Το Déjà vu των RAFALE: Το Γαλλικό μαχητικό φτάνει στην Ελλάδα λίγο πριν την πλήρη ένταξή του στην Πολεμική Αεροπορία

File Photo: Ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης πρόσφατα αξιολόγησε στον αέρα το διθέσιο Rafale. Φωτογραφία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Την ώρα που τα RAFALE, η FOS, και τα όπλα τους έχουν περάσει την πόρτα του Ελληνικού Κοινοβουλίου μέσα από το νόμο πλαίσιο, το αεροπορικό Επιτελείο ήδη επεξεργάζεται τον σχεδιασμό με τον οποίο θα επιτευχθεί και η περαιτέρω αύξηση των οπλικών φορτίων που χρησιμοποιεί το Γαλλικό αεροσκάφος για αποστολές αέρος- αέρος και αέρος εδάφους.

Από: hellasjournal.com

Την Τρίτη και Τετάρτη θα συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή τα προαναφερθέντα προγράμματα και υποπρογράμματα, ενώ την Πέμπτη ψηφίζονται στην ολομέλεια του κοινοβουλίου,

  • Ωστόσο, έχει γίνει γνωστό από στρατιωτικές πηγές, ότι κάθε RAFALE που θα ναι βαμμένο στα Ελληνικά χρώματα και θα τροχοδρομεί στον διάδρομο προσγείωσης της Τανάγρας, ήδη θα χει ολοκληρωμένη τη διαδικασία παραλαβής των οπλικών συστημάτων του και θα είναι άμεσα διαθέσιμο για οποιαδήποτε αεροπορική επιχείρηση, αν αυτό απαιτηθεί βεβαίως.

Η συμπλήρωση των αποθεμάτων σε οπλικό φορτίο αυξάνει τον όγκο πυρός και δημιουργεί μεγαλύτερη ευχέρεια χρήσης των βλημάτων Meteor (λόγω υψηλού κόστους είναι λογικό ότι θα χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένους στόχους υψηλής αξίας), συμπληρώνοντας με το βλήμα MICA IR το οποίο είναι η σπονδυλική στήλη του Γαλλικού μαχητικού στον εναέριο αγώνα.

Άλλωστε στην επερχόμενη «Επιχείρηση Σκύρος», ανάμεσα στα μαχητικά της Armee de l’ Air με τα Μπλε φτερά, θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, τα Ελληνικά «γεράκια» να δουν από τη θέση του συγκυβερνήτη των RAFALE τις επιχειρησιακές δυνατότητες του νέου όπλου της HAF, στο πλαίσιο των μικτών επιχειρήσεων με τα Ελληνικά μαχητικά.

  • Το Déjà vu

Αυτή όμως δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες αεροπόροι έχουν λάβει «γεύση» του Γαλλικού μαχητικού 4,5 γενιάς.

Εκτός από τις πρόσφατες εναέριες συνεργασίες μαχητικών της ΠΑ με τα RAFALE του Marine Nationale και της Armee de l’ Air, οι οποίες συνοψίζονται στην άσκηση «Ευνομία» που έγινε στην Κύπρο, μεσούσης της Ελληνοτουρκικής κρίσης, αλλά κι όταν το αεροπλανοφόρο Σαρλς Ντε Γκολ βρέθηκε νότια από την Κρήτη και τα ναυτικά RAFALE πέταξαν φτερό με φτερό με Ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5· Έλληνες πιλότοι είχαν κάτσει στο cockpit του διθέσιου RAFALE, περίπου πριν από 12 χρόνια, τότε δηλαδή που η Γαλλία είχε προτείνει και πάλι στην Ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην αγορά των μαχητικών RAFALE.

Η τότε διμερής άσκηση είχε γίνει τον Μάϊο του 2008 και είχε μάλιστα και την ιδιαίτερα σημειολογική  ονομασία «Aegean Gust». Τότε πέντε συνολικά RAFALE που επέστρεφαν από επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν είχαν προσγειωθεί στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Κάτω από το βουνό των Θεών του Ολύμπου ο Ξένιος Ζεύς φιλοξένησε με τον καλύτερο τρόπο ιπταμένους και μηχανικούς της Γαλλικής Αεροπορίας στην 337 Μοίρα «Φάντασμα», που είναι εξοπλισμένη με τα F-16 Block 52 plus, τα οποία εν έτει 2020 προορίζονται κι αυτά να μετατραπούν σε Viper.

Τα «γεράκια» της Λάρισας είχαν την ευκαιρία να πάρουν γεύση από το Γαλλικό αεροσκάφος, πετώντας από την πίσω θέση του RAFALE, έχοντας τη δυνατότητα ν’ αντιληφθούν τις «αρετές» που προσφέρει το μαχητικό 4,5 γενιάς.

  • Από το 2008 στο 2021…

Εκείνα που είχαν ξεχωρίσει οι Έλληνες ιπτάμενοι ήταν η τεχνολογική διάταξη του πλήρως ψηφιακού θαλάμου διακυβέρνησης με σχεδόν πλήρη απουσία αναλογικών οργάνων και η πλήρη διασύνδεση όλων των αισθητήρων του αεροσκάφους (σ.σ. κάτι που προσφέρει πλήρη εικόνα της τακτικής κατάστασης και δεδομένα ιχνηλάτησης στόχων σε αέρα, ξηρά και θάλασσα) .

Ιδιαίτερη εντύπωση τότε είχε κάνει στους ιπταμένους της ΠΑ το ηλεκτροπτικό σύστημα των RAFALE το οποίο δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις ακόμη κι αν το ραντάρ του αεροσκάφους είναι κλειστό.

  • Η δυνατότητα «σιωπηλών αναχαιτίσεων» θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη για τα εχθρικά αεροσκάφη. Ακόμη πιο θετικές εντυπώσεις είχε δώσει η ευελιξία του μαχητικού σε όλο το φάσμα του φακέλου πτήσης, ενώ είχαν γίνει και αερομαχίες με τους έμπειρους- κατά γενική Νατοϊκή και όχι μόνο ομολογία- Έλληνες ιπταμένους με τ’ αεροσκάφη της 337 Μοίρας.

Η ολοκλήρωση της συνεργασίας έμεινε ως «ιστορική» διότι πρόσφερε χρήσιμες εντυπώσεις στα δυο στρατόπεδα ενώ επηρέασε οπωσδήποτε την εξέλιξη που αφορούσε την απόφαση του αεροπορικού επιτελείου για το νέο μαχητικό αεροσκάφος της ΠΑ, που είχε φέρει το RAFALE πρώτο στη λίστα των προτιμήσεων.

Η εβδομάδα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τα RAFALE, μιας και περνούν από τη Βουλή και μέσα στην αρμόδια επιτροπή. Οι πάντες γνωρίζουν το πόσο αναγκαία είναι η επαύξηση της αμυντικής ισχύος της χώρας καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα με την Ελληνοτουρκική κρίση φάνηκε η αξία των Ενόπλων Δυνάμεων ως το μακρύ δόρυ της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, απέναντι σε μια Τουρκία που γιγαντώνει τις προκλήσεις και δεν παύει να έχει αξιώσεις για ζωτικά σημεία της Ελληνικής επικράτειας, όπως τα νησιά στο αν. Αιγαίο.

12 χρόνια μετά από εκείνες τις αναφορές των ιπταμένων που υπήρχαν στο ΓΕΑ, έμελλε ο εξελιγμένος τύπος του RAFALE, το F3R, ν’ αποτελεί την αεροπορική πλατφόρμα με τα όπλα στρατηγικής κρούσης, η οποία αλλάζει δραματικά το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος στον ουρανό του Αιγαίου, υπέρ της Ελλάδας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail