν τις αποστολές χωρίς την υποστήριξη των F-16. "Εάν τα δύο συριακά su-24s και ένα πολεμικό αεροπλάνο L-39 που ήρθαν να κυνηγήσουν τα τουρκικά αεροσκάφη δεν είχαν καταστραφεί από τα F-16s μας, πώς θα προστατεύονταν τα UAV;". 

Τουρκικά αεροσκάφη παρασχέθηκαν επίσης στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν όταν ξέσπασε πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η αρμενική πλευρά λέγεται ότι έχασε όπλα αξίας 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 185+ αρμάτων μάχης κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών. "Εάν το Αζερμπαϊτζάν είχε χρησιμοποιήσει επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη αντί για TB-2s και (ισραηλινά) καμικάζι για να καταστρέψει τα αρμενικά συστήματα αεράμυνας και τα S-300, θα μπορούσε να έχει υποστεί πολλές απώλειες", σημείωσε ο εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα Bayraktar TB2 κατέστρεψε έναν αρμενικό βαλλιστικό πυραύλο Scud-B ενώ βρισκόταν στο όχημα εκτόξευσης (Τηλ.). "Είναι ο πρώτος εκτοξευτής βαλλιστικών πυραύλων που καταστράφηκε από UAV στην ιστορία του πολέμου", ισχυρίζεται.

Όταν ρωτήθηκε αν τα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη, ο Kılıç είπε: "Αν πολεμούσαμε έναν μακρύ πόλεμο με ένα κράτος, αντί για τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το PKK, τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν τα UAV άρχισαν να παράγονται μαζικά, τότε θα βλέπαμε λιγότερα drones και περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη να προστίθενται στην απογραφή των ενόπλων δυνάμεών μας.”

"Νομίζω ότι στο εγγύς μέλλον, τα UAV θα αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ τα καθήκοντα των επανδρωμένων συστημάτων θα επικεντρωθούν στη μεταφορά πυραύλων κρουζ, των βαρέων βομβαρδισμών και των αποστολών αέρος-αέρος", δήλωσε.προσθέτοντας ότι τα drones μπορούν να εκτελέσουν όλα τα καθήκοντα που εκτελούνται από μεγαλύτερα αεροσκάφη" όταν καθιερωθεί η υπεροχή του αέρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail