Πατριάρχης Μόσχας: Όσα έγιναν στην Αγιά Σοφιά είναι τιμωρία του Βαρθολομαίου από το Θεό

Ο Θεός τιμώρησε τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο για την υποστήριξη του σχίσματος της εκκλησίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της Ρωσσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Κύριλλο. Σε συνέντευξή του στο κανάλι «Ρωσία 24», υποστήριξε ότι η τιμωρία του ήταν η αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Από: oukraniko.blogspot.com

«Σίγουρα, όλα όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη μαρτυρούν αναμφίβολα την τιμωρία του Θεού», είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Σύμφωνα με τον Κύριλλο, ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης "έκανε αυτό που έκανε" μετά από πίεση που δέχθηκε: «Έχω πληροφορίες ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέστη πίεση από μια ισχυρή πολιτική δύναμη που σχετίζεται με μια από τις υπερδυνάμεις. Από τις σκέψεις κάποιου άλλου και από τα λόγια κάποιου άλλου, έκανε αυτό που έκανε».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος θεωρεί ότι είναι προσωρινή η πρόσφατη μετατροπή του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και την απέδωσε στην τιμωρία του Θεού στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της Κωνσταντινούπολης για εμβάθυνση του σχίσματος στην Ουκρανία.

"Δεν θέλω να επικρίνω τους συναδέλφους μου στην Κωνσταντινούπολη, αλλά, αναμφίβολα, όλα όσα συνέβησαν αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, μαρτυρούν την τιμωρία του Θεού.

«Δεν θέλω να επικρίνω τους αδελφούς μου στην Κωνσταντινούπολη, αλλά, αναμφίβολα, όλα όσα συνέβησαν αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, μαρτυρούν την τιμωρία του Θεού», σημείωσε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εισήγαγε τους σχισματικούς στα Ιερά του Κιέβου, στον Ναό της Αγίας Σοφίας και έχασε την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης - έγινε τζαμί».

Και ο Πατριάρχης Κύριλλος, απευθυνόμενος ουσιαστικά προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσωπικά είπε: «Πήρατε την Αγία Σοφία του Κιέβου από τους Ορθόδοξους πιστούς, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, εισήλθατε εκεί, φέρατε σχίσματα, και χάσατε τη δική σας Αγία Σοφία… Νομίζω ότι είναι δύσκολο να μην αντιληφθούμε τις πιο προφανείς συνέπειες αυτής της ενέργειας, που προέρχονται από την τιμωρία του Θεού και οι συνέπειες ήρθαν αμέσως, γιατί η αμαρτία ήταν πολύ μεγάλη».

Τέλος αποκάλεσε την πράξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου «όχι απλά λάθος, αλλά ένα τρομερό έγκλημα, και ζήτησε από όλους θερμή προσευχή για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ορθοδοξία και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι έτοιμη να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Το απόσπασμα της συνέντευξης που αναφέρεται στο ουκρανικό.

- Αναφέρατε ήδη το Μαϊντάν, μετά το οποίο υπήρξε μια βαθιά κοινωνική διάσπαση στην ίδια την Ουκρανία. Ακολούθησε όμως ένα σχίσμα της εκκλησίας - φυσικά, το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης ξεπέρασε τον εαυτό του στο χρόνο, και συνέχισε ... Τώρα βλέπουμε πόσο βαθύ είναι το σχίσμα στην Εκκλησία. Σε γενικές γραμμές, τι πιστεύει η Αγιότητάς σας, είναι δυνατόν και πώς θα επιτύχετε την Ορθόδοξη ενότητα;

- Το Φανάρι δεν έκανε λάθος, αλλά διέπραξε έγκλημα, το λέω αυτό με πικρία. Με τις σκέψεις κάποιου άλλου και με τις υποδείξεις κάποιου άλλου, ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης έκανε αυτό που έκανε. Δεν είναι τυχαίο που το τονίζω, γιατί έχω πληροφορίες ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε πίεση από μια ισχυρή πολιτική δύναμη που σχετίζεται με μία από τις υπερδυνάμεις. Γνωρίζουμε ότι η θέση του στην Τουρκία είναι πολύ δύσκολη. 

Προσευχόμαστε πάντα για τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, συνειδητοποιώντας ότι δεν είναι εύκολο να εκτελέσει την Πατριαρχική του διακονία. Όμως, ωστόσο, σε κάποιο σημείο - δεν θέλω να διδάξω τίποτα στον αδερφό μου, - αλλά σε κάποιο σημείο, ίσως, πρέπει να αποκτήσουν τη δύναμη, ώστε ακόμη και σε πιο ισχυρές δυνάμεις να λένε «όχι». Νομίζω ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν το είπε αυτό και συμμετείχε στη σύγκρουση. 

Και ποια ήταν η λογική εκείνων που στέκονταν πίσω από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, οι οποίοι, πραγματικά, ενέπνευσαν αυτή τη σύγκρουση; Και η λογική ήταν να διαλύσουμε τη Ρωσία, την Ορθόδοξη Ρωσία από τους Ορθόδοξους αδελφούς στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Διότι, κατά την άποψη αυτών των στρατηγικών, η Ορθοδοξία έχει παίξει και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας πνευματικής, πολιτιστικής κοινότητας και χωρίς να σπάσουν οι Ορθόδοξοι δεσμοί, ήταν αδύνατο να καταστραφεί αυτή η πνευματική κοινότητα από κάποιους εξωτερικούς παράγοντες. 

Επομένως, το σχέδιο είναι απλό: να απομακρυνθεί η Ρωσική Εκκλησία από την Ορθόδοξη Ελλάδα, τον Αραβικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή, έτσι ώστε η Ορθοδοξία να γίνει πιο αδύναμη. 

- Άρα θα υπάρξουν περισσότερες προσπάθειες;

- Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Και πάλι, δεν θέλω να επικρίνω τους συναδέλφους μου στην Κωνσταντινούπολη, αλλά, αναμφίβολα, όλα όσα συνέβησαν αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, μαρτυρούν την τιμωρία του Θεού. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εισήγαγε τους σχισματικούς στα Ιερά του Κιέβου, στην Αγία Σοφία Κιέβου και έχασε την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης - έγινε τζαμί. 

Θα ήθελα λοιπόν οι άνθρωποι να σκεφτούν τι συνέβη. Πήρατε την Αγία Σοφία στο Κίεβο από τους Ορθόδοξους πιστούς, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, μπήκατε εκεί και φέρατε τους σχισματικούς εκεί, και χάσατε τη δική σας Αγία Σοφία ... Νομίζω ότι είναι δύσκολο να μη φανταστεί κανείς ότι είναι προφανείς οι συνέπειες που προέρχονται από την εντολή του Θεού και οι συνέπειες ήρθαν αμέσως, επομένως η αμαρτία ήταν πολύ μεγάλη. Λοιπόν, και πρέπει όλοι να βγούμε από αυτό μαζί. Πρέπει να προσευχηθούμε ο ένας για τον άλλον τουλάχιστον στις προσωπικές προσευχές, αν αυτό είναι τώρα δύσκολο στις Θείες Λειτουργίες, αφού δεν τιμούμε τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης στα δίπτυχα. Αλλά πρέπει να προσευχηθείτε ο ένας για τον άλλον και να κάνετε τα πάντα για να διασφαλίσετε ότι αυτή η κρίση στην Ορθοδοξία, που επιβάλλεται από έξω, να περάσει το συντομότερο δυνατό. Η Ρωσική Εκκλησία είναι έτοιμη να βοηθήσει προς αυτή την πορεία για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Πηγή: patriarchia.ru - Mετάφραση oukraniko

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail