Βιάζεται για διερευνητικές με την Τουρκία ο Μητσοτάκης κι ας εμβόλισε σκάφος μας: "Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες!"

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας António Costa κατά την κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή τους στη Λισαβόνα: «Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όταν οριστικοποιηθεί η σχετική ημερομηνία ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έχει δώσει το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που δεν είναι άλλες από το να συνεχίσουμε ουσιαστικά εκεί που σταματήσαμε τον Μάρτιο του 2016, να κάνουμε δηλαδή ελπίζω πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο.

Πληροφορήθηκα και εγώ τις δηλώσεις του κυρίου Cavusoglu όσο συνομιλούσα με τον φίλο Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας.

Κοιτάξτε, η διαδικασία εδώ είναι αρκετά απλή από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση. Εξ όσων γνωρίζω οι γενικοί γραμματείς των Υπουργείων Εξωτερικών έρχονται σε μια επικοινωνία, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια αυτή ανακοινώνεται από κοινού από τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών. Εξ όσων γνωρίζω αυτό ακόμα δεν έχει γίνει, όταν με το καλό γίνει θα μπορούμε και εμείς να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία εκφράζει δια του Υπουργού Εξωτερικών τη βούληση να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές.

Από εκεί και πέρα θα είναι ένα σίγουρα θετικό πρώτο βήμα. Από την άλλη θέλω να επαναλάβω αυτό το οποίο έχει τονίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά την τελευταία μας συνεδρίαση ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια. Και νομίζω ότι αυτό είναι τελικά αυτό το οποίο θα κριθεί και από την έκθεση του κυρίου Borrell η οποία θα μας παρουσιαστεί τον Μάρτιο».

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί τέτοια σπουδή και βιάσυνη; Και διάλογο με ποια Τουρκία; Αυτή που μόλις πριν λίγα 24ωρα εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού στα Ιμια; Εκείνη του δειλού πραξικοπηματία Ακάρ που μας απείλησε για πολλοστή φορά πριν λίγες ημέρες; Διάλογο πάνω στα όσα δικαιούται η χώρα; Με ποιους;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail