Η Κίνα χρησιμοποιεί τον Covid για να ξεπεράσει την οικονομία της Αμερικής

Justin Τallis/ΑFΡ
Το κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι, λόγω της ανώτερης ανταπόκρισης της Κίνας στο COVID-19, η κινεζική οικονομία θα γίνει η μεγαλύτερη στον κόσμο μέχρι το 2028, πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως.   

gatestoneinstitute.org - Gordon G. Chang / Παρουσίαση Freepen.gr

"Για κάποιο χρονικό διάστημα, ένα κυρίαρχο θέμα της παγκόσμιας οικονομίας ήταν ο οικονομικός και ήπιας ισχύος αγώνας εξουσίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας", γράφει το κέντρο σε έκθεση της 26ης Δεκεμβρίου. "Η πανδημία COVID-19 και το αντίστοιχο οικονομικό φαινόμενο έχουν σίγουρα ανατρέψει αυτή την αντιπαλότητα υπέρ της Κίνας".

Όχι, δεν έχει. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο φαίνεται να είναι αλήθεια. Η πρόβλεψη του Κέντρου, η οποία μιμείται μία από τις αφηγήσεις του Πεκίνου, είναι κάτι περισσότερο από πρόωρο. Βασίζεται σε ριζικά λανθασμένες υποθέσεις.

Η οικονομία της Κίνας είναι χειρότερη από ό,τι φαίνεται και τα εμβόλια της, που απαιτούνται για μια πλήρη ανάκαμψη, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, πολύ πίσω από την Αμερική. Εν τω μεταξύ, η απάντηση του Πεκίνου στον κοροναϊό, που περιλαμβάνει την κηλίδωση της Αμερικής, έχει ως αποτέλεσμα η Κίνα να χάσει φίλους παγκοσμίως.

Το CEBR, όπως είναι γνωστό το κέντρο, πιστεύει ότι θα υπάρξει "ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία το 2021" στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί με ετήσια αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος περίπου 1,9% από το 2022 έως το 2024. Η ετήσια ανάπτυξη των ΗΠΑ θα μειωθεί στη συνέχεια στο 1,6% τα επόμενα χρόνια.

Η ανάκαμψη της Κίνας, σύμφωνα με το CEBR, θα είναι πολύ πιο ισχυρή. Η χώρα θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 5.7% κάθε χρόνο μέχρι το 2025. Ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σε ένα ακόμα υγιές 4,5% από το 2026-2030.

Τα στοιχεία του CEBR δεν είναι εκτός του mainstream. Για παράδειγμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά μια ανάπτυξη 8,2% το επόμενο έτος. Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει αύξηση για το 2021 στο 7, 9%.

Αυτοί οι αριθμοί, ωστόσο, φαίνονται ευρέως αισιόδοξοι. Τα κυβερνητικά κίνητρα τροφοδοτούν μεγάλο μέρος της τρέχουσας ανάπτυξης, όπως και οι καθαρές εξαγωγές. Ωστόσο, η τρέχουσα "πλημμύρα των χρεοκοπιών" στην Κίνα δείχνει ευρεία αδυναμία. Ως εκ τούτου, το ξεφάντωμα δαπανών του Πεκίνου δεν είναι βιώσιμο, ακόμη και με τη βοήθεια ξένων επενδύσεων.

Το βιώσιμο τμήμα της οικονομίας — η κατανάλωση — δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρό όσο διαφημίζεται, αλλά τώρα είναι πολύ ασθενέστερο λόγω της ασθένειας. Ακόμη και οι επίσημοι αριθμοί ζωγραφίζουν μια φοβερή εικόνα. Οι λιανικές πωλήσεις, ένας καλός πληρεξούσιος για την εσωτερική καταναλωτική ζήτηση, μειώθηκαν κατά 4,8% κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του τρέχοντος έτους κατά την ίδια περίοδο το 2019. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Bellwether έπεσαν κατά 2,9% για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το Νοέμβριο μειώθηκε κατά 0,5%.

Το China Beige Book, που μόλις κυκλοφόρησε, μια ευρέως ακολουθούμενη ιδιωτική έρευνα, δείχνει έντονες πτώσεις στην αύξηση των πωλήσεων στους υποτομείς ειδών πολυτελείας, τροφίμων και ενδυμάτων το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο. Τα ταξίδια δεν είδαν καμία ανάπτυξη σε όλα, και η φιλοξενία επίσης. Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει ότι η επιχειρηματική κοινότητα έχει μια γενικά κακή προοπτική για την κινεζική οικονομία στο σύνολό της, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις ηλιόλουστες προβλέψεις για το 2021.

Κινέζοι αξιωματούχοι λένε ότι η ζωή έχει επανέλθει στο φυσιολογικό στην Κίνα, αλλά αυτό είναι απίθανο. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης γιόρτασαν τα πλήθη στην κάποτε πληγείσα Wuhan και σημείωσαν ότι ήταν η πιο επισκέψιμη πόλη κατά τη διάρκεια των διακοπών της Χρυσής εβδομάδας στις αρχές Οκτωβρίου. Ωστόσο, η Wuhan ανέφερε ότι τα έσοδα από τις διακοπές μειώθηκαν περίπου κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, παρόλο που οι διακοπές ήταν μία ημέρα μεγαλύτερες φέτος από ό,τι το 2019, οι τουριστικές δαπάνες σε εθνικό επίπεδο μειώθηκαν κατά 30%.

Τελικά, η οικονομία θα ανακάμψει μόνο όταν η Κίνα θα έχει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο. Αν και οι Κινέζοι είχαν από μήνες ένα προβάδισμα, είναι πολύ πίσω από την Αμερική. Οι ΗΠΑ έχουν τώρα δύο εμβόλια που έχουν λάβει τελική έγκριση από το FDA — το Pfizer-BioNTech one και το Moderna — και τα δύο έχουν ποσοστά αποτελεσματικότητας πάνω από 90%. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι στο δρόμο.

Τα εμβόλια της Κίνας-του Sinovac και του Sinopharm-δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις δοκιμές Φάσης 3 και το Πεκίνο έχει καθυστερήσει να απελευθερώσει δεδομένα. Είναι ενδιαφέρον ότι η Κίνα δοκιμάζει τα εμβόλια κυρίως σε άλλες χώρες, όπως το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Βραζιλία, την Τουρκία, την Ινδονησία και τη Χιλή. Μυστηριωδώς, οι διάφορες δοκιμές δε διεξάγονται με τα ίδια πρωτόκολλα.

Το Πεκίνο λέει ότι οι άνθρωποι αποδέχονται τα δύο εμβόλιά του, τα οποία χορηγούνται σε δεκάδες εκατομμύρια, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή. Στο Χονγκ Κονγκ, ένα ξεχωριστά διοικούμενο τμήμα της Κίνας, οι κάτοικοι έχουν μια επιλογή και ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί από αυτούς απορρίπτουν τον εμβολιασμό επειδή δεν θέλουν τους Κινέζους.

Σήμερα, υπάρχουν εστίες κορωνοϊού γύρω από την Κίνα — η τελευταία είναι στο Πεκίνο — και η κεντρική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει lockdowns, μαζικά τεστς και εντοπισμό επαφών. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες.

Γιατί; Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι απολύτως αποφασισμένο να ελέγχει τις πληροφορίες. Στις 26 Ιανουαρίου του 2020, ανακοίνωσε την Κεντρική ηγετική μικρή ομάδα για εργασία για την αντιμετώπιση της Νέας επιδημίας μόλυνσης από κοροναϊό, της ομάδας εργασίας της Κίνας.

Υπήρχε μόνο ένας υπάλληλος δημόσιας υγείας στο αρχικό ρόστερ εννέα ατόμων, το οποίο ήταν γεμάτο με πολιτικά στελέχη, τύπους ασφαλείας και αξιωματούχους προπαγάνδας. Ο Τσάρος προπαγάνδας του κόμματος, Γουάνγκ Χάνινγκ, ονομάστηκε αντιπρόεδρος. Ως εκ τούτου, η υποστήριξη της αφήγησης του κόμματος ήταν ο πρωταρχικός στόχος της Κυβερνητικής Οργάνωσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι πληροφορίες που προέρχονται από την Κίνα σχετικά με την ασθένεια είναι ύποπτες.

"Η αφήγηση του Πεκίνου μεταλλάσσεται ταχύτερα από τον ίδιο τον ιό", δήλωσε στο Gatestone η Claudia Rosett, συνεργάτης εξωτερικής πολιτικής του ανεξάρτητου Φόρουμ Γυναικών.

Αρχικά, Κινέζοι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι η ασθένεια ξεκίνησε στην Κίνα, αλλά από τότε έχουν αναπτύξει διάφορες θεωρίες, όπως ότι προέρχεται από την Ιταλία, την Ισπανία, την Ινδία ή τη συσκευασία κατεψυγμένων τροφίμων. Τον Μάρτιο, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο ασθενής μηδέν ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπονοούσε ότι ο αμερικανικός στρατός μετέφερε τον κορωνοϊό στη Wuhan.

Αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν παράλογοι, αλλά σχεδόν τίποτα δεν είναι υπερβολικά γελοίο για τους Κινέζους αξιωματούχους αυτές τις μέρες. Όπως λέει η Rosett "σε κάποιο στάδιο, θα διαβάζουμε στον τύπο του Κομμουνιστικού Κόμματος ότι ο ιός μαγειρεύτηκε στις κουζίνες και αποθηκεύτηκε στους καταψύκτες του Mar-a-Lago και μόνο λόγω της εξαιρετικής αποφασιστικότητας του Xi Jinping δεν το έπιασε το 2017 από το κέικ σοκολάτας".

Η Rosett  εκφράζει ένα συναίσθημα που αντηχεί σχεδόν παντού. Όπως ανέφερε η Wall Street Journal στις 28 Δεκεμβρίου, η Κίνα χάνει γρήγορα την υποστήριξη σε πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβω γιατί. Ο Κινέζος κυβερνήτης Xi Jinping σκόπιμα εξάπλωσε τον ιό πέρα από τα σύνορα της Κίνας — με ψέματα για τη μεταδοτικότητα της νόσου και, ενώ κλείδωνε τη Wuhan, αν'αγκαζε τις χώρες να δεχθούν αφίξεις από την Κίνα — και άλλοι αρχίζουν τώρα να κατανοούν την κακία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Επιπλέον, μαθαίνουν για τη φλεβικότητά του. Για παράδειγμα, η Κίνα αυτή την άνοιξη πώλησε στην Ιταλία ιατρικά προστατευτικά εργαλεία που οι Ιταλοί είχαν δωρίσει στο Πεκίνο λίγες εβδομάδες νωρίτερα. "Οι ξένοι ηγέτες αναφέρουν καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Xi Jinping χειρίστηκε αρχικά το Covid-19", ανέφερε το περιοδικό.

Το Πεκίνο δεν έχει μάθει από λάθη φέτος, και αυτές τις μέρες, οι εξωφρενικές δηλώσεις είναι προφανώς στη μόδα. Τους τελευταίους μήνες, εργάζεται υπερωρίες για να μειώσει τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ακόμη και στις 28 Δεκεμβρίου ότι η" διαταραχή "στην Αμερική αυτή τη στιγμή ήταν χειρότερη από οποιαδήποτε στιγμή" από την ίδρυση των ΗΠΑ το 1776."Η Αμερική, αναφέρουν οι κομματικοί Global Times στον τίτλο τους είναι "μη αναγνωρίσιμη στον κόσμο το 2020".

Εν ολίγοις, το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών έχασε την πραγματική ιστορία της αντίδρασης της Κίνας στον κορωνοϊό. Το Πεκίνο μπορεί να έχει αποκομίσει προσωρινά κέρδη αμέσως μετά την ασθένεια, αλλά πιο σημαντικά έχει, μέσω κακοήθων και αρπακτικών ενεργειών, χάσει σχεδόν παντού. Η Κίνα, για μια διαρκή οικονομική ανάκαμψη, χρειάζεται αυτή τη στήριξη.

"Το ΑΕΠ της Κίνας θα ξεπεράσει αυτό των ΗΠΑ αργά ή γρήγορα", έγραψαν οι Global Times στις 27 Δεκεμβρίου σε άλλο άρθρο, με τίτλο " Το να ξεπερνά η Κίνα τις ΗΠΑ το 2028 είναι ισχός έπαινος".

Θα προσπεράσει την Αμερική; Όχι, δεν πρόκειται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail