Νέα Ν.Δ. θέλει ο Μητσοτάκης

Το τέλος της Ν.Δ. όπως τη γνωρίζουμε βλέπουν πολλά στελέχη της καθώς, όπως λένε, μέσω των εξελίξεων στα εθνικά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να φτιάξει τη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα και να δώσει στο κόμμα το δικό του στίγμα.

Από: topontiki.gr - ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΝAΣΣΟΥ

Αυτό δηλαδή που δεν κατάφερε να κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990-1992, καθώς τότε οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές και η εκπροσώπηση της ομάδας Καραμανλή πολύ μεγαλύτερη, θα το κάνει σήμερα ο γιος του, ο οποίος κρίνει ότι μπορεί καθώς έχουν... ωριμάσει οι συνθήκες.

Κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. λένε ότι ο πρωθυπουργός θέλει να στήσει κάλπες μέσα στη χρονιά επειδή θέλει αφενός να κάψει την απλή αναλογική, αφετέρου να φτιάξει τη δική του Κ.Ο. με στελέχη με τα οποία θα έχει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό κοινές απόψεις για την οικονομία, αλλά κυρίως για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων.

Στο κυβερνών κόμμα πολλοί ανησυχούν ότι ο Μητσοτάκης, επειδή επιθυμεί στη διάρκεια της θητείας του να ανταποκριθεί στις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας και να καθίσει στο τραπέζι των επί της ουσίας διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με κατάληξη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στη Ν.Δ. δεδομένου ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχουν πολλοί βουλευτές οι οποίοι διαφωνούν με μια τέτοια εξέλιξη.

Το σαμαρικό αγκάθι

Όπως λένε στελέχη της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος, ο πρόεδρός του δεν θα ήθελε, εφόσον βρεθεί μια ανάσα από τη Χάγη, να δεχθεί πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς από τους εκφραστές του πατριωτικού μετώπου στο κόμμα του, είτε αυτό έχει καραμανλικό είτε σαμαρικό ιδεολογικό πρόσημο.

Με δεδομένο μάλιστα ότι ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και την οικογένεια Μητσοτάκη ρίχνει τη σκιά του το βαρύ πολιτικό παρελθόν – ο πρωθυπουργός ποτέ δεν ξέχασε ότι ο Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη –, πολλά είναι τα στελέχη που εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα θελήσει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα πριν φτάσουν στα άκρα.

Διότι μπορεί ο Σαμαράς να μην μπλέκεται φανερά στα πόδια του πρωθυπουργού, αλλά στελέχη της Ν.Δ. λένε ότι κατά περιόδους εκφράζει τις αντιρρήσεις του για αποφάσεις που παίρνει το Μέγαρο Μαξίμου, όπως για παράδειγμα στο θέμα της αποδοχής της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός και στα δύο θέματα δεν έκρυψε τη διαφωνία του, την οποία με κάποιο τρόπο διέρρευσε και στα ΜΜΕ.

Για τον Μητσοτάκη ο Σαμαράς είναι ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί παράλληλα με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, αφού ξέρει πολύ καλά ότι ο Καλαματιανός πολιτικός, εάν ο κόμπος φτάσει στο χτένι, δεν θα διστάσει να εκφράσει δημόσια τις απόψεις του πυροδοτώντας το κλίμα στη Ν.Δ. αλλά και την κοινωνία.

Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού άλλωστε ξέρουν πολύ καλά ότι οι απόψεις Σαμαρά βρίσκουν απήχηση σε ένα σημαντικό κομμάτι νεοδημοκρατών, ενώ ο ίδιος έχει ακόμα μεγάλη επιρροή στα εσωκομματικά θέματα

Πιο ήπιος ο Καραμανλής

Τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό δεν θεωρούν, αντίθετα, ότι θα έχουν τα ίδια προβλήματα με την καραμανλική πτέρυγα.

● Πρώτον, επειδή αυτή εμφανίζεται αποδυναμωμένη μέσα στο κόμμα.

● Δεύτερον, επειδή και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει επιλέξει άλλο δρόμο, ώστε να «συμπορευθεί» με τον Μητσοτάκη.

Δεν αποκλείουν να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση - διαφοροποίηση του Καραμανλή για τη Χάγη, αλλά πιστεύουν ότι δεν θα δημιουργήσει άλλου είδους θέματα στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο σχεδιασμός αυτός του Μεγάρου Μαξίμου προφανώς δεν είναι και ο πιο εύκολος, αφού στις επόμενες εκλογές η ψηφοφορία θα γίνει με σταυρό προτίμησης και η λίστα θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. Δηλαδή, ο πρωθυπουργός, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν γίνει αυτή, θα πρέπει να λάβει υπόψη τις Νομαρχιακές Επιτροπές και την απήχηση που έχουν τα στελέχη του στην κοινωνία.

Σκέψεις για όριο ηλικίας

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Μητσοτάκης αναζητά τρόπους για να μείνουν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παλαιά στελέχη του κόμματός του, τα οποία έχουν άποψη, επιρροή και έχουν τη διάθεση να ρισκάρουν την καριέρα τους σε περίπτωση που διαφοροποιηθούν από τις επιθυμίες του πρωθυπουργού.

Πληροφορίες λένε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός έχει σκεφτεί να βάλει ακόμα και ηλικιακά κριτήρια προκειμένου να μείνουν εκτός ψηφοδελτίων ο Αντ. Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης και άλλοι.

Στην πραγματικότητα επιθυμεί να διαμορφώσει μια κοινοβουλευτική ομάδα που ηλικιακά θα κινείται σε έναν μέσο όρο 45 ετών, με τεχνοκράτες, καθηγητές και νέους επιστήμονες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό πήρε πλάι του στο Μέγαρο Μαξίμου τον Θεόδωρο Λιβάνιο και έβαλε κυβερνητικό εκπρόσωπο τον καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης Χρήστο Ταραντίλη.

Η επιλογή του τελευταίου εκτιμάται από πολλούς ως κίνηση ματ, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να ρίξει τους τόνους και την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση εστιάζοντας μόνο στη σύγκριση των προτάσεων των δύο κομμάτων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail