Δεν αρέσει στην Τουρκία η ισχυροποίηση της άμυνας της Ελλάδας: Το Casus Belli και τα “βαρίδια” στις διερευνητικές

Στοιχείο Ειδικών Επιχειρήσεων στην ακριτική Μεγίστη, που ενισχύει την υπάρχουσα δύναμη Εθνοφυλακής που εδρεύει στο νησί. Πηγή: Hellasjournal
Η πρόσφατη επαναφορά του Casus Belli από τον κο. Τσαβούσογλου δεικνύει από τη μια πλευρά το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας κι από την άλλη αυξάνει τα ούτως ή αλλιώς ενεργοποιημένα αντανακλαστικά του Ελληνικού Επιτελείου.

Από: hellasjournal.com

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την ώρα που ταξιδεύει αναζητώντας την εύνοια της Ευρώπης, καθώς το Μάρτιο το Συμβούλιο δεν αποκλείεται να συζητήσει και για μέτρα κατά της Τουρκίας, την ίδια στιγμή δεν σταματά να δυναμιτίζει το κλίμα λίγα μόλις 24ωρα από την έναρξη του διερευνητικού διαλόγου.

Μάλιστα ο κος. Τσαβούσογλου επανέφερε ξανά όλη την ατζέντα των αξιώσεων που επιχειρεί να επιβάλει η Άγκυρα στον επερχόμενο διάλογο.

Η πρακτική αυτή, όπως παρατηρούν στο Επιτελείο έχει διπλό πρόσημο διότι από τη μια πλευρά ο έχων τα ηνία της διπλωματίας της Τουρκίας πετά από τώρα την μπάλα στην εξέδρα ώστε στη συνέχεια να κατηγορήσει την Αθήνα ότι δεν προσέρχεται σ’ έναν «ανοιχτό» διάλογο κι από την άλλη να διαμορφώσει την αφορμή που θέλει η γείτονα ώστε να έρθουν και πάλι οι δύο χώρες σε καταστάσεις που έζησαν προ έξι μηνών.

  • Ήδη τα πρώτα απτά δείγματα η Τουρκία έσπευσε να τα δώσει την εβδομάδα που πέρασε, καθώς οι πρώτες 6 υπερπτήσεις του 2021 είναι πλέον γεγονός και έχουν καταγραφεί, όπως και οι πρώτες ιδιαίτερα σκληρές αερομαχίες. Μάλιστα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι Τούρκοι αεροπόροι που έλαβαν εντολή να παραβιάσουν το FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο δεν στάθηκαν τυχεροί απέναντι στους διώκτες τους, καθώς τα Ελληνικά «γεράκια» που βρίσκονταν σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής, ήταν ιδιαίτερα έμπειροι ιπτάμενοι, με εκατοντάδες ώρες αναχαιτίσεων στο ενεργητικό τους.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό το «δείγμα» για τους στρατιωτικούς που έως σήμερα, αναλύοντας την γείτονα έχουν δικαιωθεί σε απόλυτο βαθμό.

 

Τα “βαρίδια” του διερευνητικού διαλόγου… 

Ο διερευνητικός διάλογος έχει πολλά «βαρίδια» καθαρά σε επιχειρησιακό επίπεδο καθώς οι Τούρκοι εκτός των παραβιάσεων, της μη αναγνώρισης του Δικαίου της θάλασσας, εκείνο που κάνουν όλα τα τελευταία χρόνια είναι να έχουν επεκτατικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα. Και νησιά έχει γράψει ο Τουρκικός τύπος ότι έχουν καταλάβει οι Έλληνες και πάνω σε αυτά κατοικούν και στρατιώτες. Με αυτό το τέχνασμα είχε επαναφέρει και πάλι η γείτονα την αξίωση της αποστρατιωτικοποίησης.

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο Τούρκος ΥΠΕΞ από τις Βρυξέλλες μίλησε και πάλι για το Αιγαίο, για ασκήσεις που κάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή ο κος. Τσαβούσογλου ομιλεί για τον ζωτικό χώρο ασκήσεων της Ελληνικής άμυνας.

Απέναντι σε τέτοιου είδους αιτιάσεις το Ελληνικό Επιτελείο απαντά μόνο με σκληρή δουλειά, με ασκήσεις που περνούν ιδιαίτερα σημαντικά μηνύματα, είτε Εθνικών ασκήσεων, είτε συμμαχικών αλλά και με έργα αποτροπής που από πέρσι τον Φεβρουάριο έως τώρα δεν έχουν σταματήσει.

  • Η αποστροφή στον λόγο του Τούρκου ΥΠΕΞ περί των notam που εκδίδει η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη και αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για ασκήσεις, δεν αποκλείουν ανώτατες πηγές να έχει να κάνει και με την επερχόμενη άσκηση ανάμεσα στα Μπλε Φτερά και τα RAFALE της Armee de L’ Air σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Άλλωστε τα μηνύματα που λαμβάνει η γείτονα για τις συμμαχίες που αναπτύσσει η Ελλάδα- εκτός των παραδοσιακών συμμάχων- της δείχνουν ότι το Ελληνικό Επιτελείο εργάζεται ιδιαίτερα ώστε να χτίσει ένα ασφαλές περιβάλλον, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες της περιοχής.

Και φυσικά η Τουρκία δεν παραβλέπει ότι τα αιτήματα του Ελληνικού Επιτελείου προς την κυβέρνηση, υλοποιούνται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς γεγονός που δεν αρέσει στην Τουρκία μιας και με την ισχυροποίηση της Ελληνικής άμυνας, η πολιτική των κανονιοφόρων που ασπάζεται η Τουρκία, δεν είναι εύκολο να περάσει.

Τα RAFALE που βάζουν φουλ τον «ΑΒ» από τη Δευτέρα που μπαίνουν οι υπογραφές, τα F-16 Viper, η απόφαση για τις νέες φρεγάτες και η ισχυροποίηση του Στρατού Ξηράς με πολλά προγράμματα «έκπληξη» δεν είναι ένα σπριντ εξοπλισμών αλλά το επόμενο ισχυρό βήμα των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στη γιγάντωση των προκλήσεων από την Τουρκία…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail