Ψάχνουμε πάλι... εξοχικά!

Θερμαίνεται πάλι η αγορά σπιτιών για χειμερινές αποδράσεις

Μία αγορά που ήταν κυριολεκτικά σε τέλμα σχεδόν μία δεκαετία, από την αρχή του ξεσπάσματος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ήταν αυτή των χειμερινών εξοχικών. Τα σπίτια αυτά βρίσκονται κυρίως σε ορεινές περιοχές γύρω από δημοφιλή χωριά όπως η Αράχοβα, τα οποία συνήθως έχουν εύκολη πρόσβαση σε χιονοδρομικά κέντρα.

Από: Το Ποντίκι - Γιώργος Καλούμενος

Η αγορά τέτοιων κατοικιών ήταν μία «μόδα» που αναπτύχθηκε στην κορύφωση της ανάπτυξης της ελληνικής κτηματαγοράς, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, μετά τη φρενίτιδα για την απόκτηση εξοχικού σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων (κυρίως) αλλά και των Δωδεκανήσων, καθώς κάποιοι ήθελαν ένα σπίτι και για τις χειμερινές αποδράσεις τους.

Η κρίση, όμως, που χτύπησε την αγορά ακινήτων περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, εξαιρουμένου ίσως του λιανεμπορίου, έκανε την αγορά χειμερινού εξοχικού όνειρο... θερινής νυκτός για τους περισσότερους. Έτσι ο συγκεκριμένος «υποκλάδος» της κτηματαγοράς, που ούτως ή άλλως είχε δημιουργηθεί μέσα στη γενικότερη καταναλωτική «ευφορία» της εποχής, έπεσε, εντελώς ξεχασμένος, στην αφάνεια.

Φαίνεται όμως ότι το γενικευμένο lockdown λόγω του κορωνοϊού μέσα στο 2020 «ξύπνησε» σε πολλούς την επιθυμία να αποκτήσουν ένα εξοχικό σε χειμερινό προορισμό, ίσως και ως επιλογή «απόδρασης» από τα αστικά κέντρα σε περιπτώσεις μελλοντικής... καραντίνας!

Οι τιμές ανά τη χώρα

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες βγαίνουν από τον «πάγο» και αρχίζουν να ακολουθούν τη συνολική αυξητική τάση που καταγράφεται στις ζητούμενες τιμές τους τελευταίους 24 μήνες στην εγχώρια κτηματαγορά.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή - Ανδρέα Μπάκα, πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τις περισσότερες βουνοκορφές απ’ όλη την Ευρώπη, ξεπερνώντας τις 1.000, εκ των οποίων πάνω από 30 φιλοξενούν γνωστά χιονοδρομικά κέντρα και οικισμούς εφάμιλλους με αυτούς της Ευρώπης.

Σήμερα, σε σύγκριση με τη διετία 2007-2008, είναι εμφανέστατη η ραγδαία πτώση των τιμών των εξοχικών σε όλες τις τουριστικές ορεινές περιοχές της Ελλάδας, η οποία, σε αρκετές περιπτώσεις, φτάνει ακόμη και το 55%, ενώ η αγοραστική δύναμη έχει υποχωρήσει κατά 90% - 95%.

Οι αξίες στη χώρα μας το 2007-2008 στην Αράχοβα άγγιζαν τα 3.000 - 4.500 ευρώ ανά τ.μ., στο Καρπενήσι η μέση τιμή ήταν 2.200 ευρώ ανά τ.μ. και στον Άγιο Αθανάσιο 3.000 ευρώ ανά τ.μ., τη στιγμή που στις γειτονικές χώρες δεν ξεπερνούσαν τα 1.200 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα 400 - 600 ανά τ.μ. για πολυτελή ακίνητα πλήρως επιπλωμένα.

Το 2019 οι τιμές στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς παρουσίασαν οριακή αύξηση, ενώ 12 μήνες μετά οι αυξήσεις είναι εμφανείς στο σύνολο των τιμών πώλησης και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 25%, καθώς τη φετινή χρονιά ραγδαίες αυξήσεις των ζητούμενων τιμών πώλησης καταγράφονται στην Αράχοβα και στα Τρίκαλα Κορινθίας.

Την ανοδική πορεία των ζητούμενων τιμών πώλησης ακολουθούν τα Καλάβρυτα και το Καρπενήσι, ενώ στους υπόλοιπους χειμερινούς προορισμούς οι τιμές παραμένουν στα επίπεδα του 2019. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι στην Αράχοβα η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας κατασκευής μετά το 2005 κυμαινόταν το 2019 από 750 έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. και τη φετινή χρονιά η ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 1.000 έως 2.500 ευρώ.

Στα Καλάβρυτα η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας κατασκευής μετά το 2005 κυμαινόταν το 2019 από 800 έως 1.600 ευρώ ανά τ.μ. και τη φετινή χρονιά η ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 1.400 έως 2.000 ευρώ ανά τ.μ.

Στα Τρίκαλα Κορινθίας η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας κατασκευής μετά το 2005 κυμαινόταν το 2019 από 1.300 έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. και τη φετινή χρονιά η ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 1.300 έως 2.500 ευρώ ανά τ.μ.

Ο ρόλος της πανδημίας

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα δυο προηγούμενα χρόνια δεν παρατηρήθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών.

Οι ελάχιστες πράξεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2018 και 2019 αφορούσαν ακίνητα 80.000 - 100.000 ευρώ από τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, που άδραξαν την ευκαιρία να επενδύσουν σε ακίνητα στα οποία πριν από δέκα χρόνια θα έπρεπε να δοαθέσουν περισσότερα από 250.000 ευρώ και ταυτόχρονα να τα εγγράψουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τις ημέρες που δεν διαμένουν.

Τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες που δεν κατάφεραν να πουλήσουν τη χειμερινή εξοχική κατοικία τους σε ικανοποιητική τιμή στη διάρκεια της κρίσης και προέβησαν σε εγγραφή σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης - ενοικίαση με τη σεζόν –, με στόχο το ακίνητό τους να αποφέρει κάποιο εισόδημα, είτε να χρηματοδοτήσει τη δόση δανείου και των συνολικών εξόδων (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).

Η παλαιά τάση της ενοικίασης με τη σεζόν τις καλές εποχές της οικονομίας επέστρεψε πλέον έντονα εξαιτίας του κορωνοϊού. Ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου και ιδιαίτερα μετά τη ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων η ζήτηση κατέγραφε αύξηση μέρα με την ημέρα.

Δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι που αντέχουν οικονομικά και λόγω του ενδεχόμενου lockdown επέλεξαν να προβούν σε μίσθωση εξοχικής κατοικίας με τη σεζόν, ώστε να μην βρεθούν «εγκλωβισμένοι» σε κάποιο διαμέρισμα στην Αττική, αλλά σε ένα μέρος κοντά στη φύση, όπου σίγουρα οι συνθήκες και η ποιότητα ζωής σε τέτοιες καταστάσεις είναι καλύτερες.

Μην ξεχνάμε ότι ακόμη και εν μέσω lockdown οι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης και παράλληλα οι γονείς να εργάζονται μέσω τηλεργασίας, γι’ αυτό οι περισσότεροι μισθωτές ζητούσαν την ύπαρξη γραμμής internet και διερευνούσαν το αν υπάρχει επιπλέον δωμάτιο για χρήση γραφείου.

Η αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης τη φετινή χρονιά οφείλεται κυρίως στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης που κατεγράφη στις αρχές Σεπτεμβρίου για μίσθωση ακινήτων με τη σεζόν (Σεπτέμβριο - Μάιο), κυρίως στους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς, σε ακτίνα έως δυόμισι ωρών από την Αττική, με καλή οδική πρόσβαση, λόγω της πανδημίας.

Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για μίσθωση ακινήτων με τη σεζόν επηρέασε τις ζητούμενες τιμές πώλησης, διότι παράλληλα με την αναζήτηση κατοικιών προς μίσθωση δεν ήταν λίγοι οι ενδιαφερόμενοι που οδηγήθηκαν σε αγορά ακινήτων, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τους ακριβείς αριθμούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο στην Αράχοβα μισθώθηκαν με τη σεζόν περίπου 500 κατοικίες είτε για διάστημα τριών μηνών είτε από τον Σεπτέμβριο έως το Πάσχα είτε από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail