Οι ΗΠΑ απειλούν με οικονομικό πόλεμο την Ινδία για αμυντικούς δεσμούς με τη Ρωσία

Freepen.gr - Ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δεσμευθεί ότι η χώρα δε θα δεχτεί εξαναγκασμό από απειλές οικονομικού πολέμου που έγιναν μονομερώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ουάσινγκτον να εκφράζει επανειλημμένα την προθυμία να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στο κράτος της Νότιας Ασίας, εκτός αν εγκαταλείψει μια συμφωνία για την αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας για να αγοράσει πιθανώς μια δυτική εναλλακτική λύση, αναφέρει το militarywatchmagazine.com.

Οι εντάσεις μεταξύ Δελχί και Ουάσινγκτον αυξήθηκαν μετά την υπογραφή σύμβασης ύψους 5.43 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο του 2018 για την αγορά πέντε μονάδων ρωσικών συστημάτων πυραύλων αεράμυνας S-400, το τελευταίο από τα οποία θα παραδοθεί στην Ινδία το 2025. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεδίωξαν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς των δυτικής κατασκευής όπλων και να αποκλείσουν τη Ρωσία από τις διεθνείς αγορές όπλων απειλώντας δυνητικούς πελάτες για ρωσικά οπλικά συστήματα υψηλού επιπέδου με κυρώσεις. Άλλες χώρες που απειλούνται με τέτοιο τρόπο περιλαμβάνουν την Ινδονησία, την Κίνα, την Αίγυπτο και την Τουρκία μεταξύ πολλών άλλων. Η Ινδία συνέχισε απτόητη, και μια εβδομάδα μετά ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Δελχί Kenneth Juster επανέλαβε την απειλή των κυρώσεων με το ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει πως η χώρα έχει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που κατευθύνει τις αγορές της άμυνας σύμφωνα με τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας, και δεν θα αναγκαστεί να συρθεί στην αμερικανική γραμμή.

Η Ινδία θα αποστείλει 100 αξιωματικούς και αεροπόρους στη Ρωσία για εκπαίδευση και συντήρηση του S-400 αργότερα τον Ιανουάριο, με εκατοντάδες περισσότερους να αναμένεται να ακολουθήσουν καθώς η χώρα αγοράζει περισσότερα από τα προηγμένα συστήματα πυραύλων από οποιονδήποτε άλλο πελάτη. Η πρώτη μονάδα S-400 έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022, σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας της Ινδίας, με την πρώτη δόση των 800 εκατομμυρίων δολαρίων για τα πυραυλικά συστήματα να έχει καταβληθεί στη Ρωσία το 2019. 

Το S-400 και το περισσότερο κινητό ομόλογό του S-300V4 θεωρούνται τα πιο ικανά συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας στον κόσμο και είναι βραβευμένα για τις εξαιρετικά ισχυρές σουίτες αισθητήρων, την ευελιξία τους και τα τρομερά αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου. Το σύστημα πυραύλων έχει μέγιστο εύρος εμπλοκής 400 χιλιομέτρων, είναι κατάλληλο για την εξουδετέρωση υπερηχητικών στόχων και θα παράσχει στην Ινδία ένα βιώσιμο μέσο αντιμετώπισης των αεροσκαφών στελθ που αναπτύσσονται σε ταχέως αναπτυσσόμενους αριθμούς από τη γειτονική Κίνα. Το ινδικό Υπουργείο Άμυνας φέρεται να εξετάζει περαιτέρω αγορές ρωσικών εξοπλισμών υψηλού επιπέδου, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αμερικανικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών στελθ Su-57, των μαχητικών μεσαίου βάρους MiG-35 και των βαριών αρμάτων μάχης T-14.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail