Πως η Τουρκία με τον κατάλληλο λομπίστα έσπασε το καναδέζικο εμπάργκο εξαγωγής όπλων για τα drones - Ricochet

Freepen.gr - Ο Καναδάς ανέστειλε τις άδειες εξαγωγής όπλων για ελεγχόμενα όπλα στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2019 μετά την εισβολή της τελευταίας σε τμήματα της βόρειας Συρίας. Πώς λοιπόν τα καναδικά εξαρτήματα ήρθαν να χρησιμοποιηθούν σε αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο με την Αρμενία τον Οκτώβριο του 2020;

Ο καναδικός ιστότοπος ειδήσεων Ricochet πραγματοποίησε πρόσφατα έρευνα για να βρει τι συνδέει την τουρκική εταιρεία κατασκευής drones, Baykar με μια απόφαση για τη χορήγηση εξαίρεσης στο εμπάργκο όπλων του Καναδά στην Τουρκία. Η εξαίρεση αυτή χορηγήθηκε τον Απρίλιο, "τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τρουντό συζήτησε το θέμα σε τηλεφωνική κλήση με τον πρόεδρο της Τουρκίας", σύμφωνα με τη Ricochet. Ένα μήνα αργότερα, η καναδική εταιρεία L3Harris Wescam άρχισε να εξάγει συστήματα επιτήρησης και στόχευσης που χρησιμοποιούνται στα drones της Baykar.

Λίγο μετά την εξαγωγή της τεχνολογίας drone από τον Καναδά, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αγοράσει τα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Baykar. Τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε ότι είχαν εντοπιστεί συστήματα της L3Harris Wescam σε ένα καταρριφθέν Bayraktar. Σύμφωνα με μια αναφορά, τα εξαρτήματα κατασκευάστηκαν τον Ιούνιο του 2020.

Η Ricochet ανακάλυψε ότι η Baykar προσέλαβε το λομπίστα Ken Mackay ο οποίος συναντήθηκε με τον ανώτερο Καναδικό δημόσιο υπάλληλο Philip Jennings σχετικά με "πολιτικές που σχετίζονται με την εξαγωγή του Καναδά στρατιωτικών προϊόντων στην Τουρκία". Σύμφωνα με τη Ricochet, ο Jennings αναφέρεται απευθείας στον ανώτερο δημόσιο υπάλληλο του Καναδά και παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Το γραφείο του Συμβουλίου της καναδικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Baykar είχε ζητήσει συνάντηση μαζί τους.

Ο Mackay έχει καλές διασυνδέσεις με τη βιομηχανία όπλων και υπήρξε συχνός δωρητής στο κυβερνόν Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά. Η Ricochet δήλωσε ότι "αυτές οι δωρεές έχουν αυξηθεί ακόμη και στο Κοινοβούλιο στο παρελθόν, με έναν βουλευτή να τον αποκαλεί ως "έναν λομπίστα που έχει δωρίσει χιλιάδες δολάρια στο Φιλελεύθερο Κόμμα" με "ένα φαινομενικό ρεκόρ" για τη λήψη επιχορηγήσεων για τους πελάτες του στον τομέα της άμυνας και της τεχνολογίας".

Όταν ρωτήθηκε για το γιατί έγινε η εξαίρεση στο εμπάργκο όπλων, "η κυβέρνηση απέφυγε να εξηγήσει πώς προέκυψε η απαλλαγή". Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Καναδά ενέκρινε πρόσφατα μια αντιπολιτευτική κίνηση που καλεί την κυβέρνηση "να προσκομίσει όλα τα έγγραφα, τις σημειώσεις ενημέρωσης, τα μνημόνια και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ [του Υπουργείου Εξωτερικών] και του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών, του Γραφείου του Ιδιωτικού Συμβουλίου και του Γραφείου του πρωθυπουργού" σχετικά με την εξαγωγή καναδικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την Ricochet, "η προθεσμία για την παράδοση αυτών των εγγράφων στο Κοινοβούλιο ήταν στο τέλος του έτους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail